20 Ekim 2022 04:15

Katliam sonrası kontroller artırıldı

Bartın’da 41 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının ardından Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı bazı ocaklarda “önlemler” arttırıldı.

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
Hilal TOK
Amasra

Bartın’da 41 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının ardından Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı bazı ocaklarda “önlemler” arttırıldı. Gazetemize konuşan işçiler gaz ölçümlerinin sıklaştığını, eksiklerin giderilmesi için çalışmaların başladığını anlattı.

TTK Amasra Müessesesinde 14 Ekim’deki patlamada 41 işçi hayatını kaybederken, 11 işçi yaralandı. Patlamaya ilişkin soruşturma başlatılırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlamanın yaşandığı madendeki denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir hususun tespit edilmediğini savundu. Ancak TTK’ye bağlı bazı ocaklarda eksiklerin giderilmesi için çalışmalar başladı.

ÜZÜLMEZ’DE ÖNLEMLER ARTIRILDI

Patlama sonrası görüştüğümüz işçiler, Amasra’daki ölümler sonrasında Üzülmez Müessesinde önlemlerin arttırıldığını anlattı: “Son günlerde her vardiyaya 2 mühendis gelmeye başladı. Sürekli gaz ölçümleri yapılıyor. Kontroller üst seviyeye çıkarıldı.” İşçiler, “41 işçinin ölmesi mi gerekiyordu önlemlerin artırılması için” diye sordu.

Sayıştayın 2017 raporunda Üzülmez Müessesine dair “Kesit daralması, taban kabarması, drenaj kanallarının tıkanması, su birikintileri gibi nedenlerle karşılaşılan sorunlar karşısında işçi yetersizliğinden dolayı zamanında tamir tarama ve bakım onarım çalışmalarının yapılamadığı, bu durumun iş güvenliğini etkilediği, kaza olasılıklarını artırdığı...” şeklinde önemli uyarılar yer almıştı.

KARADON: ÖNLEMLER GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

TTK’ye bağlı bir başka ocak da Zonguldak’taki Karadon Müessesesi. 2010 yılında grizu patlamasının yaşandığı Karadon’da 30 maden işçisi yaşamını yitirmişti. 2010 yılındaki patlama sonrası bölgede denetimlerin ve gaz ölçümlerinin arttırıldığını söyleyen işçiler, “Ancak son üzücü olaydan sonra tekrardan önlemler gözden geçirilmeye başlandı, eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmalar yapıldı” dedi.

Sayıştayın 2019 raporunda ise Karodon’a dair işçi sayısının yetersiz olduğu, bu durumun barutçu, tamir tarama ve bakım, mekanizasyon, elektrik elektronik, sondaj gibi işçiliklerde deneyimsiz, kalifiye olmayan işçi çalıştırılması anlamına geldiği tespiti dikkat çekiyordu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bursa'da odun ve kömür deposunda yangın: Aynı yerde 1 ay önce de yangın çıkmıştı

SONRAKİ HABER

Avrupa’daki Kürt örgütlerinden "kimyasal silah" eylemleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa