20 Ekim 2022 14:50

Adana'da sendika ve meslek örgütlerinden Bartın açıklaması

DİSK, KESK, TMMOB Adana İKK, Adana Tabip Odası, ve Adana Barosu, Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşen grizu patlaması sonucu 41 madencinin hayatını kaybetmesine dair basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB Adana İKK, Adana Tabip Odası, ve Adana Barosu, Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşen grizu patlaması sonucu 41 madencinin hayatını kaybetmesine dair basın açıklaması düzenledi. Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamayı Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Recai Can okudu. Madencilik bilim ve teknolojisinin grizu patlamalarını önleyecek bilgi birikimine ve deneyimine sahip olduğunu dile getiren Can, “Yaşanan kayıpları kader ve fıtrat anlayışıyla açıklamaktan vazgeçilmeli, bilim ve tekniğin gerekleri uygulanmalıdır” dedi.

“ACİL DURUM PLANLARI HER KURUM VE İŞLETME İÇİN AYRI AYRI YAPILMALI”

TTK gibi kamu kurumlarının, her türlü siyasi baskıdan arındırılması gerektiğinin altını çizen Can, “Madencilik sektöründe acil durum planı ve risk haritaları her kurum, her işletme ve bütün işyerleri için ayrı ayrı planlanmalı ve uygulanmalıdır.” şeklinde uyarılarda bulundu. Zonguldak, Soma, Tunçbilek gibi havzalarda metan yoğunluğunun yaşandığına dikkat çeken Can, “Bu havzalarda üretim planlaması aşamasında, öncelikle metan drenajının her türlü ekonomik kaygıdan uzak bir şekilde yapılması, bölgenin olabildiğince metansızlaştırılması sonrasında çalışmalara başlanılması gerekmektedir” dedi.

Maden işletmelerinde yasal olarak bulundurulan Daimi Nezaretçilerin ve İş Güvenliği Uzmanlarının mesleki bağımsızlığı ve iş güvencesinin yasal teminat altına alınması gerektiğini ifade eden Can, “Tüm çalışanların, iş güvenliği mevzuatı uygulamaları ve karşılaşılacak muhtemel riskler konusunda bilinçlenmelerini sağlayacak mesleki eğitim politikaları gerçek anlamda yaşama geçirilmelidir. Maden mühendisliği eğitiminde, sermayenin kar ihtiyacını önceleyen bir yaklaşım yerine, bilimin ve tekniğin esas alındığı bir yaklaşım benimsenmelidir” diye konuştu.

“BU FITRAT NEDEN FRANSA’DA İNGİLTERE’DE İŞLEMİYOR”

CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidar yetkililerinin sorumluluklarını “fıtrat” ve “kader planı” diyerek üstünden atmak istemesine tepki gösterdi.  Aklı, bilim kullanılarak bu ölümlerin önlenebileceğini ifade eden Şevkin, “Fransa’da 1973, İngiltere’de 1974’ten beri işlemeyen bir fıtrat neden Türkiye’de işliyor?​” diye sordu.

Kazanın nedenlerine dikkat çeken Şevkin, “Paralel yapılması gereken havalandırma seri şekilde yapılarak o insanlar adeta ölüme gönderilmiştir. Yüzde 1’ün üzerinde olmaması gereken metan gazı ölçüm cihazlarının sağlıklı çalışmaması, sağlıklı bir havalandırmanın yapılmaması ve denetim mekanizmasının yapılmaması nedeni ile maden mezara dönüştürülmüştür” dedi.

Olayın vahametinin rakamlarla ifade edilemeyeceğini anlatan Şevkin, “41 madencinin her birinin arkasında bıraktığı bir hikaye var.  3 haftalık bebeğin babasız kalışını nasıl izah edeceğiz? İki çocuğundan biri ölümle pençeleşirken diğerini maden altında bırakmış anneyi nasıl izah edeceğiz?​” diye sordu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sürgündeki İranlılardan dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

İngiltere’de iktidar partisine ne bakan ne başbakan dayanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa