25 Ocak 2013 11:44

Bir dönem yetti

Türkiye genelinde 17 milyon öğrenci için yarıyıl tatili bugün başlıyor. 17 Eylül’de açılan okullarla birlikte uygulanmaya başlayan 4+4+4 eğitim modelinin ilk döneminin bilançosu ise eğitimde kaosun daha yeni başladığının habercisi...“4+4+4”olarak kayıtlara geçti. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkart

Bir dönem yetti
Paylaş

“4+4+4”olarak kayıtlara geçti. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılacağı iddiasıyla gelen +4+4, tam tersini yaptı, zorunlu eğitimi fiili olarak 4 yıla indirdi. İlköğretime başlama yaşı 60-66 aylığa düşmesi, zorunlu din dersinin kaldırılması tartışılırken seçmeli ders adı altında yeni din derslerinin müfredata eklenmesi, bir çok ilköğretim okulunun imam hatip okuluna dönüştürülmesi, ilk yarı yılın öne çıkan sorunları oldu.

SADECE BİR KAÇ AYDA BUNLAR OLDU

4+4+4 eğitim modelinin ilk döneminde yaşanan sorunları, bu konuda yayınlanan çeşitli rapor ve açıklamalardan derledik. Eğitim Sen İstanbul Şubelerinin İstanbul için Aralık ayında yayınladığı rapor tüm ülke için örnek niteliğinde. Raporun öne çıkarttığı örneklerden bazıları: Bağcılar’da İlçe Milli Eğitim Müdürünün de teşvikiyle derslere türbanla giren öğretmen sayısı her geçen gün artıyor, İlçe Milli Eğitim Müdürü bu konuda işlem yapan okul müdürlerini tehdit ediyor ve kendisine ulaşan dilekçeleri işleme koymuyor. İstanbul’un birçok okulunda türbanla, çember sakalla derslere giriliyor. Sultanbeyli Mehmet Corcor İmam Hatip Ortaokulu’nda karma eğitime son verildi. Kız öğrenciler ve erkek öğrenciler ayrı sınıflarda eğitim görmeye başladı. Eyüp Rami Atatürk Anadolu Lisesi, Mevlana Anadolu Lisesi gibi okullarda mescitler açıldı.

HİCRET SEMİNERİ

Bilimsel içeriği ve edebi niteliği tartışmalı pek çok kitap kaymakamlıklar ve ilçe milli eğitim müdürlükleri vasıtasıyla okullara dağıtılırken, okullarda öğretmenlerin okuttuğu kitaplara müdahale edildi, soruşturmalar açıldı. Tıpkı Bahçelievler Behiye Dr. Nevhiz Işıl Ortaokulunda, Türkçe öğretmeni öğrencilerine 100 temel eser içinde yer alan Şeker Portakalı’nı okuttuğu için soruşturma geçirmesi gibi.

Yine Bağcılar’da aday öğretmenler hazırlayıcı eğitim kursuna katılan öğretmenler, toplu halde Bağcılar Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’ne götürülerek, eğitim programında olmamasına rağmen kendilerine Hicret konulu bir seminer verildi. Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’na bir ay önce gelen müfettişler, din dersine girmek istemeyen bir öğrenciyi, odaya kapatarak “Bu dersi almak zorundasın!” diyerek baskı uyguladı.

İNŞAATTA EĞİTİM

Maltepe Nihat Erim İlkokulu’nda özel eğitim alt sınıfı ve ana sınıfı inşaat demirleri, molozlar ve inşaat malzemeleri arasında eğitim görüyor. Bu dönem başında yapılan prefabrik dersliklerin ısıtma sorunları çözülmedi. Sorunun en büyük mağduru 60-66 aylık çocuklar.

Bakan “alınmayacak” diye açıklamalar yapa dursun, okullarda katkı parası adı altında öğrencilerden para istenmeye devem ediliyor. Para getirmeyen öğrenciler tehdit ediliyor, sınıf içinde teşhir ediliyor.

1141 İMAM HATİP OKULU AÇILDI

YENİ eğitim modeli 4+4+4’ün getirdiği önemli değişikliklerden biri de imam hatip okulları oldu. Yeni sistemle 1141 imam hatip ortaokulu açıldı. Bilgiler CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter’in Meclis’te yaptığı 4+4+4 ile ilgili açıklamasından. Türkiye’de 1997’de 581 imam hatip ortaokulu kapatıldı. 4+4+4’ün ardından ise sadece ilk bir ayda 1141 imam hatip ortaokulu açıldı. Sadece birinci birinci sınıflarına öğrenci alınan imam hatiplerin yüzde 75’i ise boş kaldı.


Feray AYDOĞAN*

4+4+4 yasasının çıkma süreci ile birlikte okullarda onlarca sorun yaşanmaya ve belirsizlikler  sürmeye devam ediyor. 60-66 aylık çocukların okula başlatılması sorunu ilk günden bu yana devam etmektedir. Okullarımızda bu yaş çocuklara ilişkin hiç bir düzenleme yapılmamıştır. Kendi başına tuvalet sorununu çözemeyen çocuğu tuvalete götürmek zorunda kalan öğretmenler, sınıftaki diğer çocukları yalnız bıraktığında ise sınıflarda çeşitli okul kazaları meydana gelmektedir. 60-66 aylık çocukların fiziksel ve bilişsel süreçlerini tamamlayamamasından kaynaklı yazamama veya yazmak istememe, sürekli oyun oynama isteği, ağlama, annesinden-babasından ayrılmak istememe, tek başına beslenmesini yapamama (bebek maması kullananlar), tuvaleti kullanamama, 60-84 yaş aralığındaki çocukların arasında yaşanan uyumsuzluk sorunları devam etmektedir.

SPOR-SANAT FİİLEN KALKTI

Geçtiğimiz yıllarda görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi derslerinin haftalık ders saati sayısı azaltılarak hem öğretmenler bir çok okulda norm kadro fazlası olmuş, hem de bu dersleri yeterince göremeyen öğrenciler mağduriyet yaşamıştır. 4+4+4 ile birlikte bu derslere branş öğretmenlerinin girmesi  4. sınıflardan tamamen kaldırılarak, spor ve sanat alanları fiilen ilkokuldan kaldırılmış oldu. Spor ve sanat derslerin yeterince ve branş öğretmenlerinden alamayan öğrencilerin bu alanlarda başarılı olmasını beklemek tamamen hayalcilik olur. Ayrıca bu dersleri branş öğretmenlerinden alınmasıyla birlikte binlerce görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi öğretmeni norm kadro fazlası oldu.

2013-2014’DE YENİ BİR KAOS

4+4+4 yasası gereği 2013-2014 eğitim-öğretim yılı süresinde okullar tamamen ilkokul, ortaokul, imam hatip ortaokulu diye ayrılacak. Şu anda seneye öğretmen ve öğrencilerin hangi okullarda olacağı, öğretmenlerle öğrencilerin birlikte devam edip edemeyeceği, çocukların uzaklardaki okullara ulaşımının nasıl sağlanacağı ve daha onlarca, yüzlerce soruya ilişkin hiç bir açıklama yapılmamaktadır. Seçmeli derslerin başlamasıyla birlikte hem bu dersler çocuklar arasında ötekileştirmeye yol açmakta hem de çocuklar sabah karanlıkta okula başlayıp, akşam karanlığında okuldan çıkmaktadır.

DAHA FAZLA YASAK

4+4+4 yasasındaki muhafazakarlaşma-gericileşme ideolojisinin önemli bir parçası olan kılık-kıyafet yasası; sözde ‘özgürlükçü’ bir yasa olarak kamuoyunda ifade edilmesine rağmen yasanın içeriği yasaklarla doludur. Yasa ‘vücudun hatlarını belli edecek’ tüm kıyafetleri yasaklayarak, ‘Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı nasıl isterse öyle giyineceksiniz’i çocuklarımıza dayatmaktadır. Ayrıca gelir dağılımı farkının, sınıf farkının bu denli yoğun yaşandığı bir dönemde özellikle ergenlik dönemindeki öğrencilerin kıyafet konusundaki yaşayacakları sorunları dile getiren rehber öğretmenleri, psikiyatristleri  bakanlık hiçbir şekilde dikkate almamaktadır. 4+4+4 yasasının getirdiği sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor…

*Öğretmen


MİNİKLER ZORDA EĞİTİMCİ GİDİYOR

OKULA yeni başlayan çocukların sınıflarında farklı yaş gruplarının olmasından kaynaklı algılama ve uyum problemleri devam ediyor. Bazı 1. sınıflar harflerde ilerlerken bazıları çizgi aşamasında. Bazı okulların çok erken derse başlaması, çok geç bitmesi havaların erken karardığı kış mevsimde önemli sorunlar yarattı.

4+4+4 kaosu sınıf öğretmenlerini de vurdu. Sınıf öğretmenleri norm kadro fazlası olmamak, ailelerinden uzaklaşmamak için alan değişikliği yapmak zorunda kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, 23 bin öğretmen 4+4+4 cehenneminden kaçtı, branş değiştirdi.  Ücretli öğretmenler için de durum farklı değil. Bir örnek Üsküdar Kadriye Mehmet Koparan ilkokulundan. Bu okulda ücretli çalışan öğretmenler, istifa etti; bu okulda dersler aylarca boş geçti.


SINIF ÖĞRETMENLERİNİ ZİHİNSEL ENGELLİ ÖĞRETMENİ YAPTILAR!

MİLLİ Eğitim Bakanlığının (MEB) 4+4+4”eğitim sistemini uygulamaya koymasının ardından yaşanan norm fazlası sıkıntısı, öğretmenleri mağdur etmeye devam ediyor. Eğitim Sen MYK Üyesi Betül Korkut, “Öğretmenlerin alanlarını değiştirerek çözüm bulmaya çalışıyorlar. Birçok öğretmenimiz, belgesi olmadığı halde zihinsel engelliler ve teknolojik tasarım öğretmenliği yapmaya zorlandılar. Bu da öğretmenlerin psikolojisini bozdu” dedi. Bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerektiğini dile getiren Korkut, “Bakanlık, norm fazlası sorunları çözmeye dair öncelikle öğretmenlere bir yan alan tercih değişikliği ile tercih yapma hakkını verdi. Bu da eğitim sürecini eritmeye dönük olarak atılan bir adımdır” diye tepki gösterdi. Eğitim Sen olarak yaşanan sıkıntıya karşın meşru mücadelelerinin sürdüreceklerini belirten Korkut, “Yaşanan sorun hakkında dava açtık. Dava süreci halen devam ediyor. Bunun yanı sıra bütün alanlarda açıklamalar yaparak konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Devrimi yapanlar yine alana çıkıyor

SONRAKİ HABER

'Anadilde savunma parayla' tasarısı yasalaştı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa