Boğaziçi mezunları Sanatçılar Parkı'nda buluştu: Üniversitede buluşmamızın önüne kilit vuruldu
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, Mezunlar Günü Etkinliği’ne üniversite yönetimi tarafından izin verilmediği için etkinliği ilk kez üniversite dışında gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, geleneksel 'Mezunlar Günü' toplantısına izin vermedi

Danıştay savcısı: Boğaziçi'nde iki yeni fakülte kurulması kararı anayasaya aykırı
Eylem NAZLIER
İstanbul
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BUMED) her yıl yaptıkları Mezunlar Günü Etkinliği’ne üniversite yönetimi tarafından izin verilmediği için etkinliği ilk kez üniversite dışında gerçekleştirdi. Beşiktaş’da bulunan Akatlar Sanatçılar Parkı’nda yapılacak etkinlik öncesi Boğaziçi Üniversite’sine giden BUDEM Yönetim Kurulu Güney Meydan’ında bir açıklama gerçekleştirdi.
"MEZUNLAR GÜNÜNDE BULUŞMAMIZA KİLİT VURULDU"
Güney Meydan’ında konuşan BUMED Başkanı Hülya Cesur, “Bu kilit son birkaç senedir canımızı en çok acıtan görüntülerin başında geliyor. Kampüsün kapısına vurulan kilidi hepimiz hatırlıyoruz. Bugün fiziki bir kilitle karşılaşmadık belki ama burada Güney Kampüs'te mezunlar gününde buluşmamızın önüne kilit vuruldu. Hepinizin bildiği gibi Güney Kampüs'te şimdiye kadar her nedense göremediğimiz çalışmalar gerekçe gösterilerek mezunlar günümüze izin verilmedi. Diğer taraftan yarın burada geniş katılımlı olabilecek bir etkinliğe izin verildiğini de biliyoruz. Bize izin verilmemesinin yorumunu sizlerin takdirine bırakıyoruz. Bizler YK üyeleri olarak bu kilidin anahtarı bizde kalmak kaydıyla buraya bırakıyoruz. Yapacağımız ilk mezunlar günü kilit açma töreniyle başlayacak. Mezunlar günü için başvurumuzu 30 Ekim ve 5 Kasım tarihleri olarak
Boğaziçi yönetimine cuma günü ilettik ve inanıyoruz ki mezunlar günümüzü burada hep beraber çok kısa zamanda kutlayacağız” dedi.
"BAŞVURULARIMIZ ÇEŞİTLİ BAHANELERLE REDDEDİLDİ"
Beşiktaş’ta bulunan Akatlar Sanatçılar Parkı’nda bir araya gelen mezunların buluşmasına İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da katıldı. Boğaziçi mezunlarının buluşması müzik etkinliğiyle başladı. Burada da kısa bir konuşma yapan BUMED Başkanı Hülya Cesur, “Şuan Akatlar Sanatçılar Parkındayız. Olmamız gereken yer Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydanı. Etkinliğimiz mezunlar günü fakat bugün ismini koyduğumuz etkinlik mezunlar buluşması. Biz her sene, pandemi gibi özel durumlar haricinde mezunlar günümüzü bu yıl da yapmak için okula başvuru da bulunduk. 4 başvuruda çeşitli bahanelerle ertelendi ve reddedildi” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
"BOĞAZİÇİ ISRARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Üniversiteler için mezunların önemli olduğuna değinen Cesur, “Ama Boğaziçi için mezunların ayrı bir önemi var. Çünkü BUDEM 37 yıldır sadece mezunlar derneği değil aynı zamanda 20 bin üyesiyle okulun mezunlarını temsil eden meşru bir kurum. Okulun en büyük destekçilerinden bir tanesi. Boğaziçi bizim yuvamız, ait olduğumuz yer. Oradaki ısrarımızdan vazgeçmeyeceğimizi dile getirmek istiyorum” dedi.
"BOĞAZİÇİ RUHUNUN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ"
Evrensel’e konuşan Boğaziçi Mezunlarından Neşe Sevilir, yaklaşık 2 yıldır bir direniş olduğuna dikkat çekiyor ve şunları aktarıyor: “Rektör dışarıdan atandı. Kayyum olarak bunu üniversite kabul etmedi. Hocaların çok büyük bir kısmı güvensizlik oyu verdi. Buna rağmen önce Melih Bulu atandı. Melih Bulu bir şey yapamayınca Naci İnci getirildi. Naci İnci ve etrafındaki 2-3 kişi çeşitli görevleri alarak yani 1 kişi 4-5 koltuğa oturarak senatoyu ele geçirdiler. Kararlar almaya çalışıyorlar ama yani çok da bir şey yapamıyorlar işte huzursuzluk devam ediyor. Bunu BUMED’e de veya öğrencilere de yansıtıyorlar. Çok planlı programlı yaşamadıkları veya çalışmadıkları çok ortada. İşte okul açıldı, yurtlar düzenlenmemiş, okul, Sınıflar açılamadı. En sonunda bugün bu toplantı aslında okulda yapılacak. Yıllardır okulda yapılır. İlk defa engellendi. Bahane olarak da doğal gaz çalışmaları gösterildi. Şimdi bugün buna izin vermediler ama yarın o bize izin verilmeyen ortamda yemek etkinliği var. Ama bu süreçte en çok zarar gören öğrenciler oluyor. Biliyorsunuz bir kamu üniversitesi ve gerçekten en parlak öğrencilerinin girdiği okul ama birtakım hocalara keyfi olarak görevden el çektirilir. Bİr takım hocalar okula bile giremiyor. Bazı mezunlar giremiyor. Geçecek bunlar diye düşünüyorum. Direne direne kazanacağız. Sonuçta kazanılacak şey bir kamu üniversitesinin aynı kalitede eğitiminin devam etmesi. Yani kalitenin devam etmesi, o ruhun devam etmesini istiyoruz.”
"BİZİM DÖNEMİMİZ HARİKA BİR YERDİ"
1975 yılında Boğaziçi’nden mezun olan Haluk B. “Son derece üzgünüm, üniversite şu anda hakettiği bir durumda değil. Üniversiteye ne olacağını bilemiyoruz. Bu yapılanlara kim dur diyecek onu da bilmiyoruz. Bizim dönemimizde harika bir yerdi. Eskiden çok sık olarak üniversiteye girerdim, çıkmazdım. Okulda şimdi giremiyoruz bile. Her yeri kapıyorlar, oraya kapamışlar” dedi.
Evrensel'i Takip Et