HDP'li Nuran İmir, eylül ayında yaşanan kadın cinayetlerini sordu
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a eylül ayında yaşanan kadın cinayetlerini sordu.
Fotoğraf: MA
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a eylül ayında yaşanan kadın cinayetlerini, şüpheli kadın ölümlerini, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanuna dair sorular yöneltti.
Nuran İmir soru önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Ülkede kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Yaşamın her alanında; evde, sokakta, işyerinde, yolculukta ve özellikle yaşamın bir parçası haline gelen sosyal medyada da erkekler tarafından kadına yönelik şiddet sistematik ve meşru bir zemine çekilmek istenmektedir. Kadınlara yönelik uygulanan her türlü şiddetin cezasızlık politikası ile sonuçlandırılması veya uzun süren yargılama süreçlerinden kaynaklı erkekler kadına yönelik şiddet konusunda adeta cesaret bulmaktadır. Ülkede her üç kadından biri şiddete maruz kalmaktadır. Evli kadınların yüzde 44’ünün duygusal istismar eylemlerinden birisi ile karşılaştığı, yüzde 37’sinin eşlerinin kendilerine hakaret içeren sözler söylediği, yüzde 19’unun şiddet tehdidine maruz kaldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Şiddetin artması ile kadın cinayetleri de her geçen gün artarak devam etmektedir. Sadece 2022 yılının ilk 8 ayında 236 kadın katledilmiştir. Geçtiğimiz eylül ayı içerisinde Jinnews Haber Ajansı’nda paylaşılan şiddet çetelesinin verilerine göre erkekler tarafından 27 kadın katledilirken, 13 kadın ise şüpheli ölüm olarak basına yansımıştır. Kadın cinayetlerinin illere dağılımına baktığımız zaman Adana, İstanbul, Giresun, Maraş, Mersin, Bursa, Amasya, Urfa, Bartın, Zonguldak, Erzincan, Rize, Mardin, Antalya, Kırşehir, Şırnak, Antep, Samsun, Niğde illerinde eylül ayı içerisinde erkekler tarafından kadınlar katledilmiştir. Tablodan da anlaşılacağı üzere kadına yönelik şiddetin ülkenin neredeyse her tarafına yayıldığı görülmektedir. Bu bakımdan da her zaman söylediğimiz gibi kadın cinayetlerinin bireysel ele alınmaması ve bir politik sorun olduğunu görmek gerekir."
İmir, şu sorular yanıt istedi:
- Bakanlığınız kadın cinayetlerine ilişkin en son ne zaman ülke genelinde bir araştırma yapmıştır?
- Kadın cinayetlerini işleyen erkekler ve kadınlara yönelik şiddet uygulayan erkekler ile ilgili yargılamalar Bakanlığınız tarafından takip edilmekte midir?
- Şüpheli kadın ölümlerine ilişkin araştırma ve incelmeleriniz var mıdır? Son 5 yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümüne ilişkin failler bulunmuştur?
- Kadın cinayetlerine ilişkin periyodik olarak yürüttüğünüz çalışmalarınız nelerdir? Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar nelerdir?
- Kadın cinayetlerinin daha sık yaşanmaması için Bakanlık olarak yaptığınız veya planladığınız çalışmalar nelerdir?
- Sadece geçtiğimiz eylül ayında 27’si erkekler tarafından 13’ise şüpheli ölüm olarak gerçekleşen kadın cinayetlerine ilişkin Bakanlığınıza gelen bilgi nedir? Buna dair bir açıklama yapmayı planlıyor musunuz?
- Kadınların yaşam hakkı güvencelerinden biri olan İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacak mısınız?
- 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını sağlayacak mısınız?
- Kadınların şiddet sonrası ulaştığı şikayet mekanizmalarında sürecin etkin yürütülüp yürütülmediğinin tespitine dair bir çalışmanız olacak mıdır? Bu mekanizmaların işleyişini keyfi olarak sekteye uğratanlara bir yaptırımınız olacak mıdır? (HABER MERKEZİ)