18 Ekim 2022 15:59

Milletvekillerinden Bakan Dönmez'e istifa çağrısı

41 işçinin öldüğü TTK Amasra ocağında ağustos ayında yapılan denetimde bir sorunla karşılaşılmadığını savunan Enerji Bakanı Fatih Dönmez milletvekilleri tarafından istifaya çağrıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işlettiği madende 41 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı bilgilendirmede, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alındığını, ağustos ayındaki son denetimde bir sorun tespit edilmediğini söyledi. Facianın grizu patlaması olarak değerlendirildiğini belirten Dönmez, metan gazının saat 18.05’te yüzde 1.5, saat 10.09’da yüzde 1,69 olduğunu belirterek gaz seviyesinin aniden yükseldiğini savundu. Bakan Dönmez'in tepki çeken açıklaması sırasında muhalefet partilerinin milletvekilleri Dönmez'in istifasını istedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda bilgilendirmede bulundu. Saat 16-24 vardiyasında 110 madencinin bulunduğunu, Amasra TKK'da 580 çalışana 16 iş güvenliği uzmanı atandığını belirten Dönmez’in açıklamasında öne çıkanlar şöyle oldu: Kömür ocakları yılda en az 4 kez denetlenmektedir. Maden ocağının son denetimi ağustosta gerçekleştirildi. Denetimde aykırı husus tespit edilmemiştir. Soruşturmalara gelince olayın meydana geldiği ilk anda adli soruşturma başlatıldı. Olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması için gerekli olanlar yapılacak.

DÖNMEZ'İN AÇIKLAMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR:

Sayıştay, TBMM adına kamu faaliyetlerini denetlemekte görevlidir. 2017-2019 raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddia edilmiştir. Sayıştay raporundaki yönergelere riayet edilmiştir.

Denetimlerde bağımsız çalışan seyyar gaz ölçüm cihazı bulunmaktadır. Kişisel oksijen maskeleri, otomatik yangın söndürme sistemleri gibi 50 kalemde iyileştirmeler yapıldı. 6'lı sensörler tespit edilmiştir.

Çalışan ekiplerin her birinin elinde dedektörler var. Bunlar gaz ölçümü yapıyor. Yeraltı tüm çalışma alanları metan, oksijen, karbondioksit, sıcaklık ölçümleriyle sürekli incelenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. O işletmemizde o ana kadar hepsi kayıt altında.

Havadaki metan gazı oranının yüzde 5 ila yüzde 10 arasında olması halinde grizu patlaması meydana gelmektedir. Maden işyerlerinde ortalama yüzde 1 oranında metan bulunması durumunda patlatma yapılmaz. Yüzde 1,5 olması durumunda elektrikler kesilir. Yüzde 2 bulunması durumunda madenciler tahliyeler yapılır.

Kazadan önceki son kayıtlar incelendiğinde ortamdaki metan gazı oranı önce saat 18.05’te yüzde 1,5 oranına ulaşmış ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiştir. 18.09'de son kayıt yüzde 1,69 olarak görülmüştür. Bilirkişiler bu değerleri tek tek değerlendirecek. Bilirkişi ve denetçiler olayı aydınlığa kavuşturacak. Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz.

Bakan Dönmez'in tepki çeken açıklaması sırasında muhalefet partilerinin milletvekilleri Dönmez'in istifasını istedi.(Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İZSU Yenişehir Şubesi işçileri: Öldüren değil yaşatan bir düzen istiyoruz

SONRAKİ HABER

"Yoksulluğu biz hallederiz" diyen Erdoğan'a işçilerden yanıt: Şimdiye kadar neyi halletti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa