13 Ekim 2022 17:36

NATO Savunma Bakanları toplantısı | Avrupa Ortak Hava Savunma Sistemi için imzalar atıldı

NATO Savunma Bakanları toplantısında 14 Avrupa ülkesi, Avrupa Ortak Hava Savunma Sistemi için imzaları attı. Silah tekelleri için yeni bir kâr kapısı açıldı.

Fotoğraf: Arif Akdoğan/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını gerekçe gösteren 14 NATO üyesi Avrupa ülkesi, bugün Brüksel'de Avrupa Ortak Hava Savunma Sistemi için imzaları attı.

Almanya, Hollanda, İngiltere ve Norveç'in de aralarında olduğu toplam 15 ülke tarafından imzalanan anlaşma çerçevesinde, Rusya'dan yapılacak herhangi bir hava saldırısına karşı birlike önlem almanın hedeflendiği ileri sürülüyor. Atılan imzalarla, özellikle hava savunması alanında faaliyet sürdüren silah tekelleri için yeni bir kâr kapısı da açılmış oldu.

Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında imzalanan anlaşmaya dair açıklama yapan Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, “Kıtamızın güvenliği için ortak sorumluluk aldık. Bu politik, mali ve teknolojik açıdan sinerji yaratacaktır” dedi.

Kurulacak yeni sistemin, asıl olarak var olan hava savunma sistemlerindeki boşlukları kapatması hedefleniyor. Özellike uzun menzilli balistik füzelere karşı savunma amaçlı füze başlıkları ve insansız hava araçları kullanılacak.

Bu kapsamda, imzayı atan ülkelerin yeni hava savunma sistemleri satın alması gerekiyor. Bu da Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa çapında artan silahlanma harcamalarına yenilerinin eklenmesi anlamına geliyor.

Lambrecht'in verdiği bilgiye göre, Almanya'nın hava savunması şu anda savaş uçakları, helikopterler ve Stinger savunma füzeleriyle yapılıyor. Bu füzelerden Ukrayna'ya da verildi. Orta menzilli füze saldırılarına karşı ise Almanya, Patriot savunma sistemini kullanıyor. Oluşan yeni durumla birlikte bunlara yeni hava savunma sistemlerinin eklenmesi planlanıyor.

Bu kapsamda Alman ordusununu büyük bir ihtimalle İsrail'in kullandığı Arrow 3 sistemini satın alacağı belirtiliyor. 100 km menzili olan bu sistemin oldukça güvenli ve önleyici olduğu iddia ediliyor. Keza yerden hava savunması yapan Patriot ve Iris T-System'in alınması da gündemde.

Alman basınında yer alan haberlerde, Avrupa'daki hava savunma sistemlerinin bugüne kadar asıl olarak İran'dan yapılacak muhtemel bir saldırıya karşı konumlandırıldığı, bundan sonra ise Rusya'dan gelecek tehlikelere karşı önlemlere öncelik verileceği dile getiriliyor.

Söz konusu ortak hava savunma sistemi ilk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından Prag'da ağustos sonunda yaptığı konuşmada ilan etmişti. Konuşmadan yaklaşık bir buçuk ay sonra imzaların atılması, Almanya'nın yoğun bir çaba içinde olduğunu gösteriyor.

HANGİ ÜLKELER İMZALADI, HANGİLERİ İMZALAMADI

Avrupa Ortak Hava Savuna Sistemine şu 14 ülke imza attı: Almanya, İngiltere, Slovakya, Norveç, Letonya, Macaristan, Bulgaristan, Belçika, Çekya, Finlandiya, Litvanya, Hollanda, Romanya ve Slovenya. Bunların yanı sıra Estonya da projeye dahil olmayı hedefliyor.

Ukrayna'ya sınırı olan Polonya ve AB'nin diğer güçlü ülkeleri Fransa ve İtalya'nın sisteme dahil olmaması dikkat çekici. Yine, Türkiye ile adalar krizi nedeniyle zaman zaman gerilim yaşayan ve AB'den destek isteyen Yunanistan da ortak hava savunma sisteminde yer almadı.

ÖNCEKİ HABER

Otobüsün dolu olması nedeniyle otobüse almadığı yolcu tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne ‘Erdoğan’a hakaret’ başvurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa