Hekimler Sağlık Bakanlığına seslendi: Serbest çalışma hakkımız kısıtlanamaz
Muayenehanesi olan hekimlerin serbest çalışmasını engelleyen yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen hekimler, Sağlık Bakanlığına seslendi: "Yönetmelik çalışmamızı imkansız hale getirecek.”
Sağlık Bakanlığının hekimlerin serbest çalışma özgürlüklerini engellemeyi amaçlayan yönetmeliğine karşı bir araya gelen hekimler “Anayasa ve yasalara aykırı bu yönetmeliği derhal geri çekin. Hekimlik kısıtlanamaz” dedi.
İstanbul Tabip Odası ve uzmanlık derneklerinin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı eylemde “Muayenehanelere darbe indiren düzenleme kabul edilemez”, “Hekimlerin serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz” dövizleri açıldı.
“KAMU YARARI YOK”
Ortak açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, yönetmelik değişikliğiyle muayenehane hekimlerinin ameliyat ve girişimsel işlem yapmaları neredeyse imkansız hale getiriliyor. Bu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığının anlaşılamadığına dikkati çeken Erdoğan “Yönetmelik serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Düzenleme hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını ihlal edecek niteliktedir” dedi.
“GERİ ÇEKİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Bu düzenlemeye göre dört bini İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ünün özel hastanelerle sözleşme yapabileceğine vurgu yapan Erdoğan “Bu durum, mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden meslektaşlarımızın çalışmasının engellenmesi anlamına gelmektedir. Hekimler, büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istenmektedir. Sağlık Bakanlığının; Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olan, serbest meslek icrasını kısıtlayarak hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren, hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan yönetmeliği kabul etmiyoruz ve bu düzenleme geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi
NELER DEĞİŞECEK?
Erdoğan, yapılan yönetmelik değişiklikleriyle nelerin değişeceğini sıraladı: “Muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecektir. Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacaktır. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecektir.” (İstanbul/EVRENSEL)
BURSA | "MESLEĞİNİ MUAYENEHANESİNDE YAPAN DOKTORLARIN ÇALIŞMASI ENGELLENECEK"
Bursa Tabip Odası (BTO) da değiştirilen iki yönetmelikle muayenehane hekimlerinin serbest çalışma hakkını kısıtlayan düzenlemeye tepki gösterdi. Bursa Akademik Odalar Birliği Türkan Saylan Toplantı Salonu'nda yapılan açıklamayı BTO Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Ömer Levent Soydinç okudu.
Soydinç, yönetmelik değişikliklerinin, hekimin güvensi olan serbest çalışma hakkını kısıtladığına dikkat çekerek, hekimlerin, büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmaya çalışıldığının altını çizdi. Bu durumun mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden meslektaşlarımızın çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına gelmektedir” dedi.
Soydinç, hekimlerin haklarını korumak amacıyla her türlü yasal girişimde bulunacakarlını ve bu düzenlemeler geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceklerini belirtti. (Bursa/EVRENSEL)