13 Ekim 2022 14:59

Riyad: ABD, petrol üretimini düşürme kararlarının ertelenmesini istedi

Suudi Arabistan, ABD'nin, OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istediğini ancak bunun "olumsuz ekonomik sonuçları" olacağını bildirdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istediğini ancak bu ertelemenin “olumsuz ekonomik sonuçları” olacağını belirtti.

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı. Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Bunun üzerine Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

ABD’NİN TEKLİFİNİ REDDETME SİNYALİ

OPEC+ grubunun petrol üretimini azaltma kararının üye ülkeler tarafından ortak bir biçimde alındığı belirtildi. Petrol piyasası koşullarıyla ilgili olarak OPEC+ grubu dışındaki müttefikler ve ortaklarla diyalog ve görüş alışverişinde bulunmanın önemine dikkat çekilen açıklamada, Suudi Arabistan’ın, ABD yönetimiyle yaptığı sürekli istişareler sırasında Washington’un, “Kararı bir ay ertelemeyi” teklif ettiği aktarıldı. Açıklamada, “Ancak bütün ekonomik analizler, önerildiği gibi karar alma sürecini bir ay ertelemenin olumsuz ekonomik sonuçları olacağını gösteriyor” ifadesine yer verildi.

“Ukrayna krizi konusunda Suudi Arabistan’ın tutumuyla alakalı gerçekleri çarpıtma girişiminin esef verici” olduğu ifade edilen açıklamada, Riyad yönetiminin, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin Birleşmiş Milletlerde kabul edilen kararları destekleyen tavrını değiştirmeyeceği belirtildi. Açıklamada, “Suudi Arabistan’ın tüm dost ülkelerle sağlam ilişkilerini korumaya çalıştığı bir dönemde dikteleri, küresel ekonomiyi piyasa dalgalanmalarından korumak için üzerinde çalıştıkları hedefleri değiştirmeye yönelik her türlü eylemi veya çabayı reddettiği” kaydedildi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, devlet televizyonuna yaptığı açıklamalarda, "Bizler her şeyden önce Suudi Arabistan'ın çıkarlarını korumaktan sorumluyuz. Suudi Arabistan'ın çıkarı da büyüyen dünya ekonomisinin bir parçası olmasındadır." derken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan da Al-Arabiya televizyonuna "OPEC+ kararlarının ne siyasi bir yönü bulunuyor ne de kararlara siyasi açıdan bakıyoruz. Kararlar yalnızca ekonomik. Washington ile ilişkiler bölgenin istikrarı ve güvenliğini destekleyecek şekilde stratejiktir. Riyad ile Washington arasındaki ilişkilerin iki ülke çıkarlarına ve bölgenin istikrarına katkı sağlıyor. ABD ile ilişkilerimiz kurulduğundan bu yana kurumsaldır." diye konuştu.

BIDEN, "SONUÇLARI OLACAK" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden önceki gün yaptığı açıklamada, OPEC+'nın üretim kısıntısı kararının ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler için sonuçları olacağını söylemişti. CNN’den Jake Tapper’a konuşan Biden, “Şu anda bu ilişkileri değerlendirme sürecindeyim. Temsilciler Meclisi ve Senato kasım ayında görevine geri döndüğünde, Suudi Arabistan’ın Rusya ile yaptıklarının sonuçları olacak” ifadelerini kullanmıştı. Biden, Suudi Arabistan ile ilişkiler konusunda hangi seçenekleri değerlendirdiği konusunda ise bilgi vermedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sansür yasasına karşı "#SusmakYok" kampanyası: "Sus dedikçe yazacağız!"

SONRAKİ HABER

Turkcell çağrı merkezi çalışanlarının eylemi karşılık buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa