20 Ekim 2022 13:51

Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'da orman varlığını en çok artıran ülke olduğunu savundu

Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'da orman varlığını en çok artıran ülke olduğunu savundu. Ormancılık alanında çalışan akademisyen ve uzmanlarsa bunu "iktidarın rakamlarla oynaması" olarak değerlendiriyor.

Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'da orman varlığını en çok artıran ülke olduğunu savundu

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansı Çevre Forumu'na video mesaj ile katıldı. Videoda çevre sorunları ile mücadele övgüsü yapan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'da orman varlığını en çok artıran ülke olduğunu savundu. Ormancılık alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar ise söz konusu orman alanı artışının, "iktidarın rakamlarla oynaması" olarak değerlendiriyor.

"Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci dünyada ise 12'nci sıraya yükseldi. Bu başarıyı, yenilenebilir enerji seviyemizi toplam enerji seviyemizin yüzde 55'ine ulaştırarak elde ettik. Orman varlığımızı 23 milyon hektara çıkararak Avrupa'da orman varlığını en çok artıran ülke olduk. 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi kurma hedefimize kesintisiz bir şekilde devam ediyoruz" dedi. 

ÇEVRE SORUNLARI İLE MÜCADELE, İKTİDARIN TEMEL GÜNDEMLERİ ARASINDAYMIŞ

Erdoğan, "Sanayileşme, teknolojik ilerlemeler ve insan kaynaklı etkiler çevre üzerinde maalesef çok ciddi tahribat oluşturuyor. Her geçen yıl bu tahribatın etkilerini dünya genelinde daha fazla görüyor ve hissediyoruz. Zamanında ve yeterli önlemler alınmazsa, çevre felaketleri, hava kirliliği, su ve gıda güvenliği ile biyoçeşitliliğin kaybı geri döndürülemez noktalara ulaşacaktır. Şüphesiz her meselede olduğu gibi, bu konuda da tabiata daha çok zarar veren ülkelerin daha fazla sorumluluk üstlenmesi, mücadeleye daha fazla katkı sağlaması önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

İktidarın "çevre sorunları ile mücadele" konusunda propagandasını yapan Erdoğan özetle şunları söyledi:

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışımız, çevrenin korunmasını da içeren geniş bir yaklaşımı ifade ediyor. Esasen biz çevreyi, yani tabiatı Allah'ın eseri ve emaneti olarak görüyoruz. Tüm insanların ortak hayat alanı olan çevreyi korumanın bir lütuf değil, bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz."

"Sera gazı emisyonu bakımından yüzde 1'in altında olmasına rağmen iklim ve çevre sorunlarıyla mücadele ana gündem maddelerimiz arasında yer alıyor."

"Geçtiğimiz yıl Paris İklim Anlaşmasını meclisimizde onaylayarak iklim değişikliğiyle mücadelemizde önemli bir ivme yakaladık. Bu konudaki nihai hedefimiz olan 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşmak için gerekli tüm adımları atmayı sürdüreceğiz."

"Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 12'nci sıraya yükseldi. Bu başarıyı yenilenebilir enerji seviyemizi toplam enerji seviyemizin yüzde 55'ine ulaştırarak elde ettik."

TÜRKİYE'NİN ORMAN VARLIĞINI EN ÇOK ARTIRAN ÜLKE OLDUĞUNU SAVUNDU

Erdoğan, "Orman varlığımızı 23 milyon hektara çıkararak Avrupa'da orman varlığını en çok artıran ülke olduk. 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi kurma hedefimize kesintisiz bir şekilde devam ediyoruz" dedi.  

ORMANCILAR: BU GİDİŞLE TÜRKİYE'DE ORMAN KALMAYACAK

Türkiye Ormancılar Derneğinin, haziran ayında yayımladıkları kitap ülkedeki ormanların durumunu ortaya koymuştu. Geçtiğimiz yıl 140 bin hektar ormanlık alanın kül olduğuna dikkat çekilen incelemede; 10 yıllık dönemde eğitim ve araştırmalar dışında hiçbir faaliyete izin verilmeyen "Tabiatı Koruma Alanları"nın 64 bin hektardan 46 bin hektara düştüğü vurgulanmıştı. Kitabı hazırlayan akademisyenler bu durumun gerekçesini "rant "ile açıklarken, “Ormanları kalkınma için bir kaynak olarak gördükleri için ormanları ekonomiye kurban ettiler. Bu gidişle Türkiye’de orman kalmayacak” ifadeleriyle uyarıda bulunmuştu.

Ormancılık alanında çalışan 13 akademisyen ve uzmanın katkısı ile hazırlanan kitaptaki verilere göre, 2020 yılı sonu itibariyle Türkiye’de toplam 748 bin hektarlık orman alanının madencilikten enerjiye, turizmden ulaştırma ve sanayiye feda edildi.

TABİAT KORUMA ALANLARI RANT İÇİN TABİAT PARKINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ, SAYILARI 12 YILDA 20'DEN 227'YE ÇIKTI

İncelemenin tanıtıldığı toplantıda Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, "Orman Genel müdürlüğü bizi kandırıyor. Bakın sadece 11 yılda Türkiye ormanlarında parça sayısı yüzde 56 arttı. 10 hektardan küçük ormanların yüzde 118 arttı. Ormanlar parçalara ayrılıyor, her şeyin ormanlarda yapılmasına izin verilmesiyle arttı" demişti.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Cihan Erdönmez ise korunan alanlara dikkat çekmişti. En sert düzeyde korunan, üzerine herhangi bir işletme kurulamayan "Tabiat Koruma Alanları"nın sınırları da kuşa çevirilerek "Tabiat Parkı" dönüştürüldüğünü belirten Erdönmez şunları söylemişti:

"En iyi korunan ‘Tabiatı Koruma Alanları’ 64 bin hektardan 46 bin hektara düşmüş; işte ‘Tabiatı Koruma Alanları’ bu statüsü kaldırılmış, öbür taraftan sınırları ha bire daraltılarak ‘Tabiat ‘Parkı’na dönüştürmüş. Çünkü ‘Tabiatı Koruma Alanları’na tesis yapılamıyor, para kazanamıyorsunuz. 2008 yılına kadar Türkiye’de sadece 20 tane ‘Tabiat Park’ı vardı, 2020’de sayı 227’ye çıktı, pek çok mesire yeri bir gecede ‘Tabiatı Parkı’ oldu, adeta ‘Tabiat Parkları’ lunaparka dönüştürdük. Belgrad ormanında 9 tane var, hiçbirisinin koruma ile yakından uzaktan alakası yok. Bu parklar sermaye rantına dönüştürüldü, çünkü hepsine işletmeler, tesisler yapıldı, işletmecilik belediyelere verilip siyasi rant oluşturuldu." (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et