14 Ekim 2022 12:07

Cenevre’de kamu emekçileri ve toplu taşıma işçileri ek zam için grev yaptı

Enflasyon artışı birçok ülkede işçi ve emekçilerin alım gücünü düşürüyor. İsviçre’de de kamu emekçileri ve ulaşım işçileri ücretlerine ek zam yapılması talebiyle bir günlük greve çıktı.

Fotoğraf: SEV

Paylaş

Metin ALAN
Lozan

İsviçre’nin Cenevre kentinde Toplu Taşıma (TPG) emekçileri greve yaptı. Ulaştırma İşçileri Sendikası (SEV) ve Transfair sendikalarının çağrısıyla çarşamba günü greve giden sendika üyeleri, ücretlerine enflasyon zammı talep ettiler. Düzenlenen gösteriye yaklaşık bin kişi katıldı.

TPG emekçileri ocak ayından bu yana ücretlerine yüzde 1,2 oranında zam yapılmasını talep ediyor. TPG yönetim kurulu, şirketin mali olarak zor durumda olduğunu öne sürerek, eylül ayından bu yana yüzde 0,6'lık bir zam ve bir defaya mahsus olmak üzere 400 CHF ikramiye vermeye karar vermişti.

Asgari düzeyde hizmet sağlamak amacıyla TPG, salı gecesi şebekeye yaklaşık 180 otobüs ve tramvay yerleştirdi. Direksiyon başına geçmeleri için gönüllü sürücüler getirildi. TPG yönetiminin bu tutumunu, hem vatandaşlar hem de personel için “durumu iyileştirmek yerine daha da kötüleştirdiğine” inanan SEV ve Transfair sendikaları tepkiyle karşıladı.

İşçilerin eylemi sabahın erken saatlerinde şirketin üç ana deposunun ve tesislerinin önüne grev gözcülerinin gelmesiyle başladı. Kısa sürede yaklaşık 400 kişi bir araya geldi. SEV ve Transfair, idari personel de dahil olmak üzere 2200 TPG çalışanının ne kadarının grevde olduğunu açıklamadı.

KAMU EMEKÇİLERİ DE AYNI GÜN İŞ BIRAKTI

Cenevre’deki kamu emekçileri de aynı gün satın alma güçlerinin yükseltilmesinin yanı sıra halka verilen hizmetlerin sürdürülmesi talepleriyle greve gitti. Taleplerdeki yakınlık nedeniyle, devlet ve devlet destekli özel sektör emekçilerinin üye olduğu kamu emekçileri sendikaları, grev için, iki ulaşım sendikası tarafından belirlenen tarihle aynı tarihi seçti.

Kamu emekçileri, ücretlerin yüzde 3 oranında artırılmasını talep etti. Kamu emekçileri sendikaları Başkanı Olivier Baud, Kanton parlamentosunun 2023 bütçe taslağında yüzde 1,35 ile sınırlandırmayı reddettiğini söyledi. “Kamu ile özel sektörü karşı karşıya getiriyor. Alım gücümüz azalırsa özel sektör de zarar görür” dedi.

Personel ayrıca son on yılda üç kez kesintiye uğrayan 2023 yılı ek ödemelerinin ödenmesini ve gelecek yıl için planlanan 488 yeni kadronun korunmasını talep ediyor. Sendikalar ayrıca, artan enerji maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması, böylece bu maliyetlerin sübvanse edilen kurumlardaki sosyal yardımlarda veya maaşlarda bir azalmaya neden olmaması çağrısında bulunuluyor. Eylemde ayrıca emekli maaşlarının enflasyona endekslenmesi talebi de dile getirildi.

Eyleme katılan 350 kadar kişinin çoğunluğu eğitim sektöründendi. İlköğretim kurumlarında 52 okulda greve tam katılım sağlanırken, tüm eğitim kademelerinde eylemler yapıldı. Ayrıca, sendika temsilcilerine göre, zorunlu ortaöğretim sonrası öğretmenlerin yüzde 20’si de greve katıldı. Asgari hizmetin uygulandığı güvenlik, sağlık ve sosyal hizmetler gibi bazı hizmet sektörlerinde greve katılım daha az oldu. Eylem, yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteriyle sona erdi. Kamu emekçileri sendikalarının yöneticileri, talepler konusunda ilerleme kaydedilmemesi halinde, eylemlerin Aralık ayı ortalarında bütçenin parlamentoda görüşülmesine kadar devam edebileceğini belirttiler. 

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR işçilerinden Öz Gıda-İş’e büyük tepki

SONRAKİ HABER

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı ağustosta yıllık bazda yüzde 7,5 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa