ABD, müttefiklerini Ukrayna için hava savunması oluşturmaya zorluyor
ABD, Batılı müttefiklerine NATO’ya uyumlu ekipmanlar kullanarak Ukrayna’ya acilen bir hava savunma ağı kurmaları için baskı yapıyor.
NATO Savunma Bakanları toplantısı | Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA
ABD, Batılı müttefiklerine NATO’ya uyumlu ekipmanlarla Ukrayna’ya hava savunma ağı kurmaları için baskı yapıyor.
AFP’nin haberine göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 50 müttefik ülkenin Kiev’e askeri desteklerini koordine etmek üzere bir araya geldiği NATO Savunma Bakanları toplantısından bir gün sonra, perşembe günü, Brüksel’de yaptığı açıklamada “Ukrayna liderliğinin en çok ihtiyaç duyduklarını ifade ettiği şey hava savunma kabiliyetiydi” dedi.
Ancak ABD’nin en üst düzey askeri yetkilisi General Mark Milley’e göre Ukrayna’yı Rusya’nın çeşitli tehditlerinden korumak için birden fazla katmandan oluşan hava savunma sistemleri inşa etmek gerekecek. Çarşamba günü Brüksel’de yaptığı açıklamada Milley, “Gerçekten de kısa menzilli, alçak irtifa sistemleri, ardından orta menzilli, orta irtifa ve daha sonra da uzun menzilli ve yüksek irtifa sistemlerine bakıyorsunuz” diye konuştu.
Washington Ukrayna’ya kısa-orta menzilli, orta irtifalı NASAMS hava savunma sistemi sağlama sözü verdi ve ilk ikisi yakında gelecek. Ayrıca Raytheon silah şirketine altı adet daha sipariş verdi, ancak bu teslimatlar iki ila üç yıla kadar uzayabilir. Almanya da son nesil Iris-T savunma sistemlerinden ilkini teslim etti ancak Kiev’in söz verilen diğer üç sistem için gelecek yıla kadar beklemesi gerekeceği belirtiliyor. Orta menzilli, yüksek irtifalı Iris-T sistemi küçük bir şehri korumak üzere tasarlandı.
İSPANYA, FRANSA, İNGİLTERE
İspanya da Ukrayna’ya ilk olarak Soğuk Savaş sırasında hizmete giren ancak yıllar içinde modernize edilen dört adet orta menzilli Hawk savunma sistemi gönderecek. Bu sistemler, yerlerini daha modern Patriot birimlerine bırakan ABD ordusu tarafından artık kullanılmıyor, ancak İspanya son yıllarda sistemlerin ömürlerini uzatmak için bazılarını yeniledi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise çarşamba günü yaptığı açıklamada Fransa’nın da “Ukraynalıları saldırılardan korumak için radarlar, sistemler ve füzeler” sağlayacağını duyurdu. Macron planlanan uçaksavar savunmasının türünü belirtmedi ancak ABD’li bir askeri yetkili Fransa, İtalya ve Singapur’da hizmet veren ve ABD Patriot’larının Avrupalı rakibi olan ve “Mamba” olarak bilinen SAMP/T yüksek irtifa sistemi olduklarını söyledi. Fransız-İtalyan tasarımı sistem şu anda NATO’nun hava savunmasının bir parçası. Fransa Cumhurbaşkanlığından perşembe yapılan açıklamada da “İtalyanlar görünüşe göre SAMP-T konusunda neler verilebileceğini görmek istiyorlar, ancak tüm bunlar çok karmaşık” dedi ve bunun “devam eden bir çalışma” olduğunu sözlerine ekledi. Paris’in ayrıca kısa menzilli Crotale sistemini de sağladığı belirtildi.İngiltere, çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD tarafından tedarik edilen NASAMS tarafından fırlatılan AMRAAM füzelerini gönderdiğini duyurdu.
İSRAİL’İ İKNA ÇALIŞMASI
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD’li bir askeri yetkiliye göre Washington, Mamba gibi Avrupalı MBDA tarafından üretilen Spada 2000 sistemi seçeneğiyle de ilgileniyor. Bu sistem 1980’lerden beri İtalya’da hizmet veren orta irtifa ve menzilli bir sistemin modernize edilmiş bir versiyonu. Kuveyt, İspanya ve Pakistan’a da satıldı.
Öte yandan balistik füzelere karşı savunma amacıyla Washington Ukrayna’ya Patriot füze bataryaları sağlamayı da düşünüyor. ABD ordusunun elinde bu füzeleri Kiev’e verecek kadar Patriot yok ama Washington bu füzelere sahip diğer ülkeler nezdinde lobi faaliyetleri yürütüyor ve İsrail’i de Demir Kubbe sisteminin parçalarını vermeye ikna etmeye çalışıyor. ABD’li General Miley, Brüksel’deki açıklamasında “Pek çok ülkede Patriot var. Pek çok ülkede de başka sistemler var. Oldukça yetenekli bir dizi İsrail sistemi var” ifadelerini kullandı.
Sistemler temin edildikten sonra, Ukrayna kuvvetlerinin bunların kullanımı konusunda eğitilmesi ve “komuta-kontrol ve iletişim sistemleriyle bağlantı kurabildiklerinden ve hedefleri tespit edebilmek için birbirleriyle konuşabilen radarlara sahip olduklarından emin olmaları gerekecek” dedi. “Teknik açıdan oldukça karmaşık” diyen Milley, bunun “biraz zaman alacağını” da sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)