evrensel.net
PAYLAŞ

Dönüşüm masallarının cilası dökülürken…

DETAYLAR
Görsel:Evrensel
AŞAĞI KAYDIR

İktidarı, polisi, yargısıyla tüm bir sermaye sınıfının zorbalığı ile gerçekleşen ‘kentsel dönüşüm’e karşı direnen emekçiler, “kentsel dönüşüm masallarının cilasını döküyor.”

Ekin hazırlandığı günlerde, sabaha karşı Tozkoparan mahallesine getirilen Özel Harekât Polisleri mahalleyi ablukaya alarak giriş çıkışları kapattı, burada yaşayanları zorla evlerinden çıkardı. Bir süre önce Hacıhüsrev’de, Tokatköy’de Fetihtepe’de yaşanan sürecin benzerini yaşadı Tozkoparan halkı da. Gerekçe yine deprem riskiydi. Oysa artık herkes biliyor bunun düzmece bir gerekçe olduğunu… Asıl nedenin sermayenin rantı yüksek bu bölgelere göz dikmesi olduğunu… Ve onlar ne istiyorlarsa iktidarın ikiletmeden verdiğini… Bu nedenle “Biz belki evlerimizi kaybedeceğiz ama yenilmiş saymayacağız kendimizi” diyor Tozkoparan Derneği Başkanı Ömer Kiriş; “Çünkü burada 8-10 yaşındaki çocuklar direnmeyi öğrendiler. İşte o çocuklar, onların başına yakın gelecekte bela olacak.”

Ekimizin sayfalarında, İstanbul’da geçmişten bugüne yaşanan kentsel dönüşüm direnişlerinin deneyimlerini, öğrettiklerini bulacaksınız. İktidarı, polisi, yargısıyla tüm bir sermaye sınıfının zorbalığı ile gerçekleşen ‘kentsel dönüşüm’e karşı direnen emekçiler, “kentsel dönüşüm masallarının cilasını döküyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017 yılındaki “Biz bu şehre ihanet ettik. Hala da ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum” itirafının üzerinden beş yıl geçti. Yıllardır İstanbul’un canına okuyanların bizzat verdiği izinlerle kapitalist şirketlerin yağması devam ediyor. İhanetin ötesinde bir talan ve vurgun politikası uygulandığına ve bunun İstanbul’un emekçi halkı için yarattığı sonuçlara odaklanıyoruz sayfalarımızda. Deprem riskini de halkın sağlıklı ve ucuz konut, temiz çevre, kültürel ihtiyaçlarını da gözeten bir kentsel dönüşümün mümkün olduğunu… Depreme hazırlıklı olmanın ne demek olduğunu… Sosyal konut politikasının aslında nasıl olması gerektiğini… İstanbul’da yükselen mega projelerin karakterini bulacaksınız ekimizde… Emek hareketiyle kent ve çevre hakkı mücadelesi arasındaki doğrudan bağlantıyı göreceksiniz.

Milyonlarca kişinin barınma sorunu yaşadığı İstanbul’da bu sorunun temelini sorgularken; kent ve barınma hakları için mücadele eden emekçilerin sloganlarının sesleri sayfaları çevirirken kulaklarınıza gelecek.

İLGİLİ HABERLER
DİĞER HABERLER