‘Seyyar satıcılar örgütlenmeli’
İzmir Seyyar Satıcılar ve Sanatkârlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Ekonomik krizleri, güvencesizliği örgütlenerek aşacağımızı bildiğimiz için uzun süredir çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Fotoğraf: MA
Ramis SAĞLAM
İzmir
Tarihin önemli döneminde ekonominin önemli bir bileşeni olan seyyar satıcı, esnaf ve sanatkarlar zor günler yaşıyor. Ülkemizde 6.5 milyon insan seyyar satıcılık ve esnaflık ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Ülke ekonomisinde önemli yer tutan seyyar satıcı ve esnafların örgütlendiği İzmir Seyyar Satıcılar ve Sanatkârlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ve Meclis Danışmanı Osman Sirkeci ile seyyar esnaf, zanaatkar ve sanatkarların yaşadıkları sorunlar ile önümüzdeki dönem çalışmalarını konuştuk.
"GÜVENCESİZLİĞİ ÖRGÜTLENEREK AŞACAĞIZ"
Yüzyıllardır seyyar esnaf kültürünün yeşerdiğini ve bugüne kadar geldiğini belirten Evren Laçin, bugüne kadar baskı altında, kayıt dışı bırakılarak yok sayıldıklarını söyledi.
İzmir Seyyar Satıcılar ve Sanatkârlar Meclisi adı altında örgütlenme çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar ve Sanatkârlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Yaşadığımız ekonomik krizleri, güvencesizliği örgütlenerek aşacağımızı bildiğimiz için uzun süredir çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yağmur, çamur, güneş demeden sokağın bütün eziyetini çekmemize rağmen bugüne kadar kamudan hiçbir destek görmedik. Yaşamın her alanında olmamıza rağmen hiçbir yerde temsil edilmiyoruz. Bugüne kadar hep yok sayıldık, susturulduk” dedi.
"YOKSULUN, İŞSİZİN ÇARESİ SOKAKLAR"
İşsiz ve çaresiz olan vatandaşların evine ekmek götürmek için seyyar satıcılık yaptığını söyleyen Laçin, “Seyyar satıcılık genellikle maddi zorluklar nedeniyle göç etmiş, hayata tutunmaya çalışan, vasıfsız ve işsiz kitlelerin fazla sermaye gerektirmeyen, kolaylıkla işe başlayabilecekleri bir ekmek kapısıdır. Sadece bizim için ekmek kapısı değil, aynı zamanda biz sokakların görünmeyen güvencesiyiz. Bir kadın, bir öğrenci geç saatte otobüs, dolmuş beklerken bizi görünce kendini güvende hisseder” diye konuştu.
"SOKAKLARDAN MECLİSLERE KENDİMİZİ TEMSİL EDECEĞİZ"
Meslek odalarıyla görüşmeye gittiklerinde oda başkanlarının, “Siz esnaf mısınız?” şeklinde sözleriyle karşılaştıklarını anlatan Laçin, “Biz kendi meclisimizi kooperatifler, muhtarlar ve yüz binlerce sayar esnafla birlikte kurduk. Cumhuriyetin ilk yüzyılında yok sayılmışlığın acısını ikinci yüzyılda yaşamak istemiyoruz. Bugüne kadar TBMM’ye her meslek grubundan siyasetçiyi vekil olarak gönderdik. Bugüne kadar gönderdiğimiz milletvekili bizimle ilgili hiçbir şey söylemedi, yapmadı” dedi.
Meclis Danışmanı Osman Sirkeci ise, “Günümüzde yapılan sadece kâr odaklı çalışmalar, bazen kişiyi çaresiz bırakabilir. Sokaklarda seyyar satıcılık yapan aklınıza gelebilecek her kişi sokak ekonomisinin içindedir. Sokakta çiçek satan bir seyyar olmadan bir kenti düşünemezsiniz, çünkü olmaz. Gitarıyla müzik yapan, fal bakan olmadan kent olmaz. Sokaklardaki her türlü iktisadi ve sosyal fayda üreten birer ikişer kişilik işletmeler sokak ekonomimizi oluşturuyor. Bugün Belediye Kanunu’nda, Ticaret Kanunu’nda, Sosyal Güvenlik Kanunu’nda gezici ve düzenli çalışmayan isteğe bağlı seyyar esnaf tanımı var. Sabit olanlar odalarda örgütlenmiş ancak sabit olmayan gezici esnaf kısmı örgütlenemediği için sokaklardan bile itilmeye çalışılıyor” dedi.