07 Ekim 2022 18:14

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan: İktidar cemevlerine kayyum atıyor

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, cemevi başkanlığının kurulmasının cemevlerine kayyum atamak anlamına geldiğini söyledi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Serpil İLGÜN
İstanbul

AKP medyasının günlerdir “Başkan Erdoğan Alevilerin sorunlarını çözecek önemli adımlar atacak”, “Aleviler için tarihi gün” gibi başlıklarla oluşturduğu “Erdoğan ne açıklayacak” sorusu, bugün yanıtını buldu.

Erdoğan, İstanbul Kadıköy’de bulunan Şahkulu Sultan Dergahı ziyaretinde yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağını ve bu başkanlığın tüm cemevlerinin yönetimini yürüteceğini söyledi. Söz konusu başkanlığın cemevlerinin aydınlatmadan bakım onarımlarına tüm sorunlarını çözeceğini ifade eden Erdoğan, ayrıca talep edenlere de bu kurumsal bünyede kadro verileceğini açıkladı.  

Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, cemevi başkanlığının kurulmasının cemevlerine kayyum atamak anlamına geldiğini söyledi.

Kültür Bakanlığı bünyesinde bir Alevi diyaneti oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Aslan, şu vurguları yaptı: “Alevi toplumunun, kurumlarının taleplerini sulandırılıyor, siyaset malzemesi yapılıyor. Alevi topluluğu, Alevi kurumlarının 35 yıldır dile getirdiği ‘cemevleri ibadethanemizdir, ibadethane olarak kabul edilmelidir’ talebinin içi boşaltılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir, inançlar özgür kılınmalıdır talebimize karşılık, Kültür Bakanlığı bünyesinde bir Alevi diyaneti oluşturuluyor. İçeriğini bilmiyoruz ancak ‘Kültür ve Cemevi Başkanlığı cemevlerinin bakım onarım, imar durumları dahil ihtiyaçlarını karşılayacak, isteyen inanç önderlerine kadro verilecek, hatta cemevlerini yönetecek’ demek Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerine kayyum atamaktır. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, mevcut cemevlerini belirler, yönetir cümlesi, resmen bir kayyumdur. El koydum demektir. Bunu da Alevi toplumu ve kurumları kabul etmez.”

DEMOKRASİ VE LAİKLİK MÜCADELESİ DE HEDEF!

Cemevlerinin dernekler, vakıflar, federasyonlar şeklinde kurulmuş sivil toplum örgütleri olduğunu ve demokrasi, laiklik mücadelesi verdiğini belirten Aslan, cemevlerini yönetmenin aynı zamanda bu mücadeleyi de sekteye uğratmak, bu mücadeleye de kayyum atamayı içerdiğini söyledi. Mustafa Aslan, yapılan açıklamanın Alevi kurumlarının, Alevi toplumunu yok saymak ve bölmek hedefi de taşıdığını, “Kendilerince kendi Alevisini yaratma derdi”ni ortaya koyduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının atacağı adımların samimiyetten uzak olmamasını istiyoruz. Eğer gerçekten Alevi toplumunun taleplerine, inancına saygı duyuyorsa örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını bir önce uygulamasını, taleplerimiz doğrultusunda anayasal adımlar atmasını istiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Hükümetlerin maskeleri düşüyor, sokağa çağrılar artıyor

SONRAKİ HABER

İzmir'de 'ölüm tehdidi' şikayetinde bulunan kadın avukat sayısı 100'e ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa