O güzelim manzara, şimdi kapkara…
"Soma’da, Ermenek’te, Hendek’te sorumlular yargılanmadığı için 41 işçinin cenazesi kaldırıldı. Eğer sorumlular açığa çıkartılıp, gereği yapılmazsa; işçilerin manzarası kapkara kalmaya devam edecek!"
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
Gözde MEYDAN
Bartın
Patlama bütün ülkede duyuluyor. “Madende patlama” diyor haber kanalları. Gün devriliyor. Sabahın erken saatleri… Amasra’dayız. Biz maden havzasına doğru inerken, siyah bir duman yükseliyor.
Madende insan çemberi. İşçi aileleri, komşuları, emekli olmuş işçiler… Elbette Zonguldak’tan kalkıp desteğe gelen maden işçileri... Patlamanın yaşandığı saatlerde şans eseri hayatta kalan ‘diğer vardiyaların’ işçileri… İşçiler tahliye çalışmaları için asansörle aşağı iniyor. İnsan çemberi asansör her yukarı çıktığında önce geriliyor; sonra feryat sesleriyle bölünerek dağılıp, tekrar kenetleniyor. Tahliye ekibinde bulunan her işçinin gözlerinden acı ve çaresizlik okunuyor. Bu kara tablonun arasında genç bir kadın kalabalığı yarıp bir işçiye el sallıyor, saatlerdir haber almayı beklediği kardeşi boş gözlerle ona bakıyor ama kendisine sallanan eli görmüyor. Uzun uğraşlar sonrası birbirlerine kavuşup sessizce sarılıyorlar. İnsanın biraz olsun umudu artıyor.
GENCECİK ÇOCUKLAR
Çemberden ayrılıp tahliye ekibinden bir işçinin yanına gidiyorum. Anlatıyor: “9 yıl oldu madene gireli, öncesinde inşaat işçisiydim. Çok zor iş, patlama olmuş dediler. Evdeydim ben, çıktım geldim. Geceden beri buradayım. Hepsi öldü hepsi. Gencecik çocuklardı arkadaşlarımızdı hepsi. Aileleri arıyor bir şey diyemiyoruz.”
Daha fazla konuşamıyor.
BARİ CENAZELER…
Dışarıdaki işçiler kendi aralarında konuşmaya çalışıyor. “Bu saatten sonra mümkünü yok sağ çıkan olmaz” diyor, "Bari hepsinin cenazesine ulaşsak.”
Saatler 10’u gösterdiğinde ise tahliye ekibindeki işçiler içeride devam eden yangını söndürmek üzere hazırlık yapıyor. O saate kadar yapılan son resmi açıklamada yer alan 28 sayısının 40’a yükseldiğini orada bulunan herkes biliyordu. Saat 11.30’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yanında madeni 3 hafta önce ziyarete gelen Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte ölü sayısının 40’a yükseldiğini ve 1 işçinin durumunun belirsiz olduğunu söyledi.
HER ADIMDA KOLLUK GÜCÜ
Devlete ait bir maden ocağında ihmaller sonucu yaşanan patlamada 41 işçinin ölümü nasıl açıklanacak?
Devletin en yetkili isimleri oradaydı. En iyisi tüm gücünle orada olup; cinayete ‘kader’ diyerek, bundan sonra ailelere sahip çıkacağını söyleyerek; sükunet istemek, beklemek. Maden ocağından ayrılarak, cenazelerin götürüldüğü hastanelere doğru yola çıkıyoruz. Küçücük bir ilçe olan Amasra’nın neredeyse bütün sokakları ve ana caddeleri kolluk güçleriyle dolu.
FINDIK DA EKİLİR AMA…
23 yaşındaki Rahman Özçelik’in Makaracı köyünde bulunan cenaze evindeyiz. Cenazenin Cumhurbaşkanının gelişi nedeniyle bekletildiğini öğreniyoruz. Rahman Özçelik’in ablası devletin en tepesindeki isme soruyor: "Kardeşim bizi patlatacaklar demiş. Nasıl ihmal oldu?” Bu sorunun muhataplarından alınan cevap hiçbir ailenin acısını hafifletmeye yetmeyecek ölen hiçbir işçiyi geri getirmeyecek. Ama bir daha bu acı yaşanmasın diye de cevabının peşine düşmek hepimizin boynunun borcu.
Burada köyün gençleriyle konuştuğumuzda madende çalışmanın tehlikeli olduğu kadar, ayrıcalıklı görüldüğünü ifade ediyorlar: “Maaşı diğer yerlere göre iyi, sosyal hakları var. Bir de erken emekli oluyorsun ya da işte böyle ölüp gidiyorsun. Bu köyden civardaki mahallelerden 4 kişi öldü patlamada, hepsi 23-24 yaşlarında son alımla işe girmişlerdi. Bizim köyde fındık ekilir ama para kazandırmıyor, 15 ton satman gerekir ki kazancın olsun o da artık mümkün değil. Mecbur girip bir işe çalışacaksın.”
İKİ MANZARA
Cenazeden dönerken bir soluk almak istiyoruz. Amasra’nın o meşhur seyir tepesi… Denizin mavisi, ormanın yeşili. Tavşan Adası tüm güzelliğiyle karşımızda. İnsan düşünmeden edemiyor; Rahman her gün işe gidip dönerken önünden geçtiği şu güzelim manzaraya bir daha bakamayacak. 41 işçi çocuğuna, sevdiğine, annesine, kardeşine doya sıya sarılamayacak. Soma’da, Ermenek’te, Hendek’te sorumlular yargılanmadığı için Amasra’da 41 işçinin cenazesi kaldırıldı. Eğer burada da sorumlular açığa çıkartılıp, gereği yapılmazsa; işçilerin manzarası kapkara kalmaya devam edecek!