18 Ekim 2022 13:31

İktidarın övüncü, öğrencinin mecburiyeti KYK yurtları

KYK yurtlarında kalan öğrenciler, Bakan Kasapoğlu'nun övündüğü yurtlarla ilgili gerçekleri ve yaşadıkları sorunları anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Ekonomik krizle birlikte özel yurt ve ev kiraları fahiş fiyatlara çıkınca Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına talep de arttı. Yurt kapasitesini artırmakla övünen iktidarın çözümü ise odalara ek ranza koymak oldu. Kalabalık, havasız ve hijyen sorununun ayyuka çıktığı KYK yurtlarıyla övünen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu “Hayal edilemeyecek çapta hizmet sunuyoruz” dedi.

1500 KİŞİLİK YURT OKULLARA UZAK

KYK yurtlarında kalan öğrenciler ise gazetemize yurt gerçeklerini ve yaşadıkları sorunları aktardı. İstanbul Sancaktepe Mahmut Celalettin Ökten KYK Erkek Öğrenci Yurdunda kalan Mehmet, Marmara Üniversitesinde okuyor. Okula 19S, 18E ve 19EK numaralı belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabildiklerini anlatan Mehmet “Yurt okula çok uzak. Okula gitmek ortalama 1,5 saat sürüyor. Bazı otobüsler seyrek geçiyor, bazılarının ise akşam 9’dan sonra seferi yok. Yurda dönüş tam bir zulüm oluyor” dedi. 1500 öğrencinin kaldığı yurdun tüm bu öğrencilerin okullarına uzak olduğuna dikkat çeken Mehmet “Onca yoldan sonra okula geldiğimizde yorgun oluyoruz. Ne verimli bir ders geçirebiliyoruz ne de sosyal aktivite yapmamız mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.

"EKMEK YİYEREK DOYUYORUM"

Yurttaki yemeklerin yetersizliğini de dile getiren Mehmet “Sabah kahvaltıda 3 dilim domates, 3 dilim salatalık ve üçgen peynir vardı. Aslında listede bunlar yok ama bize bunlar verildi. Ben bunları ekmeğin içine doldurarak doymaya çalıştım. Yani ekmek yiyerek doyuyorum. Normal bir insanın bununla doyması mümkün değil” dedi. Akşam yemeklerinin kahvaltıya nazaran daha iyi olduğunu belirten Mehmet “Ama akşam da porsiyonlar küçük. Doymayıp ikinci kez almak istersen 40 lira veriyorsun. Kahvaltıyı ikinci kez almak 20 lira” dedi. Yurda yerleşeli 3 hafta olduğunu odayı öğrenciler olarak temizlediklerini anlatan Mehmet “Sonra temizlemek için personel geldi, paspas çekti. Temizlediğimiz odanın kirlendiğini gördük” diye konuştu. Odaların ise ‘Yatsın kalksın, kafasını sokacak bir yeri olsun’ mantığıyla kurulduğuna vurgu yapan Mehmet “Odada 4 kişiyiz ve 2 kişi aynı anda bazaları açıp bir şey alamıyor. Yan yana yürümek bile zor” dedi.

"ÖVÜNÜLEN BURS İHTİYACI KARŞILAMIYOR"

850 TL’ye çıkarılmasıyla övünülen bursun hesabını da yapan Mehmet, bu bursun 450 TL’sini yurt ücretine, 109 TL’sini abonmana (öğrenci akbili), 150 TL’sini de telefon faturasına yatırdıktan sonra geriye 141 TL kaldığını belirterek “Okulda yemekhane ücreti 5 TL. Kalan para okulda 1 aylık yemek parasını da karşılamıyor” dedi. Bu saydıklarının ihtiyaçlarının çok küçük bir kısmı olduğuna işaret eden Mehmet “Kışlık mont, kitap, şampuan, diş macunu  gibi temel ihtiyaçlarımız olacak. Bu verilen bursla bunların hiçbirini karşılayamayız. Aslında çok şey değil nitelikli bir barınma ve eğitim hayatı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"OKULA DA MERKEZE DE UZAK"

Ankara’da Gölbaşı Şehit Özel Harekatçılar Kız KYK Yurdunda kalan hazırlık sınıfındaki bir kadın öğrenci ise “Yurdumuz sadece Ankara Üniversitesine yakın. Yurdun etrafında market bile yok. En yakın market 15 dakika yürüme mesafesinde, korka korka gidiyoruz” dedi.  

"YURT ÇALIŞANLARI KIYAFETİMİZE BİLE KARIŞIYOR"

Erkek yurtlarına nazaran kız yurtlarında her şeye karışıldığını dile getiren öğrenci, yurttaki görevlilerin kadın öğrencilere yönelik tutumlarına tepkili. Yurdun kapısında kendisini bekleyen erkek arkadaşı için güvenliğin, ‘Bu erkek seni niye bekliyor? Nerede kalacaksınız?​’ diye sorma hakkını kendisinde görmesine öfkeli olan öğrenci “Aileme vermediğim hesabı tanımadığım insanlara mı vereceğim. Yurt çalışanları giydiğimiz kıyafete bile karışıyor. ‘Bunu niye giydin ki bu çok kısa, erkek personel var uzun bir şeyler giyin’ tarzı cümleler duyuyorum. Makyaj yaptığımızda yurttaki güvenliklerin bizi süzdüğünü fark edebiliyoruz” ifadelerini kullanarak kadın öğrencilerin yurtlarda yaşadıkları sıkıntılara işaret etti.

"ZEYTİN VE EKMEKLE BESLENİYORUZ"

Yurt binası yeni olduğu için odalarının iyi olduğunu fakat temizliği kendilerinin yaptığını anlatan öğrenci “Aramızda para toplayıp deterjan, süpürge aldık. Aslında temizlik işçisi ablalar odaları temizliyor. Ama kat kat temizlik yapıldığı için bize gelene kadar o su iğrenç bir hale geliyor. Dolayısıyla bizim odamız temizlemeden önce daha temiz oluyor” dedi. Revirlerinin kapatılarak oda yapıldığını anlatan öğrenci, bir gün aşırı güzel ‘anne yemeği’ tadında yemek çıkarken diğer gün yemeğin nasıl bu kadar kötü olabildiğine şaşırdıklarını söyleyerek “Kahvaltıda ise genelde peynirler ekşi ve bozulmuş oluyor. Yumurta ise çok nadir çıkıyor. Genellikle zeytin ve ekmekle besleniyoruz” ifadelerini kullanarak “İnan cebimizde para olsa bu yurtlarda kalmayız.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsviçre’de inşaat işçileri insanca bir toplu sözleşme için yürüdü

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan: AKP Genel Başkanı katliamı meşrulaştırma çabasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa