18 Ekim 2022 15:41

Basın kartını yenilemeyen İletişim Başkanlığı haksız bulundu

Gazeteci Berkant Gültekin’in açtığı davada mahkeme, basın kartını "inceleme sürüyor" gerekçesiyle yenilemeyen İletişim Başkanlığını haksız buldu.

İletişim Başkanlığı | Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Gazeteci Berkant Gültekin, basın kartının 3 yıldır yenilenmemesi nedeniyle İletişim Başkanlığı’na karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme, uzun “inceleme” süresinin zımni ret anlamına geldiğini vurgulayarak, oy birliğiyle söz konusu işlemde hukuki isabet bulunmadığına hükmetti.

BirGün'ün haberine göre Ankara 3. İdare Mahkemesinde görülen davada, birgun.net Yayın Koordinatörü Berkant Gültekin’in avukatı Gizemsu Kiracı Gültekin, 1 Haziran 2019’da geçerlilik süresi dolan basın kartı için gerekli başvurunun İletişim Başkanlığı’na yapıldığını ancak Başkanlığın keyfi bir şekilde kartı yenilemediğini ve basın hürriyetini ihlal ettiğini belirtti. Gültekin, herhangi bir tatmin edici açıklama yapmayarak yasal hakların kullanımını engelleyen İletişim Başkanlığı’nın işleminin iptaline karar verilmesini talep etti.

İletişim Başkanlığı ise yaptığı savunmada, yenilemelerine ilişkin süre sınırlamasının bulunmadığını ileri sürdü. “İncelemenin sürdüğünü” iddia eden Başkanlık, buna rağmen savunmasında, “… davacının suç aracı olarak istismar ettiği basın kartına ilişkin idari işlemlerin değerlendirme sürecinin; basın kartlarını istismar etmeyen basın mensuplarına kıyasla daha uzun sürmesinin olağan olduğu” gibi kanaat içeren ve herhangi bir yargı kararına dayanmayan ifadeler kullandı.

“EYLEMSİZ KALINARAK BİR HAKKIN KULLANILMASI ENGELLENDİ”

Davayı karara bağlayan mahkeme, “gazeteci olarak görev yapan davacının basın kartının yenilenmesi istemiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemde hukuki isabet görülmemiştir” diyerek İletişim Başkanlığı’nı haksız buldu.

Kararda “inceleme sürüyor” gerekçesinin “zımni (gizli) ret” olarak tanımlanması dikkat çekti.

Kararda istinaf yolu açık bırakılarak dava konusu işlemin iptaline hükmedildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitede kantine gitmek bile lüks oldu!

SONRAKİ HABER

İhmal can aldı: Kapağı kırık foseptiğe düşen 4 yaşındaki Naz Gül hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa