Fransa işçileri genel greve mi gidiyor?
Macron hükümetinin grevdeki petrol işçilerini "zorla çalıştırma" kararına yanıt, grev yapılan rafineri sayısını artırmak oldu. Sendikalar 18 Ekim için genel grev çağrısı yapıyor.
Fotoğraf: Geoffroy Van der Hasselt/AA
Fransa’da petrol rafinelerinde çalışan işçilerin başlattığı grev ve iş yeri blokajları ikinci haftasını geride bırakırken, işçiler ve petrol patronları arasındaki pazarlıklar da hız kazandı. Geçtiğimiz günlerde Emmanuel Macron hükümetinin grevdeki işçileri "zorla çalıştırma" kararı vermesi de ateşin üzerine benzin döktü.
MACRON’A TEPKİLER
Macron’un bu kararı ülkedeki sendikacıları ve hak savunucularını isyan ettirdi. Sol partilerin oluşturduğu meclisteki NUPES ittifakı, hükümeti grev hakkını engellemekle suçlarken, işçiler ise grev yaptıkları rafineri sayısını arttırarak ve daha da yaygınlaştırarak cevap verdi. Böylelikle ülkedeki 8 rafineriden 7’si greve dahil olmuş oldu. Bugün itibariyle ülkedeki petrol istasyonlarının 3’te 1’i yeterli yakıt olmadığı için kapanmış durumda.
4 SENDİKADAN 18 EKİM’DE GREV
TotalEnergies ve Exxonmobil’de örgütlü CGT (Genel İş Konfederasyonu) işçilerinin önderliğinde başlayan grev dalgası, patronların kârlarını paylaşmak istememesi ve hükümetin patronlara arka çıkmasıyla tüm ülkeye yayılıyor.
18 Ekim’e tüm iş sektörlerinin katılacağı bir grevi örgütleme çağrısı yapan ülkenin önde gelen 4 sendikasının (CGT, FO, FSU ve Solidaire) ortak deklarasyonunda, öne çıkan talepler arasında, enflasyonun emekçiler üzerindeki yükünün hafifletilmesi, savaş ve pandemi nedeniyle aşırı kâr eden şirketlere servet vergisi getirilmesi ve asgari ücretin artırılması yer alıyor.
Diğer yandan, patronlarla yaptığı ihanet anlaşmaları ile adı anılan CFDT sendikal konfederasyonu ise grevci işçileri iş barışını bozmakla suçladı.
DEMİR YOLU İŞÇİLERİ SAHAYA İNİYOR
İşçi temsilcileri yaptıkları açıklamalarla, hükümetin patron yanlısı tutumu eleştirildi, içinden geçilen enerji ve ekonomik krizinin tüm yükünü emekçilerin karşıladığına dikkat çekti.
Sendikaların grev çağrısı yaptığı iş kollarının ise enerji ve demiryolları başta olmak üzere stratejik sektörleri kapsaması ise hükümetin patron yanlısı pozisyonunu zayıflatmayı amaçlıyor.
CFDT SESSİZ SEDASIZ ANLAŞTI
Total işçileri yüzde 7 enflasyon zammı ve yüzde 3 de refah payı olmak üzere toplamda 2023 için yüzde 10 zam talep ediyorlar.
2022 yılı için CFDT ile yüzde 3,5 ‘e anlaşan Total patronları, 2023 için ise 6,5 zam ve çeşitli pirimler öneriyor.
Bugüne kadar CFDT sendikası ile sessiz sedasız pazarlıklarla sonuç alan Total patronları, normalde kasım ayında başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerini öne çekerek CGT’yi de masaya dahil ederek grevci işlerin taleplerinin bir kısmını kabul etmek zorunda kaldı.
Esso’da kurulu olan rafineri işçileri adına geçtiğimiz salı günü sözleşme imzalayan CFDT sendikası ise yüzde 6,5 zam ve yıllık 3 bin avro prime razı oldu. İşyerinde örgütlü CGT ve FO üyesi işçiler ise taleplerinde ısrarlılar.
GREVCİ İŞÇİLERE DESTEK
Petrol istasyonlarının kapanmasıyla birlikle, akaryakıt sıkıntısı çeken ve açık buldukları istasyonlarda kilometrelerce sıra bekleyen Fransız halkı ise problemin nedeninin enerji patronları olduğunu ifade ederek, grevci işçilere destekleri ifade ettiler.
Obs gazetesine konuşan bir emekçi, her ne kadar yakıt almak için saatlerce beklemek zorunda olduğunu ifade etse de "Rafineri işçileri, hepimiz adına mücadele ediyor" dedi. Emekçi, eğer rafineri işçileri kazanırsa tüm patronların zam yapmak zorunda kalacağını düşünüyor. (Paris/EVRENSEL)