06 Ekim 2022 13:26

RTÜK’ten Albayrak ve Taşkesenlioğlu savunusu: Halk TV, Tele1 ve KRT’ye ceza

RTÜK yine Halk TV, Tele1 ve KRT’ye ceza verdi. Ceza gerekçe ise Serhat Albayrak ve Zehra Taşkesenlioğlu’nun “küçük düşürülmesi”

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Genel Kurul toplantısından bir kez daha Halk TV, Tele1 ve KRT’ye ceza çıktı. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın ve son ayların en tartışmalı milletvekillerinden AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun “küçük düşürüldüğü” iddiasıyla TELE1, KRT ve HalkTV’ye yüzde 3’er para cezası verdi. Ceza verilen programlarda Sedat Peker’in Serhat Albayrak ve AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na ilişkin iddiaları tartışılmıştı. 

CEZA SEBEBİ: 16 YÜZYILDAN BİR DÖRTLÜK

Öte yandan RTÜK, Merdan Yanardağ’ın 16. Yüzyılda, kimi kaynaklarda Bozoklu Şeyh Celal’e ait olduğu da savunulan “Şalvarı şaltak Osmanlı” dizesinin yer aldığı dörtlükle ilgili yorumunu “Milli/ manevi değerlere aykırılık” saydı ve TELE1’e ikinci kez cezası verdi. 

Ayrıca “İzmir’in kurtuluşunda tek kurşun atmadık” diyen İsmail Kahraman’ın sözlerini eleştirip Atatürk’r yer vermemesine tepki gösteren Nihat Sırdar’ın programı nedeniyle Kafa Radyo’ya da “AKP ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın küçük düşürüldüğü” iddiasıyla yüzde 3 idari para cezası verildi. 

"HERKES FARKINDA, KRAL ASLINDA ÇIPLAK"

RTÜK cezalarına, RTÜK’ün CHP’li üyeleri Okan Konuralp ve İlhan Taşcı’dan tepki geldi. 

Konuralp “Sedat Peker’in iddialarıyla ilgili yayınlar nedeniyle alınan karar bir ‘Albayrak Ailesi’ avukatlığı örneğidir” derken, Tele1’e 16. Yüzyılda yazıldığı belirtilen bir dörtlük nedeniyle verilen cezaya dair “Yaklaşık 500 yıl sonra Osmanlı bürokrasisiyle ilgili bir Türkmen deyişi üzerinden ceza vermek garabettir. Özetle şunu söylemek yerinde olacaktır: ‘Herkes farkında, kral aslında çıplak’” ifadelerini kullandı. 

"RTÜK AVUKATLIĞA SOYUNDU"

İlhan Taşcı ise “RTÜK Albayrak ve Taşkesenlioğu’nun avukatlığına soyundu” diyerek cezalara tepki gösterdi ve şöyle devam etti: “RTÜK’ün savundukları bitmedi. ‘İzmir’in kurtuluşunda tek kurşun atmadık’ diyen İsmail Kahraman da korunup kollanan şahıslardan. Nihat Sırdar’ın programında bu sözleri eleştirip Cuma Hutbesinde Atatürk'e  yer verilmemesine tepki nedeniyle de Kafa Radyo’ya %3 idari para cezası. Haklarında iddialar ithamlar bulunanlarla ilgili her zaman aklanma olanağı mevcutken ve iddiaları araştırması gereken yargıyken RTÜK’ün harekete geçmesi hayli manidar! Zehra Taşkesenlioğlu’nun polis koruma sayısı arttırılmıştı üstüne bir de RTÜK koruması geldi!” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu’na 8 yıl sonra "gizliliğin ihlali"nden dava açılmış

SONRAKİ HABER

Ege Denizi’nde iki mülteci teknesi battı, en az 22 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa