08 Ekim 2022 14:02

Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır: Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!

Gözaltında 42 yıl önce kaybettirilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, davanın zamanaşımına uğramasına tepki göstererek, “Davanın sonucu ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Mikail Kırbayır | Fotoğraf: Kerim Eren

Paylaş

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 915’incisini online gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 13 Eylül 1980 yılında Ardahan’ın Okçu köyündeki evinden gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın akıbeti soruldu.

Basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Kırbayır ailesinin 25 gün boyunca Cemil Kırbayır’ın gözaltında olduğu süreçte ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve ondan yazılı olarak “gönderdikleriniz bana ulaştı” şeklinde mesajlar aldığını hatırlattı. Yoleri, “Ancak 8 Ekim tarihinden sonra gözaltı merkezine giden aileye ‘oğlunuz firar etti, bir daha onu sormaya gelmeyin’ denildi. Baba İsmail Kırbayır ve Türkiye Barolar Birliği’nin ilgili kurumlara yaptığı suç duyuruları sonuçsuz kaldı. Cemil’den bir daha haber alınamadı” dedi.

Mecliste kurulan komisyon raporlarına değinen Yoleri, “Cemil Kırbayır’ı sorguda gören çok sayıda tanıkla, sorgulamayı yapan emniyet ve MİT mensuplarıyla görüştü. Titiz bir çalışma sonucunda 350 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda; Cemil Kırbayır’ın gözaltındayken işkence ile hayatını kaybettiği ve bedeninin ölümüne sebebiyet veren kamu görevlilerince ortadan kaldırıldığı kayıt altına alındı. Böylece Cemil’in gözaltında kaybedildiği resmiyet kazandı. Komisyon ayrıca düzenlediği raporla birlikte Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak iktidar, bu insanlığa karşı suçla yüzleşme, hesaplaşma cesaretini gösteremedi” diye belirtti.

"ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Devleti yönetenleri, Berfo Anne’ye verdikleri sözü yerine getirmeye çağıran Yoleri, “Cemil Kırbayır’ın akıbetini açıklayacak, TBMM Raporu’nda da isimleri geçen fail ve sorumluların yargılanmasını sağlayacak adli ve siyasi iradeyi göstermelerini istiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Cemil Kırbayır için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 216 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

"CUNTACI GENERALLER ELİMİZDEN ALDI"

Daha sonra konuşan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kardeşi Cemil Kırbayır’ın 12 Eylül 1980 askeri darbesinde “cuntacı generallerin” ülke yönetimine el koyması sonucu ellerinden alındığını belirtti. Ağabey Kırbayır, “Cemil önce bir hafta Göle’de 247’inci Piyade Alayı’nda bekletildi 17 arkadaşı ile birlikte. Bir hafta sora Kars 9’uncu Kolordu’ya bağlı askeri gözetim evine götürüldü. 7 Ekim’e kadar ziyaretine gittik. O dönemde yüz yüze görüşme olanağımız yoktu ancak pusula ile ihtiyaçlarını temin edebiliyorduk. 7 Ekim’de elbiselerini gönderdiğinde pusula yazmıştı, ‘Ben iyiyim, her hangi bir sıkıntı yok’ diye. 8 Ekim’de ben Göle’de memurdum, babam Cemil’in firar ettiğini, evimizin arandığını söyledi. Babama dedim ki, ‘Dün oradaydı, Cemil sağdı. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdeydi. Desene ki Cemil’i öldürdüler. Belli ki öldürmüşlerdi” diye belirtti.

"KARDEŞİME ‘FİRAR’ DEDİLER, BENİ SÜRGÜN ETTİLER"

Kırbayır, şöyle devam etti: “Günlerden Çarşambaydı. Hemen rapor alıp, Kars’a gittim. Önce gözetim evine onu gördüğüm yere gittim. Cemil’in emniyette olduğunu söylediler. Emniyete gittim, Cemil’in orada olmadığını söylediler. Tekrar geldim gözetim evine kardeşimin akıbetini sormak için. Endişe ettiğimi ve kardeşim ile görüşmek istediğimi belirttim. Yetkili rütbeli biri defteri açtı Cemil Kırbayır’ın karşısına kırmızı kalemle ‘getirilmedi’ diye şerh düşmüşler. Bana da  ‘kardeşin burada yok’ dediler. Emniyete gittiğimde ‘o anarşist firar etti’ dediler. Bunun üzerine ilgili yerlere müracaatımızı yaptık. Ben akıbetini sorarken sürgün edildim. Bu ne demekti, benden başka akıbetini takip edecek kimse olmayacağı için önceden planlanmış bir biçimde beni sürgüne gönderdiler.”

MECLİS RAPORLARINA GEÇTİ

Kırbayır, Cumartesi Anneleri’nin eylemine katıldıklarını ve yürütülen mücadele sonucunda dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmede annesi Berfo Ana’ya verdiği sözü anımsattı. Kırbayır, “Mecliste komisyon kuruldu. Yapılan araştırmalar sonucu 30 yıldan bu yana Cemil Kırbayır’ın 8 ekim 1980’de devletin resmi görevlileri tarafından sorgulandığı, ağır işkence yapılarak öldürüldüğü ve cenazesinin de bu resmi görevliler tarafından yok edildiği rapora geçti. Rapor Meclis Genel Kurulu’nda da geçti” dedi.

"MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Davaya müdahil olduklarını belirten Kırbayır, dosyanın zamanaşımına uğramasına tepki gösterdi. Kırbayır, “12 Eylül davası 30 yıl sonra başlatıldı. Eğer zamanaşımı söz konusuysa, Ankara 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bizim müdahilliğimiz neden kabul edildi? Cemil Kırbayır’ın ölümüne neden olan 12 darbesiydi. 12 Eylül darbesine göre yargılandığına göre zamanaşımı söz konusu olmayacağına göre neden Cemil Kırbayır ve onun gibilerin akıbeti zamanaşımı ile ortadan kaldırılmıştır? Bizi acıtan, inciten, düşündüren budur. Davanın sonucu biz ne Cemil Kırbayır davasından ne de onun gibi gözaltına kaybettirilenlerin davasından vazgeçmeyeceğiz. Berfo Anne’nin musalla taşı olan Galatasaray Meydanı’ndan asla vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP danışma kurulu bugün bir araya geliyor

SONRAKİ HABER

İran'da bir katliamın özeti: Sistan, Beluçistan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa