Angarya işler boş dersler: meslek liseleri
Meslek liselilerin geneli üniversite sınavına nasıl hazırlanacağını bilmiyor, özel dershaneye gitmeye de paraları yetmiyor. Buna artık bir son vermeliyiz.
Kaynak: Freepik
Sevgi ve Züleyha
Esenyurt’tan bir meslek lisesi
Biz meslek lisesi son sınıf öğrencileriyiz. İkimiz de bu yıl fabrikada staja başladık. Haftada 3 gün staja gidiyoruz. Günlük on saate varan çalışma saatlerimiz var. Bir yandan staja gitmek ve kendi alanına dair iş tecrübesi kazanmak, bir yandan da son sınıf olduğumuzdan üniversite sınavına hazırlanmak gibi iki zorlu süreci aynı anda yaşıyoruz. Her ikisinde de karşımıza durmadan yeni problemler çıkıyor. İş yerine gittiğimizde her ne kadar meslek liseli de olsak ve asıl ağırlığımız alan derslerimiz de olsa bize iş yerinde yeterli eğitim almadığımızı söylüyorlar. Bu söylemlerinde haklılar çünkü birçok şeyi ilk defa görüyor ve yapıyoruz. Yani dört yıl boyunca mesleki nitelik kazandırma amacıyla bize durmadan meslek eğitimleri veren okul, aslında onu bile yapamıyor. Staja gittiğimizde hiç eğitim görmemiş kadar açıkta kalıyoruz. Bunun sebebi biz değiliz, meslek lisesinde aldığımız eğitimin niteliği bu. Kaldı ki stajda da meslek öğreniyoruz sanılmasın. Biz stajda çoğunlukla angarya işlere koşturuluyoruz. Mezun olduktan sonra ne yapacağız? Nasıl iş bulacağız?ÖĞRETMEN YOK, DERSLER BOŞ
İş bu sorularla da bitmiyor tabii, biz bir yandan da üniversitede iyi bir bölüm okumak için kursa gidiyor ve sınava hazırlanıyoruz. Gelin, bir de meslek liselinin üniversite telaşını görün! Haftada belki iki saat matematik görüyoruz. Edebiyat ve fen derslerini hiç saymıyorum bile. Neden belki iki saat diyorum? Çünkü derslerimize giren, bize bir şey öğretecek öğretmen yok, dersler boş geçiyor. Bazen de bir dönem boyunca kendi branşı olmayan dersleri bize öğreten öğretmenlerle okuyoruz. Ders boş geçmesin diye makineciye matematik dersi verdiriyorlar. Gelin görün ki o dersler de aslında boş geçiyor. Ancak bizim anlamadığımız bir şey var. Haberlerde sürekli görüyoruz, dışarıda atanamayan binlerce öğretmen var ama biz öğretmen bulamıyoruz. Bunu aklımız almıyor cidden. Şu anda da kendi branşına giren öğretmenlerin bir kısmı sözleşmeli. Sözleşmeli öğretmenler de uzun süreli kalmıyorlar çünkü asgari ücret dahi almıyorlar. Diğer liselerde okuyan arkadaşlarımıza bu konuda sorular sorduk. Bunun yarı özel liselerde de mevcut bir durum olduğunu öğrendik. Temel derslerinin boşaldığını hatta ve hatta birkaçı matematik dersinin olmadığını bile söyledi.MESLEK LİSELİLER SINAVA NASIL HAZIRLANACAĞINI BİLMİYORSon olarak şu açık ki meslek lisesi öğrencilerinin geneli üniversite sınavına nasıl hazırlanacağını bilmiyor, özel dershaneye gitmeye de paraları yetmiyor. Buna artık bir son vermeliyiz. Bunun için ne yapılır onu bulmamız lazım. Biz mesela diğer liselerde konuştuğumuz arkadaşlarla bir araya gelebilir miyiz? Meslek liseliler bir araya gelip birlikte tepki verebilir mi? Bunların cevabı evetse bunu nasıl gerçekleştirebiliriz? Bunları daha fazla düşünmeliyiz.