İran’da protestolar sürüyor, greve çıkan fabrika sayısı artıyor
İran'da Mahsa Amini protestolarıyla yükselen grev dalgası yayılıyor. Petrol ve şeker işçilerinin ardından gaz, lastik ve çelik işçileri de greve çıktı.
Fotoğraf: Sarkhatt
E. AVA
İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesiyle başlayan ve İslami rejime karşı bir harekete dönüşen kitlesel protestolar bir ayı aşkındır devam ediyor. Üniversite ve lise öğrencileri okullarda boykot ve eylemlerini sürdürürken işçilerde iş yerlerinde iş bırakarak ve fiili grevler yaparak harekete katılıyor.
İran’ın güneyinde (Asaluye) bir haftadır süren petrol işçilerinin grevi farklı fabrikalara sıçramıştı. Sosyal medyaya yazan işçiler, “Son derece güvensiz bir atmosferdeyiz. Önceki gece saat birde Buşehr petrokimya ve petrol işçilerinin yurduna girdiler ve yüzden fazla işçiyi gözaltına aldılar” diye aktardılar. Sina’da Sanet şirketi işçileri ise pazar gününden bu yana grevde.
Asaluye bölgesinde iki gaz fabrikasının greve gitmesiyle birlikte bölgede greve giden fabrika ve işyeri sayısı artıyor.
Güney bölgesinde yer alan Kiş ilinde de “Fulad Kaveh Kiş” çelik fabrikası işçileri greve gittiklerini duyurdu. Bicar ilinde ise “Bicar Gerus” çelik fabrikası işçileri ücretlerin ödenmemesi, ekonomik sorunlar ve devam eden protestoların bir parçası olduklarını ifade ederek greve gittiklerini açıkladılar.
Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçileri geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamayla iş durdurduklarını ifade etmişlerdi. Yedi Tepe işçileri salı sabahı fabrikanın bahçesinde yeni bir açıklama yaptılar. Açıklamada petrol fabrikalarının grevinde tutuklu olan işçilerin derhal serbest bırakılması, Yedi Tepe Fabrikası'nın konseyinde yer alan işçi İsmail Bahşi’nin işe geri iadesini talep ettiler.
Eslam Şahr ilinde bulunan “Kiyan Tayer” lastik fabrikası işçileri ise yaklaşık bir haftadır grevde olduklarını ancak internet erişimlerinin engellenmesiyle grev duyurularını yayamadıklarını açıkladılar.
ÖĞRENCİLER: PETROL İŞÇİLERİ ÖĞRETMENİMİZDİR
Öğrencilerin farklı üniversitelerdeki ders boykotları ve her gün kampüste düzenledikleri eylemler ise devam ediyor. Şahid Madani Tebriz, Tahran, Azad Karaj, Mazandaran, Honar Tahran, Ulum Pezeşki Tahran, Bender Abbas gibi birçok üniversitede eylemler sürüyor. Üniversitelerde işçi grevlerine destek sloganları da duyuluyor. Öğrenciler “Petrol işçileri öğretmenimizdir” sloganlarıyla kampüslerde eylem yaptılar.
Liselerde de ders boykotları ve protestolar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Erdebil ilinde bir liseye polisin baskın yapmasıyla birlikte hayatını kaybeden öğrenci Esra Panahi’nin ölümüne ilişkin öfke artıyor.
BM Çocuk Hakları İran’da süren protestolar sürecinde en az 23 çocuğun polis tarafından öldürüldüğünü açıkladı.