Amasra maden katliamı | İktidara yakın gazeteler sorumlulara dair tek cümle yazmadı
Gazetelerin manşetlerinde Amasra maden katliamı vardı. İktidara yakın gazeteler hayatını kaybeden madencilerin hayat hikayelerine yer verirken, sorumlulara dair tek cümle yazmadı.
Akşam, Sabah, Türkiye, Takvim, Hürriyet, Milliyet ve Yeni Şafak'ın birinci sayfaları.
Gözde TÜZER
İstanbul
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK'ye ait maden ocağında yaşanan ve 41 madencinin canına mal olan katliam, gazetelerin manşetlerindeydi. İktidara yakın gazeteler hayatlarını kaybeden madencilerin hayat hikayelerine yer verirken, katliamın sorumlularının yargılanması çağrısı yapmadı, geçmiş maden katliamlarına ilişkin tek bir cümle yazmadı. Yeni Şafak ise madenin bir ayda iki kere denetlendiğini manşetine taşıdı ancak patlamanın neden gerçekleştiğine dair harhangi bir habere yer vermedi.
Sözcü Cumhurbaşkanı’nın “kader” sözlerine tepki gösterdi; Cumhuriyet “Facia böyle geldi”, Evrensel “Deliller karartılmasın, hesap verilsin”, BirGün “Ucuz ölümler ülkesi" manşetleriyle bayilerdeydi.
KATLİAM DEĞİL "FACİA"YMIŞ
Hürriyet gazetesi manşetinde madende hayatını kaybeden Ahatlar köyünden Şaban Yıldırım, Mehmet Bulut ve Okan Akgül’ün hikayelerine yer verdi. Hürriyet maden katliamına "facia" dedi ve 5 savcının incelediğini yazdı.
Sabah'ta da benzer bir manşet vardı. Hayatını kaybeden madencilerin hikayeleri “Yüreğimize gömdük” manşeti ile gazetede yer buldu. Gazetede sorumlulara dair bir haber yer almazken “Devlet madenci ailelerini yalnız bırakmadı” denildi.
Yeni Şafak'ın manşeti ise dikkat çekiciydi. Gazete “Bir ayda 2 kez denetlendi” manşetiyle çıkarken, haberde "facia"ya bir ihmal mi yoksa bir kazanın mı yol açtığının araştırıldığı bilgisi verildi. Haberde eylül ayında Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetim yaptığına vurgu yapıldı. Sayıştay raporlarının "dikkate alınmaması gerektiği" ve madendeki izleme merkezlerine uyarı gelmediği de haberde yer aldı. Ancak katliamın nasıl yaşandığı sorusu Yeni Şafak’ta kendine yer bulamadı.
MADENE GÜZELLEME
Takvim gazetesinde ise madene güzelleme vardı. Gazete “69 işçiye can suyu” diyerek, madendeki 69 işçiyi ocağın tavanlarına asılan su torbalarının koruduğu iddia edildi.
Türkiye “Ölümüne fedakarlık”, Akşam “Bu benim babam”, Milliyet “Yürekler bir daha yandı” manşetleriyle bayilerdeydi.
"SORUMLULAR YARGILANSIN"
Evrensel, BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin manşetlerindeyse sorumluların bulunması gerektiğine yer verildi.
Evrensel, manşetinde sorumluların hesap vermesi gerektiğine yer verdi ve “Deliller karartılmasın, hesap verilsin” dedi. Haberde katliamın yaşandığı ocağa dair veri talep eden Maden Mühendisleri Odası’na verilen “yasak” cevabı yer aldı.
BirGün gazetesi manşetinde “Ucuz ölümler ülkesi” dedi. Manşette Türkiye’deki madencilikteki ölüm ortalamasının, dünyanın çok üzerinde olduğuna yer verildi ve “Almanya ve Norveç’te 100 binde 2-3 aralığındaki ‘kaza’ oranı, Türkiye’de 37-52 arasında” denildi. Gazete, haberinde “İş cinayetleri kader değil. Kaderse neden sadece ülkemizde işçilerin bahtı kara? Kader neden Norveç’te Almanya’da farklı işliyor” diye sordu.
Sözcü ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı “Kader” açıklamasına manşetinden tepki gösterdi ve “İnsan hayatını hiçe saymayı ‘kader’ diye yutturamazsınız… Kömür karası mı, yüz karası mı?” diye sordu. Haberde Sayıştay’ın raporlarına da yer verildi.
Cumhuriyet gazetesi Soma katliamını hatırlattığı manşetinde “Facia böyle geldi” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet “Ne Soma’dan ders alındı ne de hesabı soruldu, 41 can göz göre göre gitti” dedi.