İktidar medyasının hedef gösterdiği Emin Alper'den açıklama: Bakanlık fonu biat karşılığında verilen ulufe değil
Altın Portakal Film Festivali’ndeki konuşmasının ardından hedef gösterilen Emin Alper: "Sinema Destekleme Fonu biat karşılığında verilen ulufe değil, hepimizin vergileriyle oluşturulmuş bir fondur"
Yönetmen Emin Alper | Fotoğraf: Muhsin Akgün
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaptığı konuşmanın ardından iktidara yakın medya tarafından hedef gösterilen Emin Alper, "Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Fonu biat karşılığında verilen ulufe değil, sinema seyircilerinin aldıkları biletlerden kesilen rüsumlarla, yani hepimizin vergileriyle oluşturulmuş bir fondur" dedi
Festivalde dokuz ödül alan Kurak Günler'in yönetmeni Emin Alper, ödül törenindeki konuşmasında Boğaziçi Üniversitesinde mücadele edenlere ve Gezi Davası'nda yargılananlara selam göndermişti.
Alper, konuşmasının ardından hedef gösterildi, Sabah gazetesi, "Devletten para alıp devlete çakan ikiyüzlüler” diye manşet attı. Aydınlık gazetesi de “Altın Portakal Washington portakalı oldu” başlığını kullandı.
Cumhuriyet'ten Emrah Kolukısa'ya konuşan Emin Alper, şunları söyledi:
"Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Fonu biat karşılığında verilen ulufe değil, sinema seyircilerinin aldıkları biletlerden kesilen rüsumlarla, yani hepimizin vergileriyle oluşturulmuş bir fondur.
Bu fonun amacı da ülke sinemasını uluslararası alanda temsil edebilecek kalitede, sinemamızı ileri taşıyacağı düşünülen ürünleri desteklemektir. Kurak Günler’in Cannes Film Festivali resmi seçkisinde yer alması, filmimizin 2022’de üç büyük festivalde gösterilen Türkiye’den tek film olması ve Antalya’da aldığımız ödüller bu fonun ne kadar isabetli bir yere gittiğinin en açık göstergesi. Asıl ikiyüzlülük arkadaşımız, yardımcı yapımcımız Çiğdem Mater’i çekmediği bir film yüzünden 18 yıla mahkûm ettirenlere karşı sesimizi çıkarmamaktır.
Gazetelerdeki ‘Parayı bakanlık’tan aldı sonra senaryoyu değiştirdi’ minvalindeki haberler yalan ve yanıltıcıdır. Bir kere bakanlık prosedürü bu şekilde işlemiyor. Fon üç taksitte ödeniyor ve en sonuncu taksit kaset tesliminden sonra gerçekleşiyor. Senaryonun nihai halini 2021’nin ilkbahar aylarında, yani filmin çekimlerinden önce bakanlığa teslim ettik. Bunların kayıtları mevcut.
Senaryonun nihai hali bakanlıktan sözlü onay aldı ve biz de bunun üzerine çekimlere başladık. Fonun ikinci taksitini de çekimleri bakanlığa teslim ettikten sonra aldık.
Kısacası ikinci taksiti aldığımızda bakanlığın elinde senaryonun son hali vardı, okunmuştu ve zaman içinde senaryoda gerçekleşmiş değişiklikler görülmüştü. Filmin bitmiş halini de kurgu tamamlandıktan sonra, 2022 nisan ayında yani Cannes Film Festivali öncesinde bakanlığa teslim ettik, hiç bir sorun yaşamadık. Ancak Cannes’daki gösterimden sonra malum medya kanallarında bizim destek alıp sonra da senaryoyu değiştirdiğimize dair haberler çıkmaya başladı.
Niyet çok açık: Bakanlığın verdiği parayı geri istemesini sağlamak. Bu destek tümüyle filme verildiği için de asıl maksat bizi finansal iflasa sürükleyerek cezalandırmak.
Sektördeki herkesin bildiği şu hususu tekrar hatırlatmak istiyorum: Dünyada senaryosu ilk yazıldığı şekliyle kalan film yoktur. Bu, film yapımının doğasına aykırıdır. Senaryo hem proje geliştirme sürecinde, hem ön hazırlıkta, hem de çekim ve kurguda sürekli değişir, iyi bir film olması için değişmelidir de. Bugüne kadar Kültür Bakanlığı’ndan destek alan nitelikli filmlerin hemen hepsinin senaryoları da destek aldıkları dönemden film tamamlanana kadar benzer değişiklik süreçlerinden geçmiştir.” (KÜLTÜR SERVİSİ)