Yurtlara yerleşemeyen ODTÜ hazırlık öğrencileri: Kampüse ulaşmak ayrı, yaşamak ayrı dert!
ODTÜ’de üniversite yurdu için başvuru yapan öğrencilerin 1315’i ilk yerleştirme sonuçlarına göre açıkta kaldı. Birçok öğrenci okula ulaşmakta zorlanıyor. Okuldaki yaşam da gittikçe zorlu hale geldi.
Fotoğraf: Evrensel
Üniversite hayatına yeni başlayan ODTÜ hazırlık öğrencileri eğitim yılını sorunlarla açtı. ODTÜ’ye yeni başlayan ve üniversite yurdu için başvuru yapan öğrencilerin 1315’i ilk yerleştirme sonuçlarına göre açıkta kaldı. Bir çok öğrenci kampüs içindeki yurtlara yerleşemediği için uzak KYK yurtlarından okula ulaşmakta zorlanırken, kampüs içindeki yaşamın da giderek zorlaştığını anlattı.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Hazırlık Sınıfı Öğrencisi Ayda Özarslan, ODTÜ yurduna yerleşemeyen öğrencilerden biri. Kaldığı yurttan okula ulaşımının kolay olmadığını belirten Özarslan, “Otobüs ve metro kullanıyorum ve yaklaşık 40 dakika sürüyor. Ulaşım ücretleri de zaten pahalı. Kartımda bakiye yetersiz olduğunda şoförün sadece üstüme saldırmadığı kaldı” dedi. Okul içerisindeki ulaşımda da problem yaşadıklarını söyleyen Özarslan, “Dün ring servisini 20 dakika bekledik. Biz de yürüyelim dedik. Derse geç kalacaktım daha ilk günden” dedi.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hazırlık Sınıfı Öğrencisi Muttalip Okşak ise Mamak’taki Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) yurdunda kalıyor. Okula başladığı ilk günde pek çok sorunla karşılaştığını söyleyen Okşak, “Arkadaşlarımdan sadece birine ODTÜ yurdu çıktı. Onun dışında ya ABB yurdunda ya da KYK’de kalıyoruz. Bütün arkadaşlarım ODTÜ yurdu bekliyor. Yol neredeyse 1-1.5 saat sürüyor” diye konuştu.
‘KİTAP FONU ÇIKMAZSA İHTİYAÇLARIMDAN KISMAM GEREKECEK’
ABB yurdunda yemek verilmediğini söyleyen Okşak, ODTÜ yemekhanesinde 6 TL olan ücretin, dışarıya göre uygun olduğunu ancak daha ucuz olabileceğini ifade etti. Hazırlık sınıfında kullanmak zorunda oldukları kitapların ücretlerinden de yakınan Okşak, “Ders kitapları çok pahalı bu yüzden kitap fonuna başvurdum. Eğer fon çıkmazsa ihtiyaçlarımdan kısıp kitap almam gerekecek” dedi.
BÜTÇENİN BÜYÜK KISMI ULAŞIM VE BESLENMEYE GİDİYOR
ODTÜ yurdu çıkmadığı için Beytepe KYK yurdunda kalan İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü Hazırlık Sınıfı Öğrencisi Şerife Günsoy 500 TL ödeyerek 6 kişilik bir odada kalığını anlattı. Ulaşım ve yemeğe ayırdığı bütçenin toplam bütçesinin büyük kısmını oluşturduğuna dikkat çeken Günsoy da ders kitaplarının fiyatlarından şikayetçi: “Hazırlık önünde orijinal 4 kitap 600 TL’ye satılıyordu. İkinci el almak zorunda kaldım. Başka kitaplar da almamız gerektiği söylendi.” ODTÜ yemekhanesindeki fiyatın diğer üniversitelerin ortalamasının üstünde olduğunu söyleyen Günsoy, “Bu sorunlarla karşılaşan pek çok insan görüyorum, hatta dertleşiyoruz otobüste. Yönetimdekilerin bizim isteklerimizi dikkate almaları lazım. İstek ve taleplerimizi onlara bir şekilde iletebilmemiz lazım” diye konuştu.
ODTÜ YURTLARINDA KALAN ÖĞRENCİLER: ODALAR SIKIŞIK VE DİP DİBE
ODTÜ yurdunda kalan Jeoloji Mühendisliği Hazırlık Sınıfı Öğrencisi Nisa Olgaç ise “ODTÜ yurdu çıkmayan çok fazla tanıdığım insan var ve birçoğu kadın. Gerçekten şu an çaresizler. Bu barınma sorununun çözümünü rektörlük bulmalı ancak bir şey yapan da yok” dedi. 14 metrekare odalarda 4 kişi kaldıklarını söyleyen Olgaç, “Odalar çok dip dibe, koridordaki ya da yan odadaki birinin sesi doğrudan senin odanda oluyor. Pek düzenli bir hayat olmuyor” dedi.
Aynı yurtta kalan bir diğer Hazırlık Öğrencisi Esmanur da yurt alanlarının dar olmasından şikayetçi: “Eşyalarımı sığdırmakta çok zorluk çekiyorum. Kıyafetlerimi dolaba sıkış tıkış yerleştirmeye çalışıyorum. Odamızda eşyalarımızı koyabilecek yer yok. Odada yer olmadığı için ihtiyaçlarımı almıyorum” dedi. Üniversite içindeki ring konusunda sıkıntılar yaşadıklarını da söyleyen Esmanur, “Planlı bir biçimde yurttan çıkmıştım ama ring gelmedi bir türlü. Benimle birlikte durakta bekleyen bir kişi daha vardı, ring gelmeyince mecburen ikimiz taksiye bindik. Binmesek derse geç kalacaktık. Ring seferlerinin artırılması zor bir şey değil” dedi.
Kantin fiyatlarını da eleştiren Esmanur, “Okula gelmeden önce ODTÜ’nün öğrenci dostu ve uygun fiyatlı olacağı söylenmişti bize. Kantin fiyatları açısından indirim yapılabilir. Fiyatların gereğinden fazla olduğunu düşünüyorum. Evet enflasyondan dolayı fiyatlarda artış var ama sonuçta burası bir kampüs” dedi. (Ankara/EVRENSEL)