20 Ekim 2022 11:13
/
Güncelleme: 10:37

Fransa'da hükümet 2023 bütçesini Mecliste oylamadan geçirmek istiyor

Fransa'da hükümet, 2023 bütçesinin ilk kısmının Mecliste oylama yapılmadan geçmesi için anayasal yetkisini kullandı; Nupes vekilleri hükümete karşı gensoru önergesi verdi.

Fransa'da hükümet 2023 bütçesini Mecliste oylamadan geçirmek istiyor

Fotoğraf: Pixabay

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 2023 bütçesinin ilk kısmının Mecliste oylama yapılmadan geçmesini sağlamak için Anayasa'nın 49 maddesinin 3. fıkrasını uyguladı.

Buna karşı, Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) ittifakının milletvekilleri, hükümete karşı gensoru önergesi verdi.

Ulusal Birlik (RN) partisi milletvekilleri de aynı gerekçeyle hükümete karşı Nupes'ten ayrı gensoru önergesi vereceklerini duyurdu.

Boyun Eğmeyen Fransanın (LFI) Grup Başkanı Milletvekili Mathilde Panot, iktidarın Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanmasına atıfta bulanarak "Makronizm, otoriterliğe dönüşüyor" değerlendirmesini yaptı.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ VE MADDENİN İÇERİĞİ

Mecliste günlerdir süren 2023 bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri ve hükümet arasındaki gergin tartışmalar basına yansımıştı.

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi Meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Gensoru önergesi, Mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.

Fransa'da 5. Cumhuriyet döneminde 90 defa Anayasa'nın bu maddesi uygulamaya konuldu. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et