CHP'li Gürer: Ayrım yapılmaksızın tüm taşeronlara kadro verilmeli
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilikte yaşa takılanlar ve taşeron firma çalışanlarının beklentilerini Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilikte yaşa takılanlar ve taşeron firma çalışanlarının beklentilerini Meclis gündemine taşıdı.
Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve taşeron işçilerin haklarının iade edilmesi, intibak düzenlemesi beklentisinde olan emeklilerin maaşlarının hak ettikleri noktaya getirilmesi, en düşüm emekli maaşının ise asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini söyledi.
“PRİM GÜN VE SAYISINI TAMAMLAYANLAR HEMEN EMEKLİ EDİLMELİDİR”
Hesaplamalar yapıldıktan sonra EYT’liler ile ilgili teklifin aralık ayında Mecliste komisyona sunulacağının ifade edildiğine vurgu yapan Gürer, “Hesaplamanın devam ettiği belirtilen düzenleme 1999 yılından önce işe girmiş, prim ve yaş olgusu dışında, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl çalışmış olanların emeklilik haklarıyla ilgili oluştuğu bir kanun. Burada yapılacak iş çok basit; 1999 yılında işe girdiklerinde, bugünkü olacak şartları bilmeden işe girenlerin tamamına derhal emeklilik hakkı verilmeli, prim gün ve sayısını tamamlayanlar hemen emekli edilmelidir. Bunun neyinin hesaplanacağının anlamak mümkün değil” dedi. 2008 yılında yapılan düzenleme ile aylık bağlama oranının yüzde 75’lerden yüzde 30’lara çekildiğini da hatırlatan Gürer, böylece emekli maaşlarında ciddi kayıplar oluştuğunu, yapılacak katsayı düzenlemesi ile emekli olacakların mağduriyetinin de ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.2000 yılı öncesi ile sonrası emekli olanların maaşları arasında ciddi uçurumların olduğuna vurgu yapan Gürer, bu uçurumun ortadan kaldırılması için de intibak düzenlemesinin bir an önce hayata geçirilmesinin beklendiğine dikkat çekti.
“TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASINDA KARMAŞA YAŞANIYOR”
Ülkemizde taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda ise tam bir karmaşa yaşandığını anlatan Gürer, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarının farklı değerlendirildiğine dikkat çekti.
2018 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin tamamının kadroya alınacağının açıklanmasına rağmen aradan 4 yıl geçtiği halde halen kamu kurum ve kuruluşlarından taşeron olarak çalışan işçilerin var olduğuna söyleyen Gürer, “Kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırmaya dayalı hizmet alım sözleşmesi kapsamında çalıştırılanlar arasında ayrıma gidildi. Yüzde 70 hizmet alımı sözleşmesine takılan binlerce işçi mağduriyet yaşıyor. Danışmanlık hizmetleri, hastanelerin bilgi işlem bölümlerinde çalışanlar, çağrı merkezi çalışanları ne yazık ki kadroya alınmadı. Karayolları Genel Müdürlüğünde müşavirlik hizmetlerinde çalışan teknik personel kapsam dışı bırakıldı. 14 bin karayolu çalışanı taşeron firmada kaldı. Tarım işletmelerinde 9 bin 619 işçi şeker fabrikalarındaki şirketlerde 3 bin 447 işçi, PTT’de 17 bin işçi Devlet Hava Meydanları İşletmesinde yüzlerce işçi taşeron firmada çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.
“GEÇİCİ İŞÇİLER 6 AY ÇALIŞTIRILIYOR”
Gürer şöyle devam etti: Belediyelerde geçici mevsimlik ve belediye iktisadi teşebbüslerinde çalışanlar var. Geçici işçiler 6 ay çalıştırılıyor. İl özel idareleri ile birlikte 6 ay çalıştırılan işçiler için 3 ay uzatma sağlanmıyor. Kamuda bir uygulamaya gidilerek geçici ve mevsimlik işçiler için müdüre 3 ay daha fazla çalıştırma hakkı tanındı ama belediye ve özel idareler bu hakkın dışında tutuldu. Ancak daha vahimi belediyelerde çalışan 400 bin işçi asıl işi yaptığı halde asli kadroya alınmadı. Zabıta ve itfaiyede görevlendirilen taşeron işçiler 657 sayılı kanuna tabi olan memurların yaptığı tüm işleri yapıyorlar ama onlar gibi görevde yükselme ve diğer haklara sahip değiller. Riskli görevleri ifade eden, fiziken ve zihnen yoğun çalışan, sürekli tehlike altında olan bu işçilere ne yazık ki devlet memuru kadrosu verilmiyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)