15 Ekim 2022 16:02

Cengiz Holding’in Kazdağları’daki maden için yeni başvurusu bakanlıkta görüşüldü

Cengiz Holding’in Kazdağları’daki maden projesi için yürütmeyi durdurma kararına rağmen ÇED raporunu yeniden şekillendirerek yaptığı başvuru bakanlıkta görüşüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Holding’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri, Kazdağları için yürütmesi durdurulan ÇED raporunu yeniden şekillendirerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvuru önceki gün bakanlığın toplantısında değerlendirildi.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARININ YÜRÜTMESİNİ DURDURMUŞTU

Bilim insanları tarafından ekolojik hassas bölge olarak tanımlanan ve ülkemizdeki gen koruma alanlarından birisi olan Kaz Dağı'nda Bayramiç ve Çan ilçeleri arasındaki Halilağaköyü yakınlarında  Cengiz Holding'e ait Truva Bakır İşletmeleri tarafından işletilmek istenen bakır altın madenine verilen ÇED olumlu kararına karşı aralarında Çan Çevre Derneği, ve TEMA Vakfı gibi kurumlar bulunan 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından davalar açılmıştı. Açılan davalar sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda bilirkişi heyeti mahkemeye oybirliği ile "ÇED olumlu" kararının hukuka aykırı olduğu görüşünü iletmişti. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi bilirkişi raporundaki eksikliklere dikkat çekerek, uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağı gerekçesiyle madene verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurmuştu.

Mahkeme kararının şirketi durduramadığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı EÇED sitesinde yer alan yeni ÇED süreci duyurusu ile ortaya çıktı. Yeni ÇED başvurusu yapan şirket, yürütmesi durdurulan ÇED'i revize ederek eksiklikleri giderdiğini ileri sürdü.

BAKANLIKTA İDK TOPLANTISI YAPILDI

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre halkın katılımı toplantısı yapılmayacak olan yeni ÇED başvurusu Ankara'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında değerlendirildi.

Toplantıya TEMA Vakfı, ekoloji birlikleri ve CHP Milletvekili Özgür Ceylan’ın yanı sıra bölge sakinleri de katıldı. Toplantıyı takip eden ekoloji mücadelecisi Aykut Alyanak, değerlendirmelerde bulundu; “Komisyonda sunulan ÇED raporu, birçok felaketi gizleyeme çalışır boyuttaydı. Soğukkanlılıkla 300 bin küsür ağaç kesileceğini ama daha fazlasının rehabilitasyon sonucunda dikileceğini söylediler. Bölgenin eskisinden daha iyi olacağını, hatta su kaynaklarına zarar verilmeyeceğini dile getirdiler. Gerçekçi olmayan, göz boyayıcı konuşmaydı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bartın'a gitmek isteyen Halkevleri heyeti ve Soma davası avukatlarının aracı bağlandı

SONRAKİ HABER

İstanbul’daki Adalet Nöbeti’nde 4 gözaltı: Susmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa