17 Ekim 2022 11:34

Grev kapıda: İsviçreli pilotlar grev lehinde oy kullandı

Aeropers Pilotlar Sendikası ve Swissair, yeni bir toplu iş sözleşmesi için müzakere yürütüyor. Eski sözleşmenin süresi 1 Nisan’da doldu. Şirket talepleri kabul etmediği için grev hazırlığı yapılıyor.

Fotoğraf: Aeropers Pilotlar Sendikası

Paylaş

Metin ALAN
Lozan

İsviçre’de Aeropers Pilotlar Sendikası, patronlarla yapılan ücret görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ekim ayının son hafta sonunda İsviçreli pilotların greve çıkacağı uyarısı yaptı.

Sendika üyeleri arasında yapılan grev oylamasının sonuçları pazar günü açıklandı. Aeropers Pilotlar Sendikası üyeleri, grev lehinde oy kullandı. Sendika, “Oylamaya katılım yüzde 97,2 gibi ezici bir oranda gerçekleşti” dedi. Oyların yüzde 93,7’sinin “greve evet” çıkması “Günümüz koşullarına uyarlanmış bir toplu iş sözleşmesine ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya koyuyor” şeklinde yorumlandı.

Sendikadan yapılan açıklamada, İsviçreli patron, Swiss International Air Lines’ın CEO’su olan Dieter Vranckx’in, 22 ve 23 Ekim tarihlerinde “ortak bir geleceğe giden yolu yumuşatma” fırsatına sahip olacağı vurgulandı.“O zamana kadar, havacılar ‘iş barışını’ sürdürecekler” diyen Sendika Başkanı Clemens Kopetz “Biz müzakere masasında çözüm istiyoruz. Ancak Swiss’in CEO’su bu fırsatı da kaçırırsa, üyelerimizin çıkarlarını meşru eylem yoluyla savunmaya hazırız. Bu görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde ekim ayının son hafta sonunda tarihi bir grev gerçekleşebiliriz” dedi.

ZORLU MÜZAKERELER

Aeropers Pilotlar Sendikası ve Swissair, 2021 sonbaharından bu yana yeni bir toplu iş sözleşmesi için müzakere yürütüyor. Eski sözleşmenin süresi 1 Nisan 2022’de doldu. O zamandan beri İsviçreli pilotlar toplu iş sözleşmesi olmadan uçuyor.

Ağustos ayı sonunda, sendika üyeleri kendilerine dayatılan ve CLA2022 olarak bilinen yeni toplu iş sözleşmesini reddettiler. O tarihten bu yana Swissair ve sendika, toplu iş sözleşmesinin uyarlanması için müzakerelerde bulunuyor.

Eylül ayında Swissair, sendikaya “iş-yaşam dengesini iyileştirmeye yönelik tedbirler, değişken maaş bileşenlerinin kısmi transferine yönelik bir teklif ve hizmet yılına bağlı olarak pilotların toplam ücretinin yıllık 3 bin franktan 9 bin franka çıkarılmasının da dahil edildiği" sözde iyileştirilmiş bir teklif sunmuştu. Bu teklifi reddeden sendika üyeleri, eylül ayının sonunda, şirketin genel merkezinin önünde gösteri düzenlemişti. 

ÖNCEKİ HABER

'Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü’ndeki hayvan besleme yasağı kanuna aykırıdır'

SONRAKİ HABER

Kısa vadeli dış borç stoku ağustosta 138,1 milyar dolar oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa