08 Ekim 2022 04:22

"Ne Sur kaldı ne de kültürü!"

Diyarbakırlılar büyük bir yıkımın yaşandığı Sur’da bakanlığın festival düzenlemesine tepkili: "Tarih adeta yerle bir edildi. Ne Sur kaldı ne de kültürü."

Sur'da inşa edilen yeni yapılar | Fotoğraf: MA

Paylaş

Dilan TEMİZ
Süleyman ATALAY
Diyarbakır

Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde "Sur Kültür Yolu Festivali" düzenliyor. Bugün başlayacak festival ayın 14’üne kadar sürecek. Yurttaşlar ise Sur’da festival düzenlenmesine tepkili.

2015-2016 yıllarındaki sokağa çıkma yasakları sırasında Sur’un 6 mahallesi yerle bir edilmiş ve 80’in üzerinde insan çatışmalarda yaşamını yitirmişti. Bölgedeki tarihi birçok yapı da yıkılmıştı.

Yapılacak festivali Diyarbakırlı yurttaşlarla konuştuk.

Sur’un tarihi önemine dikkat çeken Zana Turfan, “Bu festival bir ihanetin gösterisidir. 2015 Sur olaylarında buranın yerle bir edilmesinin festivali midir? Yıkılan yapılar yerine yapılanlara bakın. Hapishane gibi evlerin Sur’un kültürüyle alakası yok. Bir de festivalin adına bakın; ‘Sur Kültür Yolu Festivali.’ Ne kültürü kaldı ne Sur’u. Geçmişi unutmamak lazım” dedi.

"NEYİN FESTİVALİ YAPILIYOR?"

Festivale katılmama çağrısında bulunan Cihan Aksak da “Sur yerle bir edildi. Şimdi de Sur adına festival düzenliyor devlet. Diyarbakır’ın festivallere, tanıtımlara ihtiyacı var ama bu yeni yapılan Sur üzerinden değil. Seçim yaklaştığı için böyle büyük bir organizasyon yapılıyor. Büyük isimler getiriliyor ki halk katılsın. Halk yapılanları unutmamalı. Ben şahsen katılmayacağım festivale” dedi.

Festivalin yapıldığı koşullara dikkat çeken Uğur ise şunları söyledi: "En azından bir kültürel faaliyet olarak ele alırsan güzel ama onun dışındaki diğer sebepleri de görmezden gelmek olmaz. Bu ekonomik koşullarda bu kadar harcama yapmak da büyük bir tezat."

Sur olaylarını hatırlatan Uğur, “İnsanların acıları ne kadar taze olursa olsun yine de bir 7-8 sene dayandık. Umarım o günleri bir daha görmeyiz, güzel günler görürüz. Bu bir nebze de olsa ağza bir parmak bal çalmak gibidir. Yürüyüşün, çatışmaların olduğu kısımdan başlayıp buraya gelmesi zaten başlı başına manidardır. O yürüyüş kortejinde illa ki oranın eski görüntülerini verecekler. 'Biz böyle harabeden, pislikten aldık, böyle temizliğe getirdik' durumuna getirecekler. Yapılanlar hem hatadır hem de gösteriştir. Yürüyüş korteji, eski Diyarbakır olarak adlandırdığımız için o haliyle oradan başlamış olsaydı en azından bir tarih, kültür gösterisi olurdu. Herkesin bir geçmişi, hayatı, yaşanmışlığı bir çocukluğu var” diyerek tepkisini dile getirdi.

"SUR ARTIK ESKİSİ GİBİ OLAMAZ"

Organizasyonunun bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Fehime ise “Diyarbakır kültürel anlamda çok geniş bir yelpazeye sahip. Bunun gözükmesi lazım. Diyarbakır’ın kalkınması için böyle organizasyonlar gerekli. Yeni yapılan Sur ise hiçbir şekilde eskisi gibi olamaz. Çok farklılar. Yaşanan olaylar da var ama bunları bağımsız değerlendirmek lazım. Buradaki insanların da acılardan kurtulup eğlenmeye ihtiyacı var” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde bir kadını taciz eden şüpheli tutuklandı

SONRAKİ HABER

Mahsa Amini'nin ailesinin avukatı Adli Tıp raporunu reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa