20 Ekim 2022 18:33

HDP’nin Deniz Poyraz davasına dair verdiği Meclis Araştırma Önergesi reddedildi

Deniz Poyraz Davası’nda yaşanan hukuksuzlukların araştırılması için HDP’nin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair verdiği önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

TBMM’de, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay tarafından, İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz Davası’na dair Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair verdiği Meclis Araştırma Önergesi görüşüldü. HDP’nin önergesi AKP -MHP oylarıyla reddedildi.

Önergenin gerekçesini açıklamak üzere kürsüde konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, parti il binalarına yönelik saldırının toplumsal barışın zeminini ortadan kaldırma başta olmak üzere birçok boyuta sahip olduğunu dile getirdi. Saldırının tüm siyasi partilere yönelik gerçekleştiğinin altını çizen Kemalbay, “Bu dosyada adil bir yargılamanın birinci koşulu, katliamın üstündeki perdenin kaldırılması, arkasındaki karanlık güçlerin açığa çıkartılması olmalıdır. Ancak ne yazık ki 6'ncı duruşma dâhil olmak üzere yaşanan bütün hukuki sürece baktığımızda, Deniz Poyraz davasının, maddi gerçeklik açığa çıkartılmadan tek bir kişinin işlediği bir cinayetmiş gibi kapatılmak istendiğini görüyoruz” dedi.

“SALDIRIYI TAMAMLAMASI BEKLENDİ”

Tetikçi Onur Gencer’in katliam öncesi 27 kere İzmir Emniyet Müdürlüğünü aradığını hatırlatan Kemalbay, “Katilin saldırıyı tamamlaması beklenmiş ve polisler kendisini aşağıda kucaklayarak ‘Adın ne ağabeyciğim?​’ diye karşılamıştır. Ardından, emniyetteki sorgusu ışık hızında tamamlanmış yani aslında ciddi hiçbir soru sorulmadan on sekiz saat içerisinde deliller karartılarak savcılığa çıkartılmış ve cezaevine gönderilmiştir. Kovuşturma aşamasında, avukatların katliamı bütün yönleriyle aydınlatacak nitelikteki, kavuşturmanın genişletilmesi, derinleştirilmesi, delillerin toplanması konusunda sundukları yaklaşık 80 talepten sadece 1 tanesi cevaplandırılmıştır. İlk duruşmadan itibaren katile ‘katil’ demek yasaklanmış, mahkeme katili korumak için elinden geleni yapmıştır” ifadelerini kullandı.

“İDDİALAR ARAŞTIRILMADI”

Mahkemenin davayı Şakran Cezaevine taşıdığına da dikkat çeken Kemalbay, şunları söyledi: “Şakran'da görülen 6'ncı duruşmaya yetki belgeli avukatların, barolar birliği temsilcisinin, İzmir Baro Başkanının girişi engellenmiş, girmek için ısrar eden avukatlar başta olmak üzere biz vekiller de dahil hepimize gaz sıkılmış, TOMA'dan su sıkılmış ve katılımcılar darbedilmiştir. Bu tablo, Deniz Poyraz duruşmasının üstündeki iktidar eline işaret etmektedir. Ayrıca, Deniz Poyraz katliamıyla ilgili iddialar araştırılmamaktadır.”

CHP’Lİ LEVENT GÖK: KÜSTAH BİR KATİL

CHP Grubu adına söz alan Levent Gök de, “Eğer Cumhuriyet Halk Partisi iktidarda olsa ve bu tarz bir önerge gelse herkesten daha çok, bir iktidar mensubu olarak, bizlerin rahatsız olması gerekir. Neden? Süren bir dava var ve bu davada masum, evine, ailesine yardımcı olmak için HDP İzmir il binasında çalışan bir gencimiz bir katliama uğruyor. Bu katliamı yapan şahıs çok küstah bir katil. Defalarca il binasının önünde araştırmalar yapıyor, keşifler yapıyor ve korunan il binasında -ki oradaki polis memurları genellikle aynı memurlardır- belki 110 kez keşif yapmasına rağmen bu olaya cüret edebiliyor ve bu elim olayı gerçekleştiriyor. Ayrıca sanık bir kişiyi öldürdüğünden dolayı pişman olmuyor, mahkemelerde ‘Önüme daha fazla kişi gelse öldüreceğim’ diyor. Bir buçuk yılı aşan bu süreçte karşılaştığımız tablo olayın mağduru partiyi ve ölenin yakınlarını tatmin etmiyor. İşte, bir devletin yönetimindeki en büyük tehlike de bu güven unsurunun olmamasıdır” diye konuştu.

“Burada korkusuzca, cesaretle üzerine gitmektir ve adalete olan inancı herkese göstermektir” diyen Gök, “Bakın, biz bunları yapmadığımız için ülkemiz hukukun üstünlüğünde dünyada 139 ülke arasında 117'nci sırada. Özellikle, Deniz Poyraz cinayeti, arkasındaki karanlık güçlerin açığa çıkarılması amacıyla verilmiş bu önergeyle Meclisimiz tarafından el konulması gereken olaylardan bir tanesidir. Eğer öldürülen yakınları ve elbette mensubu oldukları parti bu konuda bir güvensizlik duyuyorsa bu güvenci vermek ve toplumdaki barışı sağlamak en başta devlete düşen bir görevdir ama bunun için de bağımsız mahkemeler gerekiyor, siyasetin mahkemelerden elini çekmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair verilen Meclis Araştırma Önergesi AKP -MHP oylarıyla reddedildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İran'da şehir ve üniversitelerde protesto eylemleri devam ediyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın "3 çocuk" söylemi, Bartın'da "geliyorum" diyen iş cinayeti | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa