18 Ekim 2022 10:07
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2022 10:43

Erdoğan sansür yasasını jet hızıyla onayladı

Sansür yasası olarak bilinen "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Paylaş

AKP ve MHP'nin "dezenformasyonla mücadele" adı altında hazırladığı ve basın meslek örgütlerinin "sansür yasası" diyerek başından beri karşı çıktığı "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.  Kanun geçen hafta perşembe günü TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmişti.

Kanunun 20., 21., 22., 25., 26. ve 27. maddeleri 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Yine 28. maddesinin a ve b bentleri hariç diğer bentleri de 1 Nisan 2023'te yürürlüğe girecek. Kanunun "halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” ve bu "suça" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren en tartışmalı 29. maddesi dahil diğer maddeleri bugünden itibaren yürürlükte.

Yasayla birlikte "halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” nedeniyle gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarının 3 yıla kadar hapis cezası almasının önü açıldı. Ayrıca haklarında dava açılacak kişiler tutuklu yargılanabilecek.

ERİŞİM SAĞLAYICILARI BİRLİĞİNE SANSÜR YETKİSİ

Kanunun 31’inci maddesiyle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 6. maddesinin, a bendine ekleme yapıldı. Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne internet sitelerindeki tüm içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine yönelik karar alma yetkisi verildi. Birlik kararını, ilgili içerik veya yer sağlayıcının internet sayfalarından tespit edilebilen elektronik posta adreslerine bildirebilecek.

MİT'İN GÖREV VE FAALİYETLERİNE DAİR BİLGİLER İNTERNETTEN KALDIRILABİLECEK

Kanunun 32’nci maddesiyle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8’inci maddesine “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 27. maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan suçlar” hükmü eklendi.

Böylece artık Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri ile MİT mensupları ve ailelerinin kimlikleri, makamı gibi bilgilerin yer aldığı internet içerikleri Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından çıkarttırılabilecek. Teklifin 33’üncü maddesinde, Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin mahkemenin kararı sonucu aldığı verilen içeriğin çıkartılması ve erişimin engellenmesi işlemlerine kararı veren mahkemede itiraz edilebileceği düzenlendi.

ŞUBE ZORUNLULUĞU

Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildireceği gerçek kişilerin Türkiye'de oturması ve Türk vatandaşı olması zorunlu hale geldi. Türkiye'den günlük erişimin on milyondan fazla olması halinde; yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı tarafından belirlenen gerçek veya tüzel kişi temsilci, sosyal ağ sağlayıcının sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla teknik, idari, hukuki ve mali yönden tam yetkili ve sorumlu olacak. Temsilci gerçek kişi değil tüzel kişiyse doğrudan sosyal ağ sağlayıcı tarafından sermaye şirketi şeklinde kurulan bir şube açılması zorunlu olacak.

"HALKI YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA" SUÇU

Sosyal ağ sağlayıcıları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) istediği bilgileri vermekle yükümlü olacak.

Yeni getirilen "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun da olduğu İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesı Hakkında Kanun kapsamındaki suçlara ilişkin içerikler ile başlık etiketlerinin yayınlanmamasına ilişkin kendi sistem, mekanizma ve algoritmasında BTK’yla iş birliği halinde gerekli “tedbirleri” alacak.

Sosyal ağ sağlayıcıları, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun da içinde olduğu suçlara konu internet içeriklerini oluşturan veya yayanlara ulaşmak için gerekli olan bilgileri soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemeye vermek zorunda olacak. Bu bilgilerin verilmemesi durumunda yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'ı oranında daraltılabilecek. Bu daraltma işlemi için Ankara Sulh Ceza Hakimliğine başvurulacak ve daraltma kararı verilmesi halinde BTK harekete geçecek, dört saat içinde bant genişliği daraltılacak.

REKLAM YASAĞI

İçeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararlarını yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına altı aya kadar reklam verilmesi yasaklanabilecek. Reklam yasağı kararı, Resmi Gazete’de yayımlanacak. Reklam yasağının yanı sıra içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmesine kadar sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50'si oranında daraltılacak. Sosyal ağ sağlayıcısı 30 gün içinde içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararını yerine getirmezse, bant genişliği daraltma oranı yüzde 90'a çıkarılacak.

Ayrıca reklam yasağı kararına aykırı davranan Türkiye'de oturan vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere, 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilebilecek. Sosyal ağ sağlayıcı, kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan içerikleri öğrenmesi ve gecikmesinde sakınca bulunması halinde, bu içeriği ve içeriği oluşturana ilişkin bilgileri yetkili kolluk birimiyle paylaşacak.

6 ay içinde bildirmeyene 30 milyon TL para cezası ve bant daraltma cezası verilebilecek

Kanunun 35’inci maddesiyle, henüz temsilci belirlememiş olan sosyal ağ sağlayıcıları 6 ay içinde temsilci belirlemek zorunda olacak. 6 ay içinde bildirmemesi halinde 30 milyon Türk lirası daha idari para cezası, reklam yasağı ve yüzde 90 oranında bant daraltma cezası verilebilecek.

Kanunun 38’inci maddesiyle, Elektronik Haberleşme Kanunu’ndaki “Yetkilendirme usulü” başlığı altında düzenlenen 9'uncu maddesindeki yükümlülükleri yerine getirmeyen veya yetkilendirilmeksizin hizmet sunan şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara 1 milyon Türk Lirasından 30 milyon Türk Lirasına kadar idari para cezası verilebilecek. Para cezasını ödemeyen ve kanundaki yükümlülüklerini 6 ay içinde yerine getirmeyen hizmet sağlayıcılarının internet bant genişliği trafiği yüzde 95'e kadar daraltılabilecek.

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİ ‘SANSÜR YASASI’ DİYE ADLANDIRIYOR

İktidarın “dezenfermasyon yasası” dediği yasa, basın meslek örgütleri tarafından “sansür yasası” olarak değerlendiriyor.

Gazeteciler yasadaki 29. maddeyi, muğlak ifadeleri içermesi nedeniyle, hem gazetecilerin haber yapması hem de halkın haber alma özgürlüğü önündeki engellerden biri olarak görüyor.

3 yıla kadar hapis cezası istenen maddede şöyle deniyor: "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse...”

Basın meslek örgütleri 29. maddedeki “kamu düzenini bozmak ve halk arasında korku yaratmak” gibi ifadelerin tamamen belirsiz olduğunu, bir gazetecinin iktidarın uygulamalarına yönelik eleştirilere yer verdiği ya da kamu yararı olan haberin, bu maddeye göre kolayca cezalandırılabiliceğini ifade ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar Belediyesi işçileri greve çıktı: Açlık Avcılar işçisinin kaderi olamaz

SONRAKİ HABER

Yozgat'ta işçi servisi devrildi 6 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa