12 Ekim 2022 18:24
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ekim 2022 07:59

Sansür yasası görüşmelerinde protestolar nedeniyle birleşim kapandı

Sansür yasası görüşmelerinde 29. maddeye geçildiğinde, muhalefet alkışlı protestoya başladı, milletvekilleri "Sansüre hayır" sloganlarıyla görüşmelerin sürmesini engelledi, birleşim kapandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İktidarın “Dezenformasyonla mücadele” adını verdiği sansür yasası Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Kamuoyunda tepkilere neden olan teklifinin ikinci bölümünün görüşüldüğü genel kurulda 29. maddeye geçildiğinde, muhalefet alkışlı protestoya başladı. Oturuma iki kere ara verilmesine rağmen protestolar bitmedi vekiller "Sansüre hayır" sloganlarıyla görüşmelerin sürmesini engelledi. Birleşim kapandı. Görüşmelere bugün saat 14.00'de devam edilecek.

Basın meslek örgütlerinin birçok ilde eylemlerde yaptığı ve kamuoyunda da tepkilere neden olan teklif içerisindeki en kritik madde 29. madde. Söz konusu maddeyle Türk Ceza Kanunu'na (TCK) "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenecek. Maddeye göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse", 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

TGS ŞUBE BAŞKANI MECLİS’E ALINMADI

Basın ve meslek örgütleri sansür yasasına ilişkin bugüne kadar çeşitli eylem ve açıklamalar yaparken, yasa teklifine itirazlarını Meclis’te bulunan siyasi parti yetkililerine pek çok kez anlatmıştı. Meclis Genel Kurulu’nda siyah maskeler takan gazeteciler, sansür yasası görüşmeleri başlayınca salonu terk ederek teklifi protesto etmişti. Bugün yapılacak görüşmeleri takip etmek isteyen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş’ın Meclis’e girmesine izin verilmedi. Meclis’e girişinin yasaklandığı bildirilen Hürtaş’a herhangi bir gerekçe sunulmadı.

BASIN KARTI İPTALİNDE CEZA SÜRESİ DÜŞTÜ

Yasa teklifinde basın kartı ihlaline ilişkin bir değişiklik yapıldı. AKP’nin verdiği önergenin ardından basın ahlak gerekçesiyle iptal edilen basın kartının 5 yıl geri verilmeyeceği hükmü 1 yıl geri verilmeyeceği olarak değişti.

EVRENSEL’İN RESMİ İLAN HAKKININ İPTALİ GÜNDEME GELDİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun Birgün, Cumhuriyet  ve Sözcü gazetelerine verdiği cezalara, Evrensel Gazetesinin resmi ilan hakkının iptal edilmesine tepki gösterdi. Ayrıca TGS Ankara Şube Başkanı Sible Hürtaş’ın Meclis’e girmesine izin verilmediğini milletvekillerine duyuran Çakırözer, Meclis Başkanından bu yasağın iptal edilmesini istedi.

AHMET ŞIK: DEZENFORMASYONU ENGELLEYECEKSENİZ 'ÇAKMA GOEBBELS'İN KURUMUNU KAPATIN

Yasa görüşmelerinde AKP’lilere seslenen TİP Milletvekili Ahmet Şık, “İstibdatçı Abdülhamit, Kanun-i Esasi'yi askıya almıştı. Size faşist bir cuntanın anayasası bile yetmedi onu da askıya aldınız. Padişahı eleştiren gazete ve dergiler yasaklanıp, kitaplar toplatılmıştı. Sizse medyayı dev bir Saray bültenine, ülkeyi de dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine çevirdiniz” dedi. Şık, ayrıca “Sizin derdiniz suç saltanatınızın tahtını korumak. Ama ne yaparsanız yapın bu ülke size teslim olmadı. Olmayacak” ifadelerini kullandı.

Şık, şunları söyledi:

"Bu topraklar, tarih boyunca oldukça tuhaf yasaklara tanık oldu.

Reisiniz seviyor diye sizin de ayılıp bayıldığınız 2. Abdülhamid 'burun, grev, adalet, hürriyet, müsavat, cumhuriyet' sözcüklerini sansürlemişti mesela.

1980 faşist darbesini gerçekleştiren cunta kitap yakmakla kalmamış 'çağdaş kadın, devrim, özgürlük, yaşam' gibi sözcükleri de yasaklamıştı. Cunta, anayasa referandumunda 'hayır' anlamına gelen mavi rengin gazetelerde kullanımını bile yasaklamıştı.

Kürtçe konuşmanın yasak olduğu 90’larda 'sarı-kırmızı-yeşil' renk kombinasyonu yasaktı. Daha geçen yıl, yağmalanan milyarlarca doları anlattığı için '128' sayısı yasaklandı Türkiye’de. Gençler neşelenmesin diye konserler, festivaller zaten yasak. Yani geçmişten bugüne memleketin kısa özeti, bir yasaklar silsilesi. Şimdi de bu ucube yasaklar listesine bir yenisini eklemek istiyorsunuz.

Patronu, yöneticisi, yazarıyla saray dalkavuklarından oluşan yeni medya düzeni de suçlarınızı gizlemeye yetmedi. Şimdi de Saltanatınızı devam ettirmek için çok sevdiğiniz Abdülhamit dönemini mumla aratacak bir yasa teklifiyle karşımızdasınız.

Dezenformasyon Yasası diye çok alengirli de bir isim bulmuşsunuz. Güya yalan/yanlış bilginin dolaşıma girmesini engelleyecek. Eğer gerçek niyetiniz buysa, İletişim Başkanlığını kapatmakla işe başlayabilirsiniz. Başındaki çakma Goebbels’e nasılsa eş dost üzerinden bol maaşlı bir iş bulursunuz. Havuz medyası diye anılan medya kurumlarını da 'gereğini yapan' değil hakikate kendilerinden fazla saygı duyan gazetecilere bırakabilirsiniz."

CHP'Lİ ERBAY GENÇLERE SESLENDİ,  "BU YASAYLA İHTİYACINIZ KALMAYACAK" DİYEREK TELEFON KIRDI

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay orman yangınlarında iktidarın halka yalan söylediğini dile getirdi. Erbay'ın gençlere hitaben "Artık bunlara ihtiyacınız olmayacak" diyerek telefonu çekiçle kırması tartışmaya neden oldu. Oturuma başkanlık yapan Haydar Akar tepki gösteren milletvekillerine "Masaya vurmadı, yerli ve milli olmayan telefona vurdu" diye yanıt verdi.

Erbay konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu yasa gençleri çok ilgilendiriyor. 18-19-20 yaşlarında ilk defa oy kullanacak kardeşlerime seslenmek istiyorum. İstediğiniz yere tatile gidemiyorsunuz, istediğiniz yemeği yiyemiyorsunuz, istediğiniz tableti, kıyafeti alamıyorsunuz ve mutsuzsunuz. Bunun sebebi de bu AKP iktidarı ve peşine takılan MHP. Tek özgürlüğünüz var cebinizdeki telefonlar; İnstagram var, Facebook var, YouTube var. Oradan haberleşiyorsunuz. Eğer bu yasa Meclis'ten geçerse bu telefonlarınızı bu şekilde kırıp atabilirsiniz."

​​29. MADDEDE PROTESTOLAR BAŞLADI

Hapis cezasını öngördüğü için en çok tepki çeken 29. maddeye geçildiğinde, muhalefet alkışlı protestoya başladı. Önce birleşime 10 dakika ara verildi, ardından protestolar devam edince 15 dakika daha ara verildi. Grup başkanvekillerinin görüşmesinin ardından da protestolar kesilmedi. Muhalefet sıralarında ayağa kalkarak alkışlı protestoya başlayan milletvekilleri, uyarılara rağmen "Sansüre hayır" sloganlarıyla görüşmelerin sürmesini engelledi. Meclis İçtüzüğünün 68. maddesine göre birleşim kapandı. Görüşmelere bugün saat 14.00'de devam edilecek.

 

(Ankara/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da emekçiler 6 büyük kentte sokağa çıkmaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Sibel Balaç tahliye edildi, hastanede tedavi altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa