19 Ekim 2022 15:11
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2022 16:32

RTÜK, TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verdi; benzer bir ceza daha verilirse kapatılacak

RTÜK, TİP'li Sera Kadıgil’in Diyanet ve iman hatiplerle ilgili sözlerini bahane ederek TELE1'e 3 gün yayın durdurma cezası verdi. Şubat 2023’e kadar benzer bir ceza daha verilirse kanal kapatılacak!

Logo

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bir kez daha skandal bir karara imza attı.

RTÜK, TELE1’e konuk olarak katılan TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet ve imam hatiplerle ilgili dile getirdiği “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisini bahane ederek kanala 3 günlük karartma cezası verdi.

Karar, TELE1’in lisansının kaybetmesine neden olabilir. Şubat 2023’e kadar benzer bir ceza alması halinde TELE1, RTÜK tarafından kapatılabilecek. 

"ÇARESİZLİKLERİNDEN"

RTÜK’ün CHP’li üyesi Okan Konuralp karara tepki göstererek “Kadıgil’in sözleri şüphesiz ifade ve basın özgürlüğünün güvencesi altındadır. Bu hukuki gerçeğe rağmen alınan karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur. Toplumu bu cezalarla susturabileceklerini sanmaları ise çaresizliklerindendir. Başaramayacaklar, biliyorlar” dedi.

"DEMOKRASİ VE ÇOK SESLİLİK KATLEDİLDİ"

RTÜK’ün bir diğer CHP’li üyesi İlhan Taşcı “RTÜK, Tele1 kanalının 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki 'dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı' gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi! Katledilen demokrasi…” ifadelerini kullandı. 

Taşcı, RTÜK’ün bir diğer CHP’li üyesi Okan Konuralp ile karşı oy kullandıklarını da aktararak şöyle dedi:

“Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek! RTÜK bugün bir kanalın yayın ihlalini değil Türkiye’yi yöneten anlayışın basına, çok sesliliğe, düşünce özgürlüğüne bakışını oyladı sonuç demokrasi ve çok seslilik katledildi. Hedef seçimlerde karartılmış ekran susturulmuş, karanlığa boğulmuş Türkiye! Durum vahim ama umutsuz değil” 

DANIŞTAY KARARINI HATIRLATTI

İlhan Taşcı ayrıca Danıştay 13. Dairesi’nin, RTÜK’ün aynı maddeden verdiği cezayı "Kurulun basın özgürlüğüne yapılan müdahalesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı" gerekçesiyle iptal ettiğini de hatırlatarak “Zorlama rapora dayanan bu karar da iptal edilecektir/edilmelidir. Bu düşünce özgürlüğünün gereğidir” dedi.

MERDNA YANARDAĞ: TELE1'İN LİSANSINI İPTAL ETMEYİ HEDEFLİYORLAR

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "RTÜK bir kez daha istibdat rejiminin sansür aygıtı olduğunu kanıtladı. Sırf Diyanet eleştirildi diye TELE1'e 3 gün kapatma cezası verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel bir kin güdüyor, bunu unutmayacağız. TELE1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar" dedi.

"Türkiye seçime doğru giderken, TELE1 susturularak, asıl Türkiye karartılmak, toplum teslim alınmak isteniyor" diyen Yanardağ, "Amaç, oyunu bozan ve yeni bir oyun kurma kapasitesine sahip olan TELE1 ekranını karartarak, seçimlerde hile yapacakları bir ortam oluşturmaktır. Çünkü, korkuyorlar" ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Putin, ilhak edilen bölgelerde sıkıyönetim ilan etti

SONRAKİ HABER

Emine Şenyaşar'ın mücadelesi belgesel oldu: Adalet İçin (For Justice)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa