09 Ekim 2022 18:05

2. Uluslararası Kapadokya Çocuk Kitapları Festivali sona erdi

Uluslararası Kapadokya Çocuk Kitapları Festivalinde yüzlerce çocuk yapılan atölyeler, animasyon gösterimi, toplumsal eşitlik oyunu gibi bir dizi etkinliklerde bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aleyna ŞAHİN
Nevşehir

Bu yıl 2’ incisi düzenlenen Uluslararası Kapadokya Çocuk Kitapları Festivali, yüzlerece katılımcı ile Kapadokya Üniversitesi Fabrika Yerleşkesi’nde düzenlendi. Goethe Enstitüsü ve Institut Français de Turqie tarafından düzenlenen festivalde yüzlerce çocuk yapılan atölyeler, animasyon gösterimi, toplumsal eşitlik oyunu gibi bir dizi etkinliklerde bir araya geldi. Ginko Çocuk, YKY, Can Çocuk, İş Bankası gibi bir çok yayınevinin stant açtığı festivalde çocuk kitapları ise ilgi ile karşılandı. 

“BARIŞ KÜLTÜRÜ VE DEMOKRATİK BİR BİLİNÇ İÇİN ÇOCUK OKUMA FESTİVALİ”

Festivali gerçekleştirme kararının nasıl ortaya çıktığı ve festivalde amaçlananın ve beklentilerin ne olduğunu Kapodakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Festival Komitesi üyesi Bülent Özçelik ile konuşuyoruz. 

Anadolu’nun yoksul çocuklarının nitelikli kitaplara ulaşabilmesinin hedeflendiğini belirten Özçelik, "Festivalimizin ilki 2019 yılında düzenlendi. Özellikle çocukların kitaba ulaşmada yaşadığı sorunları düşünerek kitaba erişim haklarına sahip çıkmak ve bunun olanakalarını Anadolu’nun ortasında sağlayabilmek için bu festivali düzenledik. İkincisi ise yine aynı bilinçle ve amaçla bu yıl burada düzenleniyor” dedi. 

Sözlerine devam eden Özçelik, “Sadece Ürgüp ilçesinde değil ama Anadolunun bir çok bölgesinde çocukların özellikle dezavantajlı gruplarda olan yoksul çocukların nitelikli kitaplara ulaşmak konusunda Türkiyede çok büyük sorunları var. Ben aynı zamanda yayıncıyım ve bunu burada gözlemlediğimde buradaki pek çok arkadaş ile beraber böyle bir festival yapma fikri çıktı. Temel sorun çocukların bu gibi bölgelerde nitelikli çocuk kitaplarına ulaşma konusunda yaşadığı sorundu. Bu festival, çocukların kitaplara erişmesi, çocukların barış kültürüne ve demokratik bir bilinç oluşması konusunda bölgemiz adına önemli  bir adım. Çocuklar ile kitapların buluşması için her türlü çalışmasın desteklenmesi gerektiği çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı. 

“ÜCRETSİZ VE EĞİTİCİ ATÖLYELER”

Festival Komitesi’nden Deniz Gürsoy ise, çocukların ücretsiz, eğitici atölye ve kitaplara kolay ulaşabilmelerinin hedeflendiğini belirtti. Gürsoy, “Festivalin fikri ortaya çıkarken 2019 yılında farklı kurumlardan ve üniversitedeki arkadaşlardan oluşan bir ekiple birlikte çalıştık. Temel derdimiz şuydu, hak temelli bir kitap festivali nasıl yapılır? Çocukların ücretsiz atölyelere, kitaplara erişebileceği bir şekilde birbirleri ile etkileşim yaşayabileceği ve aslında çokta imkanı olmayan bölgelerde bunun yapılacağı ve geliştirileceği fikri ortaya çıktı. Özellikle Kapadokya’yı da seçtik, çünkü burada nitelikli yayınlara ulaşmak maddi olarakta fiziksel olarakta oldukça zor. O yüzde fikri böyle somutlaştırıp 2019’ da uygulamaya geçirdik ve bu senede ikincisini yapıyoruz” diye konuştu.

Yetişkinler içinde eğitici atölyelerin gerçekleştiğini söyleyen Gürsoy, “2019’da festivali yaptığımızda bizi en çok sevindiren şey okullardan gelen çocuklar olduğu kadar, ebeveynleri ile özel zamanlarında gelen çocukların varlığıydı. Aynı zamanda sadece çocuklara göre değil yetişkinlere ve gençlere göre de atölyeler yapıyoruz. Ebeveynlerinde oldukça fazla şey fark ettiğini ve öğrendiğini görüyoruz, buda bizi mutlu ediyor” dedi. 

“HAK TEMELLİ BİR ÇOCUK KİTAPLARI FESTİVALİ”

Bir çok atölyenin gerçekleştiği festivalde, atölye yürütücüsü ve Ginko Çocuk Editör/Çevirmeni Olcay Geridönmez ile festival hakkındaki izlenimlerini aktardı.

Festivalin, hak temelli bir çocuk kitapları festivali olduğunu belirten Geridönmez, “Bu festivali önemli kılan hak temelli bir çocuk kitapları festivali olmasıdır. Ginko Çocuk Yayınevi’nin kitapları burada hem etkinlikler hem de stantlar açısından epeyce temsil oldu. Bu bakımdan biz bu festivalin bir etkisi olabileceğini düşünüyoruz. Ginko Çocuk dünyanın, toplumumuzun belli başlı sorunlarını ele alan cesur kitaplar yayınlıyor, ortaya çıkarıyor ve okurları ile buluşturuyor. Bu şekilde yapılan etkinlikler ile çocuklara daha iyi tanıtılması ve iletişim ağı oluşturuyor. Çocuklar ile karşılıklı etkileşimde bulunabilmek verimli oluyor. Yaptığımız atölyede de gayet olumlu dönüşler aldık, iletişimde bulunduk ve interaktif bir atölye oldu” ifadelerini kullandı.

6 Ekim’de başlayan ve 3 gün çeşitli etlinliklerin yapıldığı 2. Uluslararası Kapadokya Çocuk Kitapları Festivali, “Çocuk Kitaplarının Dünü, Bugünü, Geleceği” adlı çalıştay ile son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’de çalışan işçiler: Elimize ne geçiyor ki vergi kesiliyor?

SONRAKİ HABER

İran: Gözaltına alınanlar yargılanana kadar serbest bırakılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa