12 Ekim 2022 14:43

NATO Savunma Bakanları toplandı: Ukrayna'ya silah desteğine devam

Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplandı. Toplantıda Ukrayna'ya silah desteği ve kritik altyapıların korunması ele alınıyor.

Toplantıya ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de katıldı. | Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısı başladı.

Toplantıya, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un yanı sıra Türkiye'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılıyor.

Toplantıların bir bölümünde NATO'ya üyelik başvurusu yapan Finlandiya ve İsveç'in savunma bakanları da yer alacak.

İki gün sürecek toplantıda özellikle Ukrayna'ya verilecek hava savunma sistemleri gibi silahlar ve kritik altyapıların korunması ele alınıyor..

Toplantı öncesinde açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya desteğinin süreceği mesajını vereceklerini vurgulamıştı. Stoltenberg, "Ana öncelik Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemleri verilmesi olacak" demişti.

Stoltenberg ayrıca toplantılarda silah sanayisi şirketlerinin üretiminin artırılmasını da ele alacaklarını aktarmıştı.

Öte yandan toplantılarda NATO'nun Irak ve Kosova'daki misyonları da görüşülecek. Daha önceden planlanan Nükleer Planlama Grubu toplantısı da yapılacak.

ABD'DEN "UZUN VADELİ DESTEK" VURGUSU

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'ya askeri desteği uzun vadeli şekilde sürdüreceklerini belirterek "Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını desteklemek üzere kendimizi gelecek aylar ve yıllar için konumlandırıyoruz" dedi.

Austin, Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı'nın başlangıcında konuşma yaptı.

Konuşmasında "uzun vadeli" terimini 5 kez kullanan Austin, Ukrayna'ya "uzun vadeli" destek vermeleri gerektiğini kaydederek "Ukrayna'nın savunma kabiliyetlerini bugünün acil ihtiyaçlarına göre ve uzun vadeli şekilde güçlendireceğiz" diye konuştu.

Austin, bu kapsamda ABD'nin geçen hafta 1,1 milyar dolarlık askeri yardım taahhüdünde bulunduğunu, bunun 18 HIMARS roket sistemi, mühimmat, yüzlerce araç, onlarca radar ve insansız hava araçları içerdiğini hatırlattı ve savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana ABD yardımının 16,8 milyar doları bulduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tabip odaları: Serbest Hekimlik Yönetmeliğindeki düzenlemeler kabul edilemez

SONRAKİ HABER

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün sahibi Mehmet Eroğlu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa