Berfin Emektar: Festivallerimizi de yapacağız, oyunlarımızı da sergileyeceğiz
Bu yıl 20-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Amed Tiyatro Festivali'ni Berfin Emektar ile konuştuk.
Berfin Emektar (Fotoğraf: Evrensel)
Süleyman ATALAY
Diyarbakır
Amed Şehir Tiyatrosunun düzenleyeceği 8. Amed Tiyatro Festivali, bu yıl 20-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Şırnak başta olmak üzere birçok kentte doğaya yönelik saldırılara dikkat çekmeyi amaçlayan festivalin sloganı ise Şair Arjen Arî’nin “Ev Çiya Rûspî Ne” şiirindeki “Va Cûdî û va ye ev ax!” (İşte Cudi işte toprak) dizesi olarak belirlendi. 18 tiyatro oyununun sahneleneceği festivalde 13 Kürtçe, 5 Türkçe oyun bulunuyor. Festival kapsamında ayrıca iki seminer ve bir atölye düzenlenecek.
"ALTERNATİF FESTİVALLERİ ÖNEMSİYORUZ"
Tiyatro festivaline dair Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu ve yürütücüsü olan Berfin Emektar ile konuştuk. Alternatif festivallerin olanakları sınırlı olan tiyatrolar açısından önemli bir alan açtığını belirten Emektar, “Festival, seyircilerin farklı oyunlarla ve gruplarla temas etmesi, izlemesi açısından önemli. Seyircinin oyunları ana dilinde izlemesi bizler açısından çok anlamlı” dedi. Festivale farklı bölgelerden tiyatro gruplarını davet ettiklerini söyleyen Emektar şunları dile getirdi “Maalesef koşullarımızdan kaynaklı bazı yerlerden katılım sağlanamıyor ama İran, Rojava ve Kerkük’ten tiyatro grupları festivale katılacak. Diyarbakır seyircisiyle buluşacaklar. Kürt tiyatrosunu geliştirmek, önünü açmak, seyirciyle buluşturmak açısından bu tür festivalleri önemsiyoruz”
"İŞTE CUDİ İŞTE TOPRAK"
Festivalin bu yılki temasına dair düşüncelerini ifade eden Emektar, “Dil sorunu olmayan, kültür-sanat etkinliği yapmakta zorluk çekmeyen halklar çok rahatlıkla tema belirleyip içerik üretebiliyorlar. Biz maalesef tema belirleyemiyoruz. Genel anlamda bir ana sloganımız oluyor elbette… Bu yıl da Arjen Arî’nin şiirinden aldığımız “Va Cûdî û va ye ev ax!” (İşte Cudi işte toprak) dizesini şiar edindik. Maalesef son yıllarda her şeye kötülük yapan, her şeye düşman olan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Doğa katliamı da bunun bir parçası. Son bir yıl içerisinde Cudi’de kesilmedik ağaç bırakılmadı. Hem doğa katliamına karşı hem de oradaki direnişe selam olması için bu dizeyi festivalin şiarı olarak belirledik” dedi.
"ANA DİLİMİZDE SANAT ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ"
Kürtçe kültür ve sanatın Türkiye tarihi boyunca sürekli yasaklarla karşılaştığını vurgulayan Emektar şunlara dikkat çekti: “Kürtçe kültür ve sanat yapanlara karşı bir engelleme, sansür, yasak her zaman vardı, şimdi de var. Kürt tiyatrosunun Türkiye’deki gelişim seyri otuz yıldır devam ediyor. Yasaklara rağmen kendi işimizi yapıyoruz ve ana dilimizde sanat üretmeye devam ediyoruz. Festivallerimizi de yapacağız, oyunlarımızı da sergilemeye devam edeceğiz”