AKPM'den Türkiye raporu: "Dezenformasyon yasası ifade özgürlüğüne engel"
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, sansür yasasına sert eleştiriler yöneltildi.
Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, Mecliste görüşmeleri süren ve “dezenformasyon yasası” adıyla ortaya atılan sansür yasasına sert eleştiriler yöneltildi.
Euronews’un haberine göre; dezenformasyon yasasının özellikle seçim öncesi getireceği sonuçlardan rahatsızlık duyduğunu belirten AKPM, TBMM'ye yasayı onaylamaması çağrısında bulundu. Terörle mücadele yasasının geniş bir şekilde yorumlanması ile ifade ve basın özgürlüğü önündeki engeller de eleştiri konuları arasında yer aldı.
Venedik Komisyonu’nun önceki gün yayımladığı görüş metninde yer alan, "dezenformasyon yasasının" Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne engel teşkil ettiği yolundaki şikayetler de rapora eklendi.
KUVVETLER AYRILIĞI İŞLEVSİZ
AKPM taslak raporda, Türkiye’de 2017 yılında kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin “demokratik kurumları ciddi bir şekilde zayıflattığı ve kuvvetler ayrılığı sistemini işlevsiz ve yetersiz hale getirdiği” tespitini yaptı.
Raporda, Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına saygı göstermemesi ve 2023 seçimleri öncesi çıkarılan seçim yasası sebebiyle de ciddi eleştiriler yöneltildi. Muhalefetteki siyasi parti üyelerine yönelik baskının devam ettiği de dile getirilen raporda, HDP’nin devam eden kapatma davasıyla ilgili endişeler dile getirildi.
Raporun sonuç bölümünde, AKPM’ye, Türkiye için denetim süreci çerçevesinde bu ülkedeki demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemesi tavsiye edildi.
YARIN OYLANACAK
İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics tarafından ortak kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye karar tasarısı, İzleme Komitesi’nde pazartesi günü tartışılarak kabul edildi.
Rapor ve buna bağlı karar tasarısı nihai olarak yarınki Genel Kurul oturumunda tartışılarak oylanacak. (MEDYA SERVİSİ)