İşçiler borçlarını ödeyebilmek için tazminat alıp işten çıkıyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun türban açıklaması ve sonrasında yapılan tartışmaları sorduğumuz metal işçileri ana gündemlerinin kriz olduğunu söylüyor.
Arşiv | Fotoğraf: Eren Ergine / Evrensel
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun türban açıklaması ve sonrasında yapılan tartışmaları sorduğumuz metal işçileri ana gündemlerinin kriz olduğunu söylüyor.
Fabrikada işlerin yoğun olduğunu söyleyen Valeo işçisi, “Elektrikli bisiklet motoru için iki hat kurdular. Bundan dolayı bir yoğunluk var ama bu durum değişken. Bir dönem yoğun oluyor işler, bir dönem azalıyor. Valeo’nun tüm fabrikalarına mail attığı söyleniyor, hava koşullarına göre ayarlayın ısınma durumunu diye. Bu bize ciddi bir enerji krizinin yaklaştığının göstergesi” dedi.
‘KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEMEK İÇİN İŞTEN ÇIKTI’
Aldıkları ücretlerin günden güne eridiğini dile getiren işçi, şunları söylüyor: “Hayat pahalılığını size anlatmama gerek yok, her şey ortada. 100 lira artık 10 lira oldu. Enflasyon tüm geleceğimizi yutuyor. Düne göre baktığımızda yüksek maaş alıyoruz gibi görünüyor ama bir karşılığı yok. Benim param daha cebe girmeden bitiyor. Bugün fabrikada kimse iyi maaş aldığına inanmıyor. Ücretlerimizin bir karşılığının olmadığını fabrikada olan bir olayla anlatayım size. Kredi kartı borcu yüzünden benim bildiğim 3-4 kişi işten çıktı. Tazminatını alıp borcunu ödemek için. Başka bir şey anlatmaya gerek var mı?”
Fabrikaların kâr oranlarının artmasının karşısında kendilerinin de borçlarını arttığını söyleyen bir başka işçi de “Okullar açıldı ve kış ayları geldi. Sorunlar ve borçlar artacak bunu herkes söylüyor. Enflasyon farkını aldık geçenlerde ama bir yaraya merhem olmayacak” dedi.
‘BİZDEN KESTİKLERİ VERGİLERİ PATRONLARA DAĞITIYORLAR’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun türban çıkışının ve sonrasındaki tartışmaların fabrikada karşılık bulmadığını dile getiren işçi, “Bana denk gelmedi açıkçası. İnsanların ana gündemi türban değil, geçinmek. Herkes vergi kesintilerini, promosyon konusunu konuşuyor” dedi.
Çok fazla işçi sendikasının olduğunu ama vergi konusunda hiçbir şey yapmadıklarını ifade eden işçi, “Yan yana gelmekten neden kaçıyorlar anlamıyorum. Bu konuda bir düzenleme şart. Vergi dilimini en azından yüzde 15’e sabitlesinler. Bu vergiler gerçekten sosyal devlet için toplanacaksa vereyim ama öyle olmuyor. Bizlerden kestikleri paraları götürüp patronlara dağıtıyorlar” dedi.
‘EK ZAM KONUSUNU BAŞLATMALIYIZ’
“Kimsenin gündeminde olmayan konuları tekrardan gündeme getirerek krizi, yoksulluğu, açlığı konuşmamızı kesmek istiyorlar diyen başka bir işçi de şunları söyledi: “Uzun yıllardır fabrikadayım, hiç türban konusu tartışılmadı. Durduk yere neden bunu yapıyorlar anlamıyorum. Bizlerin gerçek sorunlarını gündem edip çözüm yolları arasınlar. 2023 yılından şimdiden ümidimi kestim ben. İşten eve evden işe, son dönemde yaşamım bu oldu. Sosyal ortamımda işe gidip gelirken kullandığım servis oldu. Şimdi asgari ücret tartışmaları başladı. Asgari ücret artacak ve her artışta yeni giren işçi ile 10-15 yıllık işçi arasında maaş farkı kapanacak. Bu dönem sözleşmesi eski sözleşmeler gibi olmaması gerekiyor. Asgari ücret tartışmaları başlamışken bizler de sözleşme tartışmalarını ek zam konusunu başlatmamız gerek” dedi.