20 Ekim 2022 11:29
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2022 17:58

9 ayda 339 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı, 1 doktor ve 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti

2022'nin 9 ayında 339 sağlık çalışanı sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldı, 1 doktor ve 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Ankara'da sağlıkta şiddete karşı yapılan eylem | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık-Sen’in ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre eylül ayında sağlık çalışanlarına yönelik 16 saldırıda , 24 sağlık çalışanı şiddete uğradı, 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Sağlık-Sen'in raporlarına göre, 2022'nin 9 ayında 339 sağlık çalışanı sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldı, 1 doktor ve 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ile sağlıkta şiddetteki artışa rağmen atılmayan adımları ve acil taleplerini konuştuk. Sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini, çıkarılan sağlıkta şiddet yasalarının sorunu çözmekten uzak olduğunu belirten  Ökten  "Bizim istediğimiz, yasa değildi. TTB olarak bu konuyla ilgili oldukça geniş cezaları da artıran bir yasa taslağı sunmuştuk. Ama bu iktidar tarafından kabul görmedi. Kendi hazırladıkları, içeriği bizi tatmin etmeyen cezaları artırmayan veya bu sorunu çözmeyecek bir şiddet yasası çıkarıldı. Bakan en son 'Beyaz Reform' adı altında bir yasa çıkacağını söyledi, ancak katalog kapsamına alındı denilse de yargı tarafından uygulanabilirliği yok, yaşadıklarımız bunu gösteriyor. Şiddet uygulayanlar yine serbest bırakılıyor. Yine ciddi bir cezaya uğramıyor. Bu nedenle daha iyi ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz" dedi. 

"ŞİDDETİN NEDENİ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM POLİTİKALARIDIR" 

Sağlıktaki şiddetin bu kadar artmasının nedeninin sağlık politikaları olduğunu vurgulayan Ökten, şöyle devam etti:

"Özellikle 2002 yılından itibaren uygulanan sağlıkta dönüşüm politikası, kışkırtılmış sağlık politikaları şu an polikliniklerde, muayene, ameliyatlar için aylar sonra randevu verilmesi, vatandaşın orada çözüm bulamayınca acillere başvurması, acillerin çok çok kalabalık olması ve acile başvuran hastaların neredeyse yüzde 90'ının acil hasta durumunda olmaması ve bunun getirmiş olduğu bu sorunlar ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmemesi, polikliniklerde her gün bir meslektaşımızın en az yüz veya daha fazla hasta bakması bunların hepsi sağlıkta şiddet olarak geri dönüyor. Esas sağlıkta şiddetin artıran bu. Bu çözülmedikçe zaten tek başına bir sağlıkta şiddet yasası çıkararak da çözemeyiz biz bunu. Önemli olan sistemin çökmesini veya sağlıktaki kışkırtılmış politikaları, daha koruyucu birinci basamağı güçlendirici sağlık politikalarına dönüştürmedikçe ne yazık ki bu devam edecek. Mutlaka basamak sistemi getirilmesi lazım. Birinci basamaktaki hekim sayısını artırmak gerekir. Kişiye özel değil de toplum sağlığına yönelik bir sağlık politikasına dönmek gerekir. Bir hasta çok çok acil olmadıktan sonra direk olarak ikinci veya üçüncü basamağa geçmemeli. Önce mutlaka aile hekimine ya da sağlık ocağına gitmeli. Ondan sonra ancak gerek görülürse ikinci ya da üçüncü basamağa gitmeli. Yoksa eğer bunu biz yapmadığımız sürece sağlıkta şiddeti çözemeyiz." 

"BEYAZ REFORM' SORUNLARI DAHA ARTIRACAKTIR"

Ökten atılması gereken adımları şöyle sıraladı: "Son çıkarılan Beyaz Reform sağlıkta dönüşüm programının devamıdır. Sorunları çözeceğini inanmıyoruz. Eylemlerimizdeki taleplerimiz çalışma koşullarımızın düzeltilmesi, şiddetin önlenmesiyle ilgili, ekonomik özlük haklar vb. ama şimdi ek muayene getiriliyor, yedek hasta deniyor. Bunlar aslında bizim çalışma koşullarımızı daha da zorlaştıran, bizi daha fazla çalışmaya iten, özellikle ikinci ve üçüncü basamağa daha fazla hasta başvurmasına neden olabilecek bir sistem. Bu yüzden sorunları çözmekten ziyade aksine artıracaktır diye düşünüyorum." 

339 SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE MARUZ KALDI, 1 DOKTOR VE 1 GÜVENLİK GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık-Sen'in 2022'de yaşanan sağlıkta şiddete dair yayımladığı veriler şöyle: 

OCAK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) "Ocak Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu"na göre 68 saldırganın neden olduğu 30 şiddet vakası yaşandı, 57 sağlık çalışanı mağdur oldu. 30 şiddet vakasının 5’ini hastalar, 19’unu hasta yakınları, 1’ini yönetici gerçekleştirdi. 30 şiddet vakasının 25’i hem fiili hem sözlü, 5’i ise sözlü (hakaret, tehdit vs.) oldu. Ay boyunca 17 hemşire, 16 doktor, 12 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 2 güvenlik ve 10 da diğer sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. Şiddet vakalarına sebep olan 68 saldırganın 25’i hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 11 saldırgan serbest bırakılırken, 14 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. Kamu görevlisi 1 saldırgan açığa alınırken, 17 saldırgan tutuklandı.

ŞUBAT

"Şubat Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu"na göre 21 şiddet vakası yaşandı, 43 sağlık çalışanı mağdur oldu. 8'i hastalar, 13'ü hasta yakını tarafından gerçekleştirildi. Vakaların 17'si hem fiili hem sözlü, 4'ü ise sözlü saldırı oldu. 21 şiddet vakasının 19'u hastanelerde, biri aile sağlığı merkezinde, biri de sahada meydana geldi. Şubat ayında 12 hemşire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 13 de diğer branşlardan sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. 31 saldırgandan 14'ü tutuklandı. Gözaltına alınan saldırganların 6'sı serbest bırakılırken, 7 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı, 4 saldırgan hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edildi.

MART

"Mart Ayı Şiddet Raporu"na göre 19 şiddet vakası yaşandı, 38 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Şiddet vakalarının 18'ine hasta ve hasta yakınları neden oldu. 19 güvenlik görevlisi, 14 doktor, 4 hemşire ve 1 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Vakaların 18’ine hasta ve hasta yakınları neden oldu. 19 şiddet vakasının 18’i hastanelerde, 1’i aile sağlığı merkezinde yaşandı. Şiddet faili 31 kişinin 14'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. 8 kişi serbest bırakıldı, 9 kişi tutuklandı. 

NİSAN

Nisan ayında da 19 şiddet vakası yaşandı. 34 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 25 sağlık çalışanı mağdur oldu. 19 şiddet vakasının 16’sına hasta ve hasta yakınları neden oldu. 19 şiddet vakasının 17’si hastanelerde, 2’si aile sağlığı merkezinde yaşandı. Nisan ayında 13 doktor, 6 güvenlik görevlisi, 3 acil tıp teknisyeni, 1 hemşire, 2 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 34 saldırganın 10’u hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 10 saldırgan serbest bırakıldı. 8 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 6 saldırgan tutuklandı.

MAYIS

Mayıs ayında 33 saldırganın neden olduğu 15 şiddet vakası yaşandı. Yaşanan olaylarda 21 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 15 şiddet vakasının 13’üne hasta ve hasta yakınları neden oldu. Şiddet vakalarının 10’u hastanelerde, 3’ü aile sağlığı merkezlerinde, 2’si ise kliniklerde gerçekleşti. 11 doktor, 4 acil tıp teknisyeni, 2 güvenlik görevlisi, 1 hemşire ve 3 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 33 saldırganın 17’si hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 12 saldırgan serbest bırakıldı. 2 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 2 saldırgan ise tutuklandı.

HAZİRAN

Haziran'da 32 şiddet vakası yaşandı. 47 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda 42 sağlık çalışanı mağdur oldu.32 şiddet vakasının 26’sına hasta ve hasta yakınları, 1’ine bir yöneticinin neden olduğu, 29’unun hastanelerde, 1’inin aile sağlığı merkezinde, 1’inin eczanede, 1’inin sahada yaşandığı tespit edildi. 22 doktor, 10 hemşire, 3 güvenlik görevlisi, 2 eczacı, 5 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 47 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı görüldü. Gözaltına alınan 10 saldırgan ise serbest bırakıldı. 11 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 12 saldırgan da tutuklandı.

TEMMUZ: DR. EKREM KARAKAYA HAYATINI KAYBETTİ

Temmuz'da 30 şiddet vakasında 60 sağlık çalışanı mağdur oldu. Doktor Ekrem Karakaya hayatını kaybetti. 30 şiddet vakasının 27’si hasta ve hasta yakınları tarafından gerçekleştirildi. Şiddet vakalarının 27’si hastanelerde, 3’ü ise sahada gerçekleşti. 20 doktor, 14 güvenlik görevlisi, 10 hemşire, 7 acil tıp teknisyeni, 1 ebe ve 8 diğer sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.

AĞUSTOS

Ağustos ayında 18 şiddet vakası sonucu 29 sağlık çalışanı mağdrur oldu. Şiddet vakalarının 15’ine hasta ve hasta yakınları neden olurken, olayların 16’sı hastanelerde, 2’si sahada gerçekleşti. 10 hemşire, 9 doktor, 6 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik görevlisi şiddete maruz kaldı. 28 saldırganın 6’sı hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 18 saldırgan serbest bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 3 saldırgan ise tutuklandı.

EYLÜL: BİR GÜVENLİK GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Eylül ayında 25 saldorganın yer aldığı 16 şiddet vakasında 24 sağlık çalışanı mağdur oldu. 1 güvenlik görevlisi ise hayatını kaybetti. Şiddet vakasının 12’sine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 2’sine idareciler neden oldu. Şiddet vakalarının 11’i hastanelerde, 1’i sahada, 1’i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay sosyal medya, 2 olay ise SABİM üzerinden gerçekleşti. 11 doktor, 7 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 2 acil tıp teknisyeni, 2 diğer sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. 25 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 4 saldırgan serbest bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 5 saldırgan ise tutuklandı. 1 saldırgan çalıştığı kurumdaki görevinden uzaklaştırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ömer Fethi Gürer: Genel müdür, ortamı güllük gülistanlık sanıyor

SONRAKİ HABER

TFF binasına saldırıda, 2 şüpheli hakkında 285'er yıla kadar hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa