10 Ekim 2022 19:00

Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi: İzmir Şehir Hastanesi

Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programında bu hafta 2023 Şubat ayında açılması planlanan İzmir Şehir Hastanesini hem sağlık emekçileri hem de hastalar açısından İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu ile konuştuk.

Şehir Hastanelerinin açılma süreçlerini anlatarak sözlerine başlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Şehir Hastaneleriyle ilgili kararların Cumhurbaşkanı tarafından verildiğini ifade etti.

31 hastaneden 14’ünün yapımının tamamlandığını söyleyen Kaynak, “Hastanelerin arazileri devlet ve hazine tarafından müteahhit firmaya ücretsiz veriliyor. Bu yapımcı şirketlerle bir sözleşme yapılıyor. Bu sözleşmelerin en önemli özelliği ticari gizlilik taşıyor olması nedeniyle bu sözleşmelerin detaylarını çok iyi bilemiyoruz. Ama bu sözleşmelerle ilgili bir anlaşmazlık çıkarsa bu konuda Türkiye’deki mahkemeler yetkili değil İngiliz mahkemeleri yetkili olacak” dedi.

“İZMİR ŞEHİR HASTANESİ 1 MİLYAR 638 MİLYON LİRAYA MAL OLDU”

İzmir Şehir Hastanesinin 1 milyar 638 milyon liraya mal olduğunu ifade eden Kaynak, “Hastane 2 bin 60 yataklı, 7 bin civarında çalışanın olacağı ve günlük hasta, refakatçı ve çalışanların hepsini topladığımız zaman günde yaklaşık olarak 75 bin kişilik bir trafik olacak. Bunlar daha önce hesaplanarak altyapı oluşturuldu mu tam bilmiyoruz. Bu durum altyapı ve ulaşım sorununu arttıracak” diye ekledi.

Şehir Hastanelerine verilen hasta garantisini eleştiren Kaynak, “2bin 60 yataklı bir hastanenin yüzde 70’lik doluluk oranı yaklaşık 1500 yataktır. Dolayısıyla 1500 yatağı dolu tutmak zorundasınız. Bunu sağlamak içinde şehrin içerisindeki diğer hastanelerin kapatılma kaygısı gündeme geliyor. Çünkü diğer şehirlerde 14 hastane devreye girdiğinde 21 tane kamu hastanesi kapatıldı. İzmir’de de böyle kaygılar yaşıyoruz” dedi.

“HASTANEDE NEREDEYSE TÜM HİZMETLER ÖZELLEŞTİ”

SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, hastanelerin kapanması ve taşınmasına ilişkin sağlık emekçilerinin yaşadığı kaygıları anlattı. Ulaşoğlu, “Her yere özelleştirme girdi. Hastanelerde neredeyse hekimler ve hemşireler kaldı özelleşmeyen. Radyoloji, laboratuvar birçok hizmet özelleşti, şehir hastanelerinde bunun iyice abartı düzeyde olduğunu biliyoruz. Diğer illerdeki şehir hastanesin çalışan bir hemşire arkadaş konuştuğumuzda ‘fırçayla köşeye sıkıştırılmış fare gibi hissediyorum kendimi’ demişti. Mobbing, baskı, iş yükü artıyor” diye konuştu.  

“BÖYLE BİR SİSTEM KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Şehir Hastanelerinin 5 yıldızlı otellere benzetilmesine tepki gösteren Ulaşoğlu, “Halk için sağlık değil de sermaye için müşteri odaklı bir sağlık sistemi olursa, her şey ne kadar boyalı olursa olsun orada bazı şeyler olanaksız. Sağlık hizmeti eşit, ulaşılabilir, ana dilde olmalıdır. Bu olmadığı sürece ne kadar boyarsanız boyayın bu olanaksız. Hastaneler kapanmasa bile özel ünitelerin taşınacağı söyleniyor. Çünkü yüzde 70 doluluk nasıl olacak? Asıl tedavi merkezlerinde bu bölümler kapanır oraya tanışırsa hastalar oraya gitmek zorunda kalacak ve hastanelerin işlevselliği kalmayacak. Tepecik, Yeşilyurt gibi işlevseli hastaneler normal bir Tire Devlet Hastanesine dönüşürse halk nasıl burada hizmet alacak? TV odaları, sosyal faaliyet odaları müşteriler için konmuş ama sağlık emekçilerinin dinlenebileceği yerler düşünülmemiş. Her şey müşteri odaklı ve siz de orada çalışan bir köle gibi düşünülmüşsünüz. Böyle bir sistem kabul edilebilir değil” dedi.

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi her pazartesi saat 18.00’da Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel’de. (İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et