20 Ekim 2022 15:39

Ölüye Saygı ve Adalet Konferansının sonuç bildirgesi açıklandı

Ölüye Saygı Ve Adalet İnisiyatifi, düzenlediği konferansın sonuç bildirgesinde, inisiyatifin kurumsal yapısının önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi gerçekleştirdiği, Ölüye Saygı ve Adalet Konferansının sonuç  bildirgesini açıkladı.

Konferans İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezinde 8-9 Ekim gerçekleştirilmişti. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Konferansında Türkiye’nin yakın ve uzak tarihinde meydana gelen ölümler ve ölü bedenlere yönelik şiddetin tarihsel arka planı, bugün yaşananlar ve geleceğe dair çözüm önerileri tartışılmıştı. Konferansın sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: “İki günlük konferansta, ilgili alanlarda çalışan hak örgütleri, hak savunucuları, akademisyenler, araştırmacılar şiddete maruz kalanların aileleri ve yakınları olarak bir araya geldi. Sunumlarda Türkiye ve dünyada cenazelere yönelik şiddetin nedenleri ve sonuçları, ailelerin ve yakınların yaşadıkları hak ihlalleri ve mücadele deneyimleri, çatışmalarda yaşamını yitiren gerilla cenazelerine, farklı inanç ve kültürlere ait cenazelere, LGBTİ+ların, mültecilerin ve kadınların ölü bedenlerine, mezar(lık)larına ve hatıralarına yönelik şiddet, bu alanda uzun zamandır çalışan kişilerin ve kurumların deneyimleri ile antropologların toplu mezar çalışmaları gibi hayli farklı başlıklar yer aldı.”

Her biri farklı deneyime sahip 33 konuşmacının altı oturumda dünyada ve özellikle Türkiye’de ölüye karşı fiziksel ve/veya sembolik şiddetin tarihsel, hukuki, dini ve felsefi boyutlarını sunumlarında tartıştığı ve paylaştığı hatırlatılan bildirgede, “Konuşmalarda ölü bedene yönelik şiddetin çok katmanlılığı, ölüye yönelik şiddette devletin öteki dünyayı da kontrol etme, tekeline alma arzusunun etkisi ifade edildi. Ölülere yönelik fiziksel ve sembolik şiddete maruz kalanların en çoğul ve kapsayıcı şekilde örgütlenmesinin gerekliliği ve ortak dili kurabilmesinin önemi vurgulandı” denildi.  

TESPİT EDİLEN ÖNERİLER

Konferans sonunda yapılan forum oturumundaki görüş ve öneriler, İnisiyatifin üstlenmesi beklenen görev ve sorumlulukları belirlemesi açısından yapılan tespitler şöyle açıklandı:

• Tüm kesimlerin cenazelerine, ölü bedenlere, mezarlıklara ve hatıralarına yönelik şiddet karşısında  ayrım gözetilmeden ortak mücadele yürütülmeli, şiddetin önüne geçilmesi için ortak çözüm yolları belirlenmeli.

• İnisiyatif ölüye yönelik şiddet ile mücadelede toplumsal vicdana seslenmenin ötesinde; meseleyi bilimsel, hukuki ve ahlaki bir perspektif ile ele almalı, bu şiddetin politik neden ve sonuçlarını açığa çıkarıp tartışmalı.

• Tarihsel hafızanın canlı tutulması ve hukuki süreçlerin etkin biçimde işletilmesi için vaka tespitleri ve arşivlenmesi yapılmalı.

• İnisiyatifin en geniş kesimlere ulaşması için yaygın saha çalışmaları örgütlenmeli.

• Çalışmalarda hem yerel hem de uluslararası örgütlerle ortaklaşmalı.

Konferansın en önemli sonuçlarından biri Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi’nin kurumsallaşmasına yönelik öneri ve görüşler olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde, “Dernek, vakıf, platform önerilerinin yanı sıra kurumsal koordinasyon statüsünde bir inisiyatif olarak devam etmek tartışılan alternatiflerdi. Kurumsal yapı konusunda farklı görüşler olsa da İnisiyatif çalışmasının özgün, sürekli ve en kapsayıcı şekilde örgütlenmesi gerektiğine dair önemli oranda fikir birliğine varıldı. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi konferans sonuçları ışığında çalışmalarına devam edecek; önümüzdeki günlerde yapacağı tartışmalar neticesinde belirleyeceği kurumsal yapısını kamuoyu ile paylaşacaktır” ifadelerine yer verildi. (İstanbulEVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kadınlar ilkokul önünden seslendi: Okullarda 1 öğün yemek ücretsiz verilsin

SONRAKİ HABER

Liz Truss istifa etti, İngiltere'nin en kısa süre görevde kalan başbakanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa