Dersim'de doğa ve çevre mitingine doğru: Yağmaya dur diyelim doğaya sahip çıkalım
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu maden projelerine ve orman kesimlerine karşı 8 Ekim'de Seyit Rıza Meydanı’nda "Dersim Doğa ve Çevre Mitingi” gerçekleştirecek.
Orhan KURUL
Dersim
Dersim’in çeşitli bölgeleri için 145 maden projesi oluşturulmuş durumda. Bu projeler; arama, işletme ve ruhsat aşamasında… Dersim’de Merkez ilçenin yüzde 62’si, Ovacık ilçesinin de yüzde 57’si maden ruhsatlı. Ayrıca kentte başta Hozat ilçesi olmak üzere çeşitli yerlerde orman kesim haberleri de gelmeye devam ediyor. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu da bu durumun karşısında 8 Ekim Cumartesi Seyit Rıza Meydanı’nda “Dersim Doğa ve Çevre Mitingi” yapma kararı aldı. Mitinge dair hazırlıklarını konuştuğumuz miting tertip komitesi üyeleri, hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını söyleyerek geçmişte baraj projelerine karşı kazanımların yeniden tekrarlanabileceğini söylediler.
"DOĞA TALANI UZUN YILLARDIR SÜRÜYOR"
Tertip komitesi başkanlığını yapan Dersim Baro başkanı Kenan Çetin, Dersim’de doğa talanının uzun yıllara dayanan bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti. Çetin “Tarihin tekerleğini 150 yıl öncelerine döndürdüğümüzde, bu kentte bentler tartışılmış. Dağlarla kaplı sınırlarımızın büyük bölümü 1970-1974 arası Keban Barajıyla onlarca köyümüz su altında bırakılmış… Sonrasında 1994 köy boşaltmaları ile topraklarımız insansızlaştırılmaya çalışılmış. Bu durum kent halkı bakımından ‘ikinci 38’ olarak adlandırılmış. Daha sonra Kiğı Peri hattında yapılan HES’ler… 2009’da Uzunçayır Barajı… Bu kentte yine bir ekim ayında 2009’da tarihin en büyük baraj karşıtı yürüyüşü yapıldı. 20 bin kişiyle bir şehir adeta yürüdü. Bu tarihi Dersimliler ve bütün doğaseverler yazdı” diyerek tarihsel hatırlatmalarda bulundu. “Kâr ve rant uğruna çılgınca doğa ve çevre tahribatına yol açan, ormanları, tarım alanlarını, akarsuları tahrip eden ve ekolojik dengeyi bozan, doğaya karşı işlenen suçların odağı olan tüm projeleri ülkede ve Dersim’de durdurmalıyız.” diyen Çetin “Her canlının sağlıklı bir ekosistem içinde yaşam hakkı etkin yasalarla koruma altına alınmalıdır” ifadelerini kullandı. Çetin Dersimlileri yağmaya dur demeye, doğaya sahip çıkmaya çağırdı.
"ŞİRKETLERİNİN HAREKETE GEÇTİĞİNİ BİLİYORUZ"
EMEP Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komitesi ve mitingin tertip komitesi üyelerinden Hıdır Demir de ülkede ve dünyada hava kirliliğinin ve iklim değişikliğinin insanlığın temel meselelerinden biri olduğuna dikkat çekerek “Bu sonucu yaratanlar ezilen, sömürülen yoksul işçi ve emekçiler değil, dünyanın yer altı ve yer üstü zenginliklerini talan eden bir avuç sermaye grubudur!” dedi. Bu talanı gerçekleştirenlerin çıkardıkları madenleri ayrıştırmak üzere kullandıkları kimyasalların binlerce yılda oluşan ekosistemi yok ettiğini söyleyen Demir “Ayrıca yer altı ve yer üstünü zehirleyerek terk edip gitmekteler. Ulusal ve uluslararası sermaye grupları, ilimizde toplam 1072,070 hektar alanın bir kısmını ruhsatlandırdıklarını ve bir diğer kısmını da arama safhasına getirdiklerini, diğer bir kısmını da işletmek üzere harekete geçtiklerini biliyoruz” diye konuştu. Demir “Bir toplumun belleği, hafızası ve sosyal kültürel ve siyasal birikimleri silinmek isteniyor” dedi.
"YENİDEN BAŞARABİLİRİZ"
Demir, Dersim halkına çağrıda bulunarak “Emperyalistler, başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok ülkesindeki yeraltı ve yer üstü zenginliklerini çalıp oradaki halkların fakirleşmesine ve yaşam alanlarını yok ettikleri herkesin malumu. Bu halklar, yaşanacak temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından dolayı eskiden beri yaşadıkları toprakları dramatik bir şekilde terk etmek zorunda kaldılar. Bu örnekler bizlere çok şey söylüyor. Bugün için en güçlü şekilde doğamızı ve yaşam alanlarımızı bizden ve geleceğimizden çalanlara izin vermeyelim. Öncesinde barajlara ve HES’lere karşı gösterdiğimiz başarıyı yeniden gösterebiliriz. Bu vahşi, insanlık düşmanı kapitalistleri kovmaktan başka yol yok” dedi.
"KAPI KAPI GEZMEMİZ GEREKİYOR"
TMMOB İKK Sekreteri ve tertip komitesi üyesi Uğur Beycan da mitingin maden faaliyetlerine ve Hozat bölgesinde ki orman kıyımlarına karşı planlandığını söyleyerek “Cudi başta olmak üzere bölgenin birçok yerinde orman kıyımı var. Sömürge madenciliğine ve bu orman kıyımlarını esas alarak planladık mitingi” diye konuştu. Miting çalışmalarına dair de bilgilendirmelerde bulunan Beycan “Hazırlık aşamasında, il ve ilçe belediye başkanlarımızla bir araya geldik. İlçelerde, seçilmişlerle birlikte toplantılar düzenlendi. Bu toplantılara her ilçenin belediye meclis üyeleri, köy muhtarları, belediye başkanları da katıldı. Burada bir bilinci açığa çıkarmak amacındaydık” dedi. Beycan “Mitinge hazır durumdayız. Halkımızın en üst seviyede katılımını sağlamak üzere çeşitli işler yapmaya devam ediyoruz. Bu çalışmaların yeterli olduğunu söylemek doğru olmaz. Kapı kapı gezmemiz, birey birey dokunmamız gerekiyor. Burada ki refleksi açığa çıkarmanın en önemli ayağı burasıdır. Geçmiş pratiklerimiz, deneyimlerimiz var, bu refleksleri yeniden göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et