17 Ekim 2022 11:50

'Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü’ndeki hayvan besleme yasağı kanuna aykırıdır'

Çöprita tarafından yapılan açıklamada Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsünde hayvanların beslenmesinin yasaklanmasına tepki gösterilerek yasağın kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çöprita tarafından yapılan açıklamada Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsünde hayvanların beslenmesinin yasaklanmasına tepki gösterilerek yasağın kanuna aykırı olduğu vurgulandı. Çöprita gönüllüleri ve avukatlar tarafından  Orman Su İşleri Müdürlüğüne yazılan dilekçede bu yasağa karşı gereken önlemlerin alınması istendi.

Ankara Üniversitesi tarafından Gölbaşı Kampüsüne yolanan bilgilendirmede; “Kampüs içinde yollar, binalar etrafındaki boş alanlar, bina otoparkları vb. alanlarda sokak hayvanlarını besleyen personeller (bu köpekleri sahiplenenlerin), ilgili hayvanlardan zarar görecek kişilerin zararının tazmini için sorumlu tutulacaktır. Bu kapsamda, barınakların etrafından başka yerlerde sokak hayvanlarını besleyen akademik ve idari personelin uyarılması hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim” denildi.

“YASA HAYVANLARI KORUMA VE BESLEMEDE GÖNÜLLÜLERE GÖREV VERMEKTEDİR CEZA VERİLEMEZ”

Çöprita gönüllüleri ve avukatları,  Orman Su İşleri Müdürlüğüne dilekçe yazılarak bu yasağın 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kuruluş Yönetmeliği, Hayvanların Korunmasına ilişkin Uluslararası Sözleşmelere aykırı olduğu belirtilerek yasağa karşı önlem alınması istendi.

Dilekçede site, apartman, Üniversite, Firma veya kuruluşların, geniş bahçeli alanlarında yaşayan kedi ve köpeklerin, yönetimler tarafından yaşam alanlarından torbalanıp atıldığı, kötü muameleye maruz bırakıldığı ve yasal hak olarak onları doyuran, ilgilenen gönüllülere de zorluklar çıkartıldığı belirtilerek; “Gölbaşı kampüsünde hayvanların yaşam alanlarını gasp etmekle kalmayıp, besleyenlere “doğacak problemlerden sorumlu tutulacaktır” denilerek onların geniş bahçelerdeki varlıklarını da yok etmeye çalışmaktadırlar. Hayvanların beslenmesinin engellemelerinin yanında, alanımızdaki hayvanlar da bu kişilerden gelecek şiddet tehlikesi altındadır. Oysa, Hayvanları Koruma Kanunu Yönetmeliği’nin MADDE 21/1/d şıkkı sahipsiz hayvanların korunması ve beslenmesine ilişkin gönüllülere de görev vererek yetkilendirmiştir” denildi.

KANUN UYGULAYICISI ORMAN SU İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPLER

“Hayvanları Koruma Kanunu uygulayıcı kurumu olan Orman Su İşleri Müdürlüğünün yasalar gereği olarak, hayvanların bu bahçeli alanlarda yaşamalarının yasal hüküm olduğunun yönetim ve kişilere bildirmesi, bu bu hayvanların korunması, gözetilmesi, bakılması ve kötü muameleden uzak tutulması için gerektiğinde idari işlem yapması, idari para cezası kesmesi yasa gereğidir” denilen dilekçede şu talepler dile getirildi;

  • Hayvanlara besleme yapmanın Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde yasal bir hak olduğunu, besleme yapan gönüllülere de engel olmanın yasanın ihlal edilmesi demek olduğunun yönetime ve kişilere kurumunuzca anlatılmasını, yukarıdaki belirttiğimiz 7 Yasa Maddesi hakkında bilgilendirme yapılmasını, ayrıca “Hayvanlara Zarar Vermek, Beslenmelerine Engel Olmak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince cezaya Tabidir’’ yasal uyarısının "yazılı ve sözlü olarak" yapılmasını talep ediyorum.
  • Site yönetimi ve gönüllüleri bir araya getirerek ORTAK ÇÖZÜMLER bulunması bağlamında, her iki tarafında üzerinde anlaşacağı alanlara hayvanlar için bakanlıkça yapılmış olan su kapları ve kedi evcikleri konmasının sağlanmasını talep ediyoruz.
  • Hayvanların kampüs alanlarına sığınmasının bir sebebi de, bu bölgede dışarıda hayvanlar için suluk ve beslenme odaklarının, kedi evlerinin olmamasıdır. Hayvanlar aç kaldıkları için, bir lokma, bir yudum su ve kışın da sığınacak yer bulma umudu ile site apartman kurum bahçelerine sığınmaktadır. Bunun için, müdürlüğünüzce belediye ile iletişim kurularak bölgemizdeki park, uygun alanlar ve uygun sokaklara yasal uyarı tabelalı suluklar, beslenme ve sığınma kulübeleri konmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Sokak ve parklarda uygun alanlarda bu tür yaşamı destekleyici üniteler yapılması durumunda, hayvanların site apt kurum bahçelerine gelme ihtiyaçları büyük ölçüde kalmayacaktır.
  • Hayvanların site apt kurum bahçelerine sığınmalarının bir sebebi de, kanundan haberi olmayan insanların, sokaklarda bu hayvanlara şiddet uygulaması, onların beslenmesine engel olmaları ve besleme yapan gönüllülere de engel olmalarıdır. Buna karşı, Orman Su İşleri Müdürlüğünüzce, bölgemize topluma bilgilendirme yapılıp farkındalık sağlanması amacıyla yasal uyarı afişleri ve tabelarının takılmasını, üzerinde Belediye ve Orman Su İşleri Müdürlüğü adı ve logosu da konarak “Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanlarıdır. Hayvanlara Zarar Vermek, Beslenmelerine Engel Olmak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince cezaya Tabidir’’ yasal mesajını içermesini talep ediyoruz. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Sayıştayın Sağlık Bakanlığı raporunun neredeyse tamamı şehir hastaneleri ile ilgili

SONRAKİ HABER

Grev kapıda: İsviçreli pilotlar grev lehinde oy kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa