12 Ekim 2022 18:05

AB Komisyonu Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltti, Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı

AB Komisyonunun 2022 Genişleme Raporu'nda Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltildi ve müzakerelerin durma noktasında olmaya devam ettiği vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı rapora dair açıklama yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye ile müzakerelerin durma noktasında olmaya devam ettiğini bildirdi.

AA'nın aktardığı habere göre, Varhelyi, Avrupa Parlamentosu'nda Komisyonun 2022 Genişleme Raporu'nu sundu. Raporun Türkiye ile ilgili kısmında Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltildi.

"Türkiye'nin, Suriye ve diğer ülkelerden gelen 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapma çabalarını takdir ediyoruz" diyen Varhelyi, buğday anlaşmaları ve Rusya-Ukrayna müzakerelerine aracılık konusunda da Türkiye'nin oynadığı role dikkat çekti. "Türkiye, AB için kilit bir ortak ve bir aday ülke olmaya devam ediyor" diyen Varhelyi, ortak çıkar alanlarında diyalog ve iş birliğinin sürdürüldüğünü dile getirdi.

Öte yandan Varhelyi, müzakerelerin durma noktasında olmaya devam ettiğini, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve temel haklar gibi alanlarda gerileme olduğunu ifade etti.

Varhelyi "bazı üye ülkelerle" gerginliklerin arttığını belirterek, AB'nin Türkiye'den "uluslararası hukuka tam olarak saygı duymasını, Doğu Akdeniz'de bölgesel istikrar adına gerilimi azaltmasını, sürdürülebilir bir şekilde iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmesini" beklediğini aktardı.

Varhelyi, Türkiye'nin dış politikasının, "özellikle bölgesel çatışmalara müdahaleleri, askeri eylemlere verdiği destek, Rusya'ya karşı AB'nin kısıtlayıcı tedbirlerine uymaması, Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi nedeniyle" AB'nin öncelikleriyle uyuşmadığını kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı ise rapor üzerine yaptığı yazılı açıklamada, AB’ye "stratejik bakış açısından uzak olma" ve "vizyonsuz yaklaşım sergileme" sıçlamaları yöneltti.

Açıklamada, raporda "Türkiye’ye karşı sorumlulukların göz ardı edildiği" ve "çifte standartlı bir yaklaşımın sergilendiği" öne sürüldü.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla 6 Ekim'de gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısında, ortak sınamalara karşı birlikte hareket etmenin ve iş birliğinin öneminin ortaya konulduğu, fakat bu dayanışma ruhunun rapora yansıtılmadığı ifade edildi. Bunun "esef verici olduğu" söylendi.

Açıklamada "Özellikle siyasi kriterler ile yargı ve temel haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri kabul etmiyoruz. Müzakere fasılları önündeki siyasi engelleri kaldırmayan AB’nin, siyasal sistemimize, siyasetçi ve yöneticilerimize, ülkemizdeki temel hak ve özgürlükler ile bazı yargı kararlarına ve terörle mücadelemize yönelik haksız iddialarını tümüyle reddediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, raporda Kıbrıs Türklerinin yok sayıldığı ve Türkiye ile KKTC’nin görüşlerine yer verilmediği belirtilerek, AB’nin deniz yetki alanlarının belirlenmesinde uluslararası bir yargı organı olmadığı hatırlatıldı. AB’nin bu şekilde hareket etmesinin hem kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırı olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, raporda Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna savaşı çerçevesinde AB’nin uyguladığı yaptırımlara katılmaması nedeniyle eleştirilmesinin de "garabet olduğu" söylenerek şunlar kaydedildi:

"AB mevcut jeopolitik sınamaları dikkate alarak, Türkiye’yi ihtiyacı olduğunda kapısını çalabileceği üçüncü bir ülke olarak değil, müzakere eden bir aday ülke olarak görmeli ve ahde vefa ilkesinin gereklerini yerine getirmelidir. AB’nin raporları, ancak böyle bir yaklaşım benimsendiğinde tarafımızca ciddiye alınacaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ziyareti öncesi Diyarbakır Cezaevi boşaltıldı

SONRAKİ HABER

Almanya’da emekçiler 6 büyük kentte sokağa çıkmaya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa