19 Ekim 2022 16:35

ATO: 6500 muayene hekimi hastanelerle sözleşme yapamayacak

Sağlık meslek örgütleri yaptıkları açıklamada serbest çalışma hakkını kısıtlayan genelgenin hekimliğin bağımsızlığına darbe indirdiği belirtilerek yönetmelik değişikliğinin iptalini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, ATO Özel Hekimlik Komisyonu ve  Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi; Ankara Tabip Odası’nda bir araya gelerek muayenehane hekimlerinin serbest çalışma hakkını kısıtlayan “Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmelik”’ine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hekimlerin sermayenin kıskacına alınmak istendiğine vurgu yapılan açıklamayı okuyan ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun, “Hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren, hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmeye ve ilgili yönetmelik değişikliklerini iptale çağırıyoruz” dedi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise “Kartelleşmeye çalışıyorlar, bunun sonuçlarını yakın zamanda göreceğiz” diye konuştu.

“BAKANLIK AÇIKLAMA YAPINCA YÜREĞİMİZ AĞZIMIZA GELİYOR’”

Basın açıklaması öncesi söz alan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, “Bakanlık açıklama yapacağım deyince bizim yüreğimiz ağzımıza geliyor, acaba altından ne çıkacak diyoruz” diye konuştu. Baytemür, 6 Ekim tarihinde çıkarılan yönetmelik değişikliğinin kısaca muayenehanelerin kapatılmasını ifade ettiğini söyledi.

“HASTALARIN MAHREMİYETİNİN KORUNMASI HAKKI İHLAL EDİLECEK”

Ardından basın metnini kamuoyuna okuyan ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Coşkun, yayımlanan yönetmelik ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacı ile hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkansız hale getirdiğine dikkat çekti. Coşkun açıklamasında “Bu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığı anlaşılamadığı gibi Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklan(a)madı” dedi.

Çıkarılan yönetmelik değişikliğinin muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarını zorlaştıracağına dikkat çeken Dr. Coşkun,  serbest meslek faaliyetlerini de çok büyük ölçüde kısıtlayacağını da sözlerine ekledi. Ayrıca yönetmelik değişikliğinin hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını da ihlal ettiği kaydedildi. Coşkun ayrıca, 1500’ü Ankara’da olmak üzere  yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ünün hastanelerle sözleşme yapabileceği, bu yönetmelik değişikliği sonucuna göre; bu durumun mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden hekimlerin çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına geldiğine de açıklamasında yer verdi.

TTB, Tabip Odaları ve uzmanlık dernekleri olarak bu yönetmelik değişikliğini kabul etmediklerini ifade eden Coşkun, her türlü yasal girişimde bulunacaklarını; anayasaya aykırı olan, serbest meslek icrasını kısıtlayarak hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren bu düzenlemeden vazgeçmesi için Sağlık Bakanlığı’nı yönetmelik değişikliklerinin iptaline çağırdı.

“BU KARTELLEŞMEYE GİDİŞTİR”

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da  basın açıklaması bitiminde söz alarak bu düzenlemenin muayenehanelerle ilgili ilk düzenleme olmadığını, daha önce de Anayasa Mahkemesi’nden dönen kararlar olduğunu hatırlatarak, “Bugün bürokrat masasında oturanlar hekimlere yabancılaşmış, sermaye ile ise duygusal ilişkiler geliştirmiş durumdalar. Yeni yönetmelik hekimleri ucuz emek olarak kullanılmak üzere özel sektöre doğrultuyor” dedi. Çıkarılan yönetmelik değişikliği öncesinde yetkililerin ne TTB ne de uzmanlık dernekleri ile görüşmedine aksine sağlık sermayedarları ile görüştüğüne vurgu yapan Bulut, “Bu kartelleşmeye doğru bir gidiştir. Sonuçlarını yakın zamanda göreceğiz” diye de kamuoyu uyardı.

YÖNETMELİK NEYİ İÇERİYOR?

Yapılan yönetmelik değişiklikleri ile;

Muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecek,

Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacak,

Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecek. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Çambükü köyünde topraklarını korumak isteyen köylü kadınları jandarma darbetti

SONRAKİ HABER

5 siyasi partiye 5 milyar TL devlet yardımı verilecek: Aslan payı AKP'nin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa