13 Ekim 2022 00:26

Fırat Üniversitesi zamlara doymadı

Dertleri yemekleri iyileştirmek değil, öğrencinin sırtından kâr elde etmek. Yemekhane ücretine bir senede üç kere zam yapılması normal değil.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Alişer ÇELİK

Fırat Üniversitesi

 

Fırat Üniversitesinde dönem başı yemekhane ücretlerine gelen %80’lik zamla 5 TL olanyemek 9 TL olmuş durumda. Fırat Üniversitesi öğrencileriyle yapılan zamma ilişkin konuştuk.

Ayhan, İletişim Fakültesi öğrencisi. Geçen senenin başında yemeğin 2,5 TL olduğunu söyleyen Ayhan “Yemekler pek iyi değil, bizler için ekonomik açıdan bayağı bir sorun haline geliyor. Üniversiteye ayrılan büyük bir bütçe var, üniversite elini taşın altına koyup ücreti düşürebilir, yemekler de iyileştirilebilir” dedi. Bir öğrencinin geçimini sağlayabilmesi için yazın çalışıp birikim yapması gerektiğini söyleyen Ayhan “850 TL burs hiçbir şeye yetmez. Ulaşım problem, yemek problem, yurtlar problem. Açıkçası nerden bakarsak tutarsızlık. Evdekaldığım için yemekte problem yaşamıyorum ama dışarıda yemek lüks haline geldi, fiyatlar inanılmaz yüksek. Bir gelir var, bin gider var.” Geçen seneki bir haftalık yemekhane boykotundan bahseden Ayhan “Geçen sene sırf bu yüzden bir hafta yemek yememiştik ama bazı arkadaşlar bu durumu bozup yemek yiyince olumlu bir süreç olmadı” diye ekledi. Toplu örgütlenme olursa durumun çözüleceğini söyleyen Ayhan “Çünkü büyük bir eşitsizlik var.Akademisyenin aldığı maaşla öğrencinin aldığı para aynı değil ama yemek ücretleri arasında 1 TL fark var” derken “Öğrencilerin kenetlenmesi güzel bir şeyler ortaya çıkarabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir diğer arkadaşımız Derya ise yemeklerin bazen iyi bazen kötü olduğunu söyledi. Herhangi bir yetkilerinin olmadığını söyleyen Derya “Her ne kadar memurlara yemeklerin iyi olmadığı yönündeki şikâyetlerimizi dile getirsek de KYK yurtlarında dört sene kalmış bir öğrenci olarak ifade ediyorum, zaman zaman dikkate alındı, zaman zaman alınmadı” diye ekledi. Aldığı 850 TL’lik bursla geçinemediğini söyleyen Derya “Benim gibi çoğu öğrenci de aileden maddi destek alamıyor. 450 TL’si yurda giden parayla bir ay boyunca idare etmek mümkün değil. Herhangi bir ek işte çalışırsam kendi kişisel gelişimime ve sosyal yaşamıma dair planlarım hep yarıda kalıyor. Dersler, ödevler, iş, okul… Ek herhangi bir ihtiyacım olurken bile bin defa düşünmek durumda kalıyorum” diye ekledi.

“HER GEÇEN GÜN DÜNÜ DAHA ÇOK ÖZLÜYORUZ”

Başka bir arkadaşımız ise “Yazın herhangi bir işte çalışmamış olsaydım, bir birikim yapmamış olsaydım şu anda aldığım bursla geçinemezdim. Bu sene %80’lik bir zam yaptılar. Yazın kazandığım paradan dolayı şu an rahatça geçinebiliyorum fakat bittikten sonra ne yapacağımı düşünmüyor değilim, şu an bir bütçe planlaması yapmış durumdayım ona göre harcama yapacağım” dedi. Yemekhane konusunda geçen seneye göre yemeklerin kalitesinde bir değişim olduğunu söylerken geçen sene hiç iki gün üst üste aynı yemeği yediğini hatırlamadığını söyledi. Fırat Üniversitesinin devletten büyük bir bütçe aldığını söyleyen arkadaşımız “Her geçen gün dünü daha da özler hale geldik. Bu sene de geçen seneki maddi durumuma sahip olsaydım hayatta geçinemezdim. Şimdi bir birikimim var diye rahatım ama bir gün bu birikim bitecek” diye ekledi. Devamında okullar açılalı iki hafta olmasına rağmen harcamalarının 500-600 TL’yi geçtiğini söylerken “Dertleri öğrenciden para kazanmak, ben yapılan zammın yemekteki açığı kapatacağı için değil de fazladan para gelsin diye yapıldığını düşünüyorum. Çünkü bir yıl içerisinde yemeğe üç kez zam yapılması anormal. Öğrenciler tepkili fakat hiçbir şey yapılmadığı için de mecburen boyun eğiyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

ÖNCEKİ HABER

İTÜ’de “Okula Dönüş”

SONRAKİ HABER

Öğrenci çok alan yok, hastalık var hijyen yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa