06 Ekim 2022 12:28

NYT: Amerikan istihbaratına göre Dugina suikastının arkasında Ukrayna yönetimi var

The New York Times, Amerikan istihbaratının, Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Daria Dugina'ya düzenlenen suikastın emrini Ukrayna hükümetinin bazı bölümlerinin verdiğine inandığını yazdı.

Fotoğraf: 1RNK, Creative Commons 3.0/Wikipedia

Paylaş

The New York Times (NYT), ABD'nin istihbarat teşkilatlarının Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in siyasi yorumcu kızı Daria Dugina'ya 20 Ağustos'ta Moskova Bölgesi'nde aracı infilak ettirilerek düzenlenen suikastın emrini Ukrayna hükümetinin bazı bölümlerinin verdiğine inandığını yazdı.

Sputnik'in NYT'den aktardığı habere göre, gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, Dugina suikastının emrini Ukrayna hükümetinin bazı bölümlerinin verdiğine dair istihbarat değerlendirmesinin geçen hafta ABD hükümeti içinde paylaşıldığını, ordu, güvenlik servisleri ve Zelenskiy'nin ofisi dahil Kiev'deki rakip güç merkezlerinden hangisinin emriyle yapıldığını kestiremediklerini söyledi.

İstihbaratla ilgili gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, Ukrayna hükümetinin hangi unsurlarının Dugina'ya suikast düzenlenmesi için yetki verdiğine inanıldığı, saldırıyı kimin gerçekleştirdiği veya Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in imzasının olup olmadığını açıklamadı.

Haberde "Ukrayna'nın eylemi ve ABD'nin yanıtı hakkında bilgi verilen yetkililer, gizli istihbarat ve hassas diplomasi meseleleri hakkında adlarının açıklanmaması şartıyla konuştu" denildi.

22 Ağustos'ta Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Dugina suikastının Ukrayna istihbaratı tarafından hazırlandığını ve Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk tarafından gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Ukrayna hükümeti herhangi bir dahli olduğunu reddetmişti.

ABD'nin istihbarat değerlendirmesine dair NYT'ye konuşan Zelenskiy'in danışmanı Mihail Podolyak, "Savaş sırasında şu ya da bu ülkedeki herhangi bir cinayetin beraberinde bir tür pratik önem taşıması gerektiğinin bir kez daha altını çizeceğim. Taktik veya stratejik bazı özel amaçları yerine getirmelidir. Dugina gibi biri, Ukrayna için taktik veya stratejik bir hedef değil" dedi.

ABD'li yetkililer ise 'ordu, güvenlik servisleri ve Zelenskiy'nin ofisi dahil olmak üzere Ukrayna hükümetindeki rakip güç merkezlerinin tam bir resminden yoksun olduklarını, bunun Ukrayna hükümetinin bazı bölümlerinin komplodan neden haberdar olmadığını açıklayabileceğini' söyledi.

Haberde "Washington'ın suikastta yer almadığı", "ABD, plandan haberdar olsaydı, cinayete karşı çıkardı" denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş’ten soruşturma açılan Tunç Soyer’e destek: Asla yalnız yürümeyeceksin

SONRAKİ HABER

Marmara Gölü kurudu, geriye sadece adı kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa