MESEM’ler için eğitim hala başlamadı
MESEM’lerdeki tüm meseleleri, bizi her gün daha ucuz emek gücüne dönüştürdüğünü ve bu durumun biz mezun olunca kendiliğinden çözülmeyeceğini hatırlatarak tartışmalıyız.
Kaynak: Freepik
Meslek lisesi öğrencisi
Bağcılar/İstanbul
Ben, Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki MESEM programına kayıtlı bir öğrenciyim. Liselerin açılmasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen bizim derslerimiz halen daha başlamadı. Bu durum, MESEM programına kayıtlı olan öğrencilerin bulunduğu Whatsapp grubunda müdür yardımcımız tarafından duyuruldu. Gerekçe olarak müdür baş yardımcısının yoğun olduğu, bundan dolayı da ders programını halen hazırlayamadığını belirtti. Yani okulda ders işleyeceğimiz 1 gün belirlenmediği için atölyelerimizde 4 gün yerine 5 gün devam etmemiz istendi. Durum düzelmeyince grup içindeki öğrencilerin müdür yardımcılarına durumu özelden sormaları sonucu aynı müdür yardımcısı gruptan genel bir mesajla öğrencileri azarlar tarzda durumun değişmediğini ve bunun için kendisinin özelden rahatsız edilmemesi gerektiğini ifade etti. Bu durumun bir benzeri, geçen senenin ikinci dönemi başlangıcında da yaşanmıştı. Sistemin oturmamış olmasını bahane ederek okulumuzu iki veya üç hafta geç başlatmışlardı.
MESEM sistemini bilmeyenler için kısa bir hatırlatma olsun, okula bir gün ders görmeye, atölyelere de 4 gün çalışmaya gidilen bir “eğitim” modeli. Bu süreçte sigortalarımızın 4 gün mü 5 gün mü üzerinden yattığını dahi de bilmiyoruz.
İŞLENMEYEN DERSİN GEREKÇESİ OTURMAMIŞ SİSTEM
Derslerimizin halen başlamamış olması bize garip geliyor ancak dersler başladığındaki durum da bundan çok farklı olmuyor. Okula gittiğimizde de almamız gereken altı farklı ders olması gerekirken hepsine tek bir öğretmen girmiyor. Anlatamayacağı bu dersler için de “çocuklar telefonlarınıza bakabilirsiniz” cümlesini her ders başında duyuyoruz. Yani kısacası MESEM programları eğitimle alakalı hiçbir şeyi kapsamıyor ve şimdilik bunun gerekçesi olarak sadece sistemin oturmamış olması öne sürülüyor. İşlenen tek ders ise bölüm dersi oluyor. Bu duruma dair verilen tepkiler, bireysel kalıyor ve sadece müdür yardımcılarıyla bireysel konuşmalar olarak şekilleniyor. Bence bunun başlıca sebebi, eğitimin bu şekilde aksaması genel olarak öğrencilerin de bu konuyu kendi işlerine gelen bir durum olarak değerlendirmesi. Çünkü lisemizin genel durumu eğitimden bir şekilde koparılmış gençler tarafından oluşuyor ve bu gidişata karşı bir şey yapmak diğer liselere göre durumu biraz daha zorlaştırıyor diye düşünüyorum.
EĞİTİM DIŞINDA HER ŞEY: MESEM
Sistemin komple değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu bir eğitim sistemi bize sunuldu ancak MESEM’ler eğitim dışında her şey diyebilirim. Bugünden yarına hızlıca bunun mümkün olması da zor gözüküyor. Çünkü henüz MESEM öğrencileri bu sistemin içine çeşitli sebeplerle itilmiş olsalar da bunun genel olarak Türkiye piyasasında nereye denk düştüğünü tartışır vaziyette değil. Hatta bundan dolayı birçok öğrenci MESEM’den mezun olup gideceğini düşünüyor. Ancak ucuz emek sisteminden çıkmayacağını şu anlık göz ardı ediyor. Bundan dolayı da okulda yaşadığı sorunları veya bu sistemin geneline dair yaptığı değerlendirmeleri gelip geçici olarak görüyor. MESEM’lerde yaşamakta olduğumuz tüm meseleleri sadece kendi okulumuzda olan bir durum gibi ele almaktan çıkartıp bunun bizi her gün daha ucuz emek gücüne dönüştürdüğünü ve bu durumun biz mezun olunca kendiliğinden çözülmeyeceğini hatırlatarak tartışmalıyız.